Tarikat ve sömürü kıskacında milyonlarca çocuk var

GÜNDEM 20.11.2020 - 11:10, Güncelleme: 07.12.2020 - 14:06
 

Tarikat ve sömürü kıskacında milyonlarca çocuk var

Bir yanda bir milyondan fazla çocuk tarikatlara teslim edilirken, diğer yanda 2 milyona yakın 'çocuk işçi' kayısız bir sömürü altında.

haberimizvar.net- Bugün Dünya Çocuk Hakları Günü... "Çocuklar öldürülmesin, şeker de yiyebilsinler" diyordu komünist şair Nâzım Hikmet. Ancak içinde bulunduğumuz ülkede ve dünyada milyonlarca çocuğun payına ya büyük bir gerici kıskaç ve istismar düşüyor ya da patronların kâr hırsı altında büyük sömürü. Çocukların üzerine örtülen karanlık örtü: Tarikatlar SALDIRILAR GÖZ ARDI EDİLİYOR  Türkiye'de özellikle AKP iktidarının verdiği büyük destek tarikatların gün geçtikçe güç kazanmasıyla sonuçlanıyor. Tarikatlar eliyle yasadışı medreseler, yurtlar açılıyor, çocuklar buralarda büyük bir gerici saldırı altında kalıyor. Bu gerici saldırıya tüm tarikat yurtlarında çocuk istismarı ve saldırı eşlik ediyor, bu saldırı ve istismarın ortaya çıkarılabilen çok küçük kısmı ise iktidar desteğiyle sümenaltı ediliyor. GELECEKLERİ KARANLIK Dokuz Eylül Üniversitesi öğretim üyesi Profesör Esergül Balcı, Eylül ayında yaptığı bir açıklamada, "Türkiye'de bir milyon çocuk, tarikatların elinde eğitim görüyor. Milli Eğitim Bakanlığı verilerine göre, Türkiye'deki özel öğretim kurumu sayısı 10.053'tür. Bu kurumların üçte biri mutlaka bir tarikatla veya cemaatle bağlantılı" demişti. Bu sayı gün geçtikçe artarken, çocukların geleceği bu karanlık ve istismarcı tarikatların eline teslim ediliyor. BİR DİĞER SÖMÜRÜ KISKACI: PATRONLAR Uluslararası Çalışma Örgütü’ne (ILO) göre, dünya genelinde 72 milyonu tehlikeli işlerde olmak üzere 152 milyon çocuk işçi bulunuyor. Üstelik gerçek rakamın ILO’nun açıkladığı bu sayının oldukça üzerinde olduğu belirtiliyor. Türkiye'de ise TÜİK'in verilerine göre 720 bin çocuk işçi var. Ancak bu sayının da tüm TÜİK verileri gibi gerçeği yansıtmadığı, ülkede çocuk işçi sayısının iki milyona yaklaştığı belirtiliyor. Fabrikalarda ucuz iş gücü olarak görülen, uzun saatler çalıştırılan ve ağır işlerde büyük bir sömürüye maruz kalan çocuk işçilerin payına ya iş cinayetleri ya da patronun keyfi işkenceleri düşüyor. ŞİDDETE DE MARUZ KALIYORLAR İSİG Meclisi verilerine göre, 2013 yılında 59 çocuk, 2014 yılında 54 çocuk, 2015 yılında 63 çocuk, 2016 yılında 56 çocuk, 2017 yılında 60 çocuk, 2018 yılında 67 çocuk ve 2019 yılında 67 çocuk iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. Bu cinayetler 2020 yılında da pandemi koşullarında hız kesmeden devam ediyor.  Üstelik çocuk işçiler iş yerlerinde patron ya da usta saldırısına uğruyor, keyfi bir şekilde işkenceye de maruz kalıyor. Bunun son iki örneği İstanbul ve Kocaeli'de yaşanırken, iki örnekte de çocukların şiddete maruz kaldığı görüntüler basına yansıdı.
Bir yanda bir milyondan fazla çocuk tarikatlara teslim edilirken, diğer yanda 2 milyona yakın 'çocuk işçi' kayısız bir sömürü altında.

haberimizvar.net- Bugün Dünya Çocuk Hakları Günü... "Çocuklar öldürülmesin, şeker de yiyebilsinler" diyordu komünist şair Nâzım Hikmet. Ancak içinde bulunduğumuz ülkede ve dünyada milyonlarca çocuğun payına ya büyük bir gerici kıskaç ve istismar düşüyor ya da patronların kâr hırsı altında büyük sömürü. Çocukların üzerine örtülen karanlık örtü: Tarikatlar

SALDIRILAR GÖZ ARDI EDİLİYOR 
Türkiye'de özellikle AKP iktidarının verdiği büyük destek tarikatların gün geçtikçe güç kazanmasıyla sonuçlanıyor. Tarikatlar eliyle yasadışı medreseler, yurtlar açılıyor, çocuklar buralarda büyük bir gerici saldırı altında kalıyor. Bu gerici saldırıya tüm tarikat yurtlarında çocuk istismarı ve saldırı eşlik ediyor, bu saldırı ve istismarın ortaya çıkarılabilen çok küçük kısmı ise iktidar desteğiyle sümenaltı ediliyor.
GELECEKLERİ KARANLIK
Dokuz Eylül Üniversitesi öğretim üyesi Profesör Esergül Balcı, Eylül ayında yaptığı bir açıklamada, "Türkiye'de bir milyon çocuk, tarikatların elinde eğitim görüyor. Milli Eğitim Bakanlığı verilerine göre, Türkiye'deki özel öğretim kurumu sayısı 10.053'tür. Bu kurumların üçte biri mutlaka bir tarikatla veya cemaatle bağlantılı" demişti. Bu sayı gün geçtikçe artarken, çocukların geleceği bu karanlık ve istismarcı tarikatların eline teslim ediliyor.

BİR DİĞER SÖMÜRÜ KISKACI: PATRONLAR
Uluslararası Çalışma Örgütü’ne (ILO) göre, dünya genelinde 72 milyonu tehlikeli işlerde olmak üzere 152 milyon çocuk işçi bulunuyor. Üstelik gerçek rakamın ILO’nun açıkladığı bu sayının oldukça üzerinde olduğu belirtiliyor. Türkiye'de ise TÜİK'in verilerine göre 720 bin çocuk işçi var. Ancak bu sayının da tüm TÜİK verileri gibi gerçeği yansıtmadığı, ülkede çocuk işçi sayısının iki milyona yaklaştığı belirtiliyor. Fabrikalarda ucuz iş gücü olarak görülen, uzun saatler çalıştırılan ve ağır işlerde büyük bir sömürüye maruz kalan çocuk işçilerin payına ya iş cinayetleri ya da patronun keyfi işkenceleri düşüyor.
ŞİDDETE DE MARUZ KALIYORLAR
İSİG Meclisi verilerine göre, 2013 yılında 59 çocuk, 2014 yılında 54 çocuk, 2015 yılında 63 çocuk, 2016 yılında 56 çocuk, 2017 yılında 60 çocuk, 2018 yılında 67 çocuk ve 2019 yılında 67 çocuk iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. Bu cinayetler 2020 yılında da pandemi koşullarında hız kesmeden devam ediyor.  Üstelik çocuk işçiler iş yerlerinde patron ya da usta saldırısına uğruyor, keyfi bir şekilde işkenceye de maruz kalıyor. Bunun son iki örneği İstanbul ve Kocaeli'de yaşanırken, iki örnekte de çocukların şiddete maruz kaldığı görüntüler basına yansıdı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.