’Tarımda elektrik maliyeti sanayi ile aynı olabilir mi?’

GÜNDEM 12.02.2020 - 12:19, Güncelleme: 07.12.2020 - 14:04
 

’Tarımda elektrik maliyeti sanayi ile aynı olabilir mi?’

İYİ Parti Antalya Milletvekili Hasan Subaşı, tarımda kullanılan elektrik fiyatlarına uygulanan yüzde 32’lik indirimim kaldırılarak sanayi elektriği ile eşitlenmesini eleştirdi. Subaşı, tarımda elektrik, akaryakıt, gübre ve su fiyatlarına sübvanse uygulanmasını istedi.

haberimizvar.net-İYİ Parti Antalya Milletvekili Hasan Subaşı Hasan Subaşı, Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından cevaplandırılmak üzere TBMM Başkanlığı’na verdiği önergede şu görüşlere yer verdi: ’Tarımda girdi maliyetlerinin artması sonucunda çiftçilerimiz ve tarım sektörü zor günler yaşamaktadır. Ziraat odaları başkanları çeşitli zamanlarda yaptıkları ziyaretlerde girdi maliyetlerinin artmasından şikayetçi olduklarını ifade etmektedirler. Elektrik dağıtım hatlarının özelleştirilmesi sonrasında çiftçiye tanınan yüzde 32 indirim kaldırılmış, tarım elektriği sanayi elektriği statüsüne çevrilmiştir. ÇİFTÇİLERİMİZE DESTEK VERİLMELİ  Ocak 2018-Ocak 2020 döneminde fiyat artışları yüzde 108,2’ye ulaşmıştır. Mesken abone grubu fon, pay ve vergiler dahil 69,5 kuruşa elektrik alırken, çiftçimiz yüzde 14 daha pahalı olarak 80,8 kuruştan elektrik almaktadır. Elektrikte uygulanan yüzde bir enerji fonu, yüzde 2 TRT payı ve yüzde 18 KDV’de indirim yapılarak, Hazine tarafından karşılanarak, çiftçimize destek verilebilir. AF GETİRİLMELİDİR 2020 yılı itibariyle Tarım Bağ-Kur aylık primi 913,80 TL olmuştur. Pek çok çiftçimiz bu rakamı ödeyemediği gibi biriken prim borçları nedeniyle sağlık hizmetlerinden yararlanamamaktadır. Tarım Bağ-Kur primi için cüzi bir devlet desteği ve prim borçlarına af getirilmesi gündeme alınmalıdır. GÜBRE DE PAHALI GÜBRETAŞ (Gübre Fabrikaları Türk A.Ş.), tarım sektörüne kimyevi gübre girdisi tedarik ederek ‘ülke tarımındaki kalite ve verimliliği arttırmak’ amacıyla 6 Kasım 1952 tarihli Bakanlar Kurulu kararıyla kurulmuştur. Tarımın ve çiftçinin desteklemesi öncelikli olarak bu kurumun amacı olması gerekirken, GÜBRETAŞ kendi üretimi gübreleri piyasadan daha pahalıya satmaktadır.  Ayrıca güvenlik gerekçesiyle getirilen barkod ve etiket sistemi nedeniyle çiftçiler gübre başına 2-3 lira ekstra ödeme yapmaktadır. Çiftçiyi desteklemek amacıyla, gübre fiyatlarının ve bu ödemenin sübvanse edilmesi ya da nitratlı bazlı gübreler dışında takip sisteminin kaldırılması düşünülebilir. ANTALYA’DA SON DURUM Ülkemizin yaz ve kış sebze-meyve ihtiyacını karşılayan Antalya ilimizde sulama sistemi açık kanallar vasıtasıyla gerçekleştirilmektedir. 12 ay tarım yapılan Antalya ilimizde, kapalı sulama sistemi kurulması suyun temizlenmesi amacıyla kullanılan girdi maliyetini ortadan kaldıracaktır’ İŞTE SORULAR Bu görüşler ışığında şu soruları sordu: ‘Bakanlığınız nezdinde, elektrik fiyatlarının, gübre fiyatlarının ve su fiyatlarının sübvanse edilmesi konusunda çalışmalar yürütülmek midir?   Bakanlığınızın, Tarım Bağ-Kur prim desteği ve prim borçlarının af edilmesi konusunda diğer Bakanlıklarla yürüttüğü çalışmalar var mıdır? “      
İYİ Parti Antalya Milletvekili Hasan Subaşı, tarımda kullanılan elektrik fiyatlarına uygulanan yüzde 32’lik indirimim kaldırılarak sanayi elektriği ile eşitlenmesini eleştirdi. Subaşı, tarımda elektrik, akaryakıt, gübre ve su fiyatlarına sübvanse uygulanmasını istedi.

