8 tarihi eser yurtdışına kaçırıldı

GÜNDEM 06.12.2020 - 09:37, Güncelleme: 07.12.2020 - 14:06
 

8 tarihi eser yurtdışına kaçırıldı

Antalya Tanıtım Vakfı’nın yurt dışına kaçırılan 8 tarihi eserin geri getirilmesi için başlattığı imza kampanyasında son dönemece girildi. 25 bin olması gereken sayısı 17 bin 200’de kaldı.

haberimizvar.net-Antalya Tanıtım Vakfı, yurtdışına kaçırılan 8 tarihi eserin geri getirilmesi için başlattığı 'Eserler Ait Olduğu Yerde Güzeldir' projesi kapsamındaki imza kampanyası yine duraksadı. SABAH Akdeniz'de yayınlanan 'İmzada sınıfta kaldık' haberi ile bir haftada 6 bin imza toplanan kampanyada yıl sonuna kadar olan 25 imza hedefi için ikinci bir çağrı yapıldı. Hedefe ulaşmak için 8 bin imza daha gerekiyor. Sosyal platform change. org üzerinden açılan kampanyada imza sayısı 17 bin 220 de kaldı. ATAV Başkanı Yeliz Gül Ege, ders nitelindeki bu kampanyada Antalya'nın hala sınıfı geçemediğini söyledi. İMZALAMAYANLAR VAR8 ÖNEMLİ TARİHİ ESER Antalya'dan yurtdışına kaçırılan ve Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından iadesi istenen Nereidler Anıtı, Pavaya Lahdi, Harpy Anıtı, Ksanthos Anıtı, Trysa Heroonu, Myra Kaya Mezar Kabartması, Sion Definesi ve Thyke Heykeli için Change. org üzerinden 2019 yılının Haziran ayında imza kampanyası başlatıldı. 100 bin imzaya ulaşıldıktan sonra UNESCO'ya başvurulacak. Kampanyada atılan imza sahiplerini görebildiğini hatırlatan Başkan Gül Ege, hala bazı yerel yöneticilerin ve sivil toplum örgütlerinin imzası bulunmadığını söyledi. SABAH Akdeniz'in haberleri ve Prof. Dr. Fahri Işık'ın açıklamaları sonrası imza sayısının hızla arttığını söyleyen Ege, "Bu bizi çok sevindirmişti. Zannedersem bu bir rüzgar ve kampanyalarda böyle oluyor. Bu kampanya ders nitelinde ve Antalya bu dersi geçemedi. İmza atanları biz görebiliyoruz ve ben tek tek arayarak teşekkür ediyorum. Bazen de teknolojik olarak imzayı tamamlamış sanıp teknik sıkıntılardan dolayı yarıda bırakanlar var. Tekrar baksınlar. İmza atmayan yerel yönetici ve STK temsilcilerini görünce bu eserlerin gelmesi çok da önemli değil mi diye düşünüyorum" dedi. 25 BİNİ GÖRELİM Türkiye'de ilk kez bir sivil toplum örgütü tarihi mirasa sahip çıktığını anlatan Yeliz Gül Ege, "Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın hali hazırda bu eserleri geri getirmek için faaliyet gösteren başkanlığının olması bu işlerin diplomatik olarak devam ettiğini gösteriyor. Bizim yapmak istediğimiz halkın bilinçlenmesi, Antalya'dan bir örnekle izinsiz tarihi eser el değişimine karşı dur demesi. Ve burada kendisine ait olmansa bir eserin çalınarak izinsiz sergilenmesine engel olmaya çalışıyoruz. Yıl sonuna kadar 25 bin imzayı bulalım" diye konuştu. GİRİŞİMLER SÜRÜYOR Kaçırılan 8 eserin iadesi için Bakanlık tarafından gizli çalışmaların yürütüldüğünü belirten Gül Ege, bu eserler içerisinde Perge Antik Kenti'nden 1960'larda kaçırılan ve Belçika Brüksel Kraliyet Sanat Müzesi'nde bulunan Thyke Heykeli ile 1963 yılında Korydalla Antik Kenti'nden kaçırılarak ABD'nin Dumbarton Oaks Müzesi'ne satılan Sion Hazineleri'nin ön plana çıktığını ifade etti.
Antalya Tanıtım Vakfı’nın yurt dışına kaçırılan 8 tarihi eserin geri getirilmesi için başlattığı imza kampanyasında son dönemece girildi. 25 bin olması gereken sayısı 17 bin 200’de kaldı.

haberimizvar.net-Antalya Tanıtım Vakfı, yurtdışına kaçırılan 8 tarihi eserin geri getirilmesi için başlattığı 'Eserler Ait Olduğu Yerde Güzeldir' projesi kapsamındaki imza kampanyası yine duraksadı. SABAH Akdeniz'de yayınlanan 'İmzada sınıfta kaldık' haberi ile bir haftada 6 bin imza toplanan kampanyada yıl sonuna kadar olan 25 imza hedefi için ikinci bir çağrı yapıldı. Hedefe ulaşmak için 8 bin imza daha gerekiyor. Sosyal platform change. org üzerinden açılan kampanyada imza sayısı 17 bin 220 de kaldı. ATAV Başkanı Yeliz Gül Ege, ders nitelindeki bu kampanyada Antalya'nın hala sınıfı geçemediğini söyledi.


İMZALAMAYANLAR VAR8 ÖNEMLİ TARİHİ ESER
Antalya'dan yurtdışına kaçırılan ve Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından iadesi istenen Nereidler Anıtı, Pavaya Lahdi, Harpy Anıtı, Ksanthos Anıtı, Trysa Heroonu, Myra Kaya Mezar Kabartması, Sion Definesi ve Thyke Heykeli için Change. org üzerinden 2019 yılının Haziran ayında imza kampanyası başlatıldı. 100 bin imzaya ulaşıldıktan sonra UNESCO'ya başvurulacak.

Kampanyada atılan imza sahiplerini görebildiğini hatırlatan Başkan Gül Ege, hala bazı yerel yöneticilerin ve sivil toplum örgütlerinin imzası bulunmadığını söyledi. SABAH Akdeniz'in haberleri ve Prof. Dr. Fahri Işık'ın açıklamaları sonrası imza sayısının hızla arttığını söyleyen Ege, "Bu bizi çok sevindirmişti. Zannedersem bu bir rüzgar ve kampanyalarda böyle oluyor. Bu kampanya ders nitelinde ve Antalya bu dersi geçemedi. İmza atanları biz görebiliyoruz ve ben tek tek arayarak teşekkür ediyorum. Bazen de teknolojik olarak imzayı tamamlamış sanıp teknik sıkıntılardan dolayı yarıda bırakanlar var. Tekrar baksınlar. İmza atmayan yerel yönetici ve STK temsilcilerini görünce bu eserlerin gelmesi çok da önemli değil mi diye düşünüyorum" dedi.

25 BİNİ GÖRELİM
Türkiye'de ilk kez bir sivil toplum örgütü tarihi mirasa sahip çıktığını anlatan Yeliz Gül Ege, "Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın hali hazırda bu eserleri geri getirmek için faaliyet gösteren başkanlığının olması bu işlerin diplomatik olarak devam ettiğini gösteriyor. Bizim yapmak istediğimiz halkın bilinçlenmesi, Antalya'dan bir örnekle izinsiz tarihi eser el değişimine karşı dur demesi. Ve burada kendisine ait olmansa bir eserin çalınarak izinsiz sergilenmesine engel olmaya çalışıyoruz. Yıl sonuna kadar 25 bin imzayı bulalım" diye konuştu.

GİRİŞİMLER SÜRÜYOR
Kaçırılan 8 eserin iadesi için Bakanlık tarafından gizli çalışmaların yürütüldüğünü belirten Gül Ege, bu eserler içerisinde Perge Antik Kenti'nden 1960'larda kaçırılan ve Belçika Brüksel Kraliyet Sanat Müzesi'nde bulunan Thyke Heykeli ile 1963 yılında Korydalla Antik Kenti'nden kaçırılarak ABD'nin Dumbarton Oaks Müzesi'ne satılan Sion Hazineleri'nin ön plana çıktığını ifade etti.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.