haberimizvar.net-İYİ Parti Antalya Milletvekili Hasan Subaşı Hasan Subaşı, Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından cevaplandırılmak üzere TBMM Başkanlığı’na verdiği önergede şu görüşlere yer verdi: ’Tarımda girdi maliyetlerinin artması sonucunda çiftçilerimiz ve tarım sektörü zor günler yaşamaktadır. Ziraat odaları başkanları çeşitli zamanlarda yaptıkları ziyaretlerde girdi maliyetlerinin artmasından şikayetçi olduklarını ifade etmektedirler. Elektrik dağıtım hatlarının özelleştirilmesi sonrasında çiftçiye tanınan yüzde 32 indirim kaldırılmış, tarım elektriği sanayi elektriği statüsüne çevrilmiştir.

ÇİFTÇİLERİMİZE DESTEK VERİLMELİ

 Ocak 2018-Ocak 2020 döneminde fiyat artışları yüzde 108,2’ye ulaşmıştır. Mesken abone grubu fon, pay ve vergiler dahil 69,5 kuruşa elektrik alırken, çiftçimiz yüzde 14 daha pahalı olarak 80,8 kuruştan elektrik almaktadır. Elektrikte uygulanan yüzde bir enerji fonu, yüzde 2 TRT payı ve yüzde 18 KDV’de indirim yapılarak, Hazine tarafından karşılanarak, çiftçimize destek verilebilir.

AF GETİRİLMELİDİR

2020 yılı itibariyle Tarım Bağ-Kur aylık primi 913,80 TL olmuştur. Pek çok çiftçimiz bu rakamı ödeyemediği gibi biriken prim borçları nedeniyle sağlık hizmetlerinden yararlanamamaktadır. Tarım Bağ-Kur primi için cüzi bir devlet desteği ve prim borçlarına af getirilmesi gündeme alınmalıdır.

GÜBRE DE PAHALI

GÜBRETAŞ (Gübre Fabrikaları Türk A.Ş.), tarım sektörüne kimyevi gübre girdisi tedarik ederek ‘ülke tarımındaki kalite ve verimliliği arttırmak’ amacıyla 6 Kasım 1952 tarihli Bakanlar Kurulu kararıyla kurulmuştur. Tarımın ve çiftçinin desteklemesi öncelikli olarak bu kurumun amacı olması gerekirken, GÜBRETAŞ kendi üretimi gübreleri piyasadan daha pahalıya satmaktadır.  Ayrıca güvenlik gerekçesiyle getirilen barkod ve etiket sistemi nedeniyle çiftçiler gübre başına 2-3 lira ekstra ödeme yapmaktadır. Çiftçiyi desteklemek amacıyla, gübre fiyatlarının ve bu ödemenin sübvanse edilmesi ya da nitratlı bazlı gübreler dışında takip sisteminin kaldırılması düşünülebilir.

ANTALYA’DA SON DURUM

Ülkemizin yaz ve kış sebze-meyve ihtiyacını karşılayan Antalya ilimizde sulama sistemi açık kanallar vasıtasıyla gerçekleştirilmektedir. 12 ay tarım yapılan Antalya ilimizde, kapalı sulama sistemi kurulması suyun temizlenmesi amacıyla kullanılan girdi maliyetini ortadan kaldıracaktır’

İŞTE SORULAR

Bu görüşler ışığında şu soruları sordu:

  1. ‘Bakanlığınız nezdinde, elektrik fiyatlarının, gübre fiyatlarının ve su fiyatlarının sübvanse edilmesi konusunda çalışmalar yürütülmek midir?

 

  1. Bakanlığınızın, Tarım Bağ-Kur prim desteği ve prim borçlarının af edilmesi konusunda diğer Bakanlıklarla yürüttüğü çalışmalar var mıdır? “  

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.