Cezalardan toplanan paralar katlandı

EKONOMİ 06.03.2021 - 10:21, Güncelleme: 06.03.2021 - 10:21
 

Cezalardan toplanan paralar katlandı

Vali ve kaymakamların teftişlerdeki keyfi tutumu tepki çekiyor. Ereğli Kaymakamı’nın eczanede çay içen çalışanlara ceza kesmesi sosyal medyada geniş yankı buldu. Hazine’nin idari para cezalarından elde ettiği gelir önceki yıla göre yüzde 67 daha fazla.

Haberimizvar.net-  Pandemi yasakları, yerel yöneticilerin keyfi tutumları yüzünden çileye dönüşmüş durumda. Son olarak Zonguldak Ereğli kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, yanına zabıta ekiplerini de alarak teftişe çıktı ve bir eczaneye uğradı. Çorumluoğlu'nun girdiği eczanede müşteri yokken 3 eczacının çay içtiği görüldü. Ereğli kaymakamı yanındaki ekibe, "Yan yana ve maskesiz olduğu tespit edilmiştir" diyerek ceza yazdırdı. Ne olduğunu dahi anlamayan eczacılar açıklama yapmaya çalışsa da kaymakam “itirazınızı daha sonra edersiniz” diyerek dükkandan ayrıldı. Görüntülerin sosyal medyaya düşmesiyle beraber kaymakamın bu tutumu büyük tepki çekti. Tepkilerin bir nedeni kaymakamın keyfi tutumuyken diğer nedeni ise idarenin taraflı davranışı. İktidar partisinin binlerce üyesiyle spor salonlarının hınca hınç doldurmasına hiçbir yaptırım uygulanmazken, yurdun dört bir yanında valiler ve kaymakamlar teftiş adı altıda keyfi cezalarla esnafı bunaltıyor. Peki söz konusu cezaların bu denli keyfi kesilmesinin nedeni Hazine’nin darboğazı olabilir mi? Bilindiği üzere pandemi desteklerinin yüzde 85’i işsizlik sigortası fonundan karşılanmasına rağmen bütçe açığı 2020’de önceki yıla göre yüzde 38’lik artışla 172 milyar lira olmuştu. Ayrıca Hazine’nin 2020 ocak ayında 1,34 trilyon lira olan borç stoku da aralık ayında 1,81 trilyon liraya kadar yükselmişti. Hazine’nin yalnızca borcuna ödediği faiz 2020 yılında 133,9 milyar liraya çıkarak tarihi rekorunu kırmıştı. Hazine’nin içinden geçtiği darboğaz buyken, pandemi döneminde kesilen idari para cezaları olağandışı şekilde artmış görünüyor. Muhasebat Genel Müdürlüğü’nden derlediğimiz verilere göre 2019’da genel bütçe kapsamında elde edilen idari para cezalarından toplam 2 milyar 445 milyon lira tahsil edildi. 2020’ye gelindiğinde ise bu tutar 4 milyar 80 milyon liraya yükseldi. Genel bütçede idari para cezalarından Hazine’ye giren para bir yılda yüzde 66,8 oranında artmış durumda. Kaynak: BirGün
Vali ve kaymakamların teftişlerdeki keyfi tutumu tepki çekiyor. Ereğli Kaymakamı’nın eczanede çay içen çalışanlara ceza kesmesi sosyal medyada geniş yankı buldu. Hazine’nin idari para cezalarından elde ettiği gelir önceki yıla göre yüzde 67 daha fazla.

Haberimizvar.net-  Pandemi yasakları, yerel yöneticilerin keyfi tutumları yüzünden çileye dönüşmüş durumda. Son olarak Zonguldak Ereğli kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, yanına zabıta ekiplerini de alarak teftişe çıktı ve bir eczaneye uğradı. Çorumluoğlu'nun girdiği eczanede müşteri yokken 3 eczacının çay içtiği görüldü. Ereğli kaymakamı yanındaki ekibe, "Yan yana ve maskesiz olduğu tespit edilmiştir" diyerek ceza yazdırdı. Ne olduğunu dahi anlamayan eczacılar açıklama yapmaya çalışsa da kaymakam “itirazınızı daha sonra edersiniz” diyerek dükkandan ayrıldı. Görüntülerin sosyal medyaya düşmesiyle beraber kaymakamın bu tutumu büyük tepki çekti.

Tepkilerin bir nedeni kaymakamın keyfi tutumuyken diğer nedeni ise idarenin taraflı davranışı. İktidar partisinin binlerce üyesiyle spor salonlarının hınca hınç doldurmasına hiçbir yaptırım uygulanmazken, yurdun dört bir yanında valiler ve kaymakamlar teftiş adı altıda keyfi cezalarla esnafı bunaltıyor.

Peki söz konusu cezaların bu denli keyfi kesilmesinin nedeni Hazine’nin darboğazı olabilir mi? Bilindiği üzere pandemi desteklerinin yüzde 85’i işsizlik sigortası fonundan karşılanmasına rağmen bütçe açığı 2020’de önceki yıla göre yüzde 38’lik artışla 172 milyar lira olmuştu. Ayrıca Hazine’nin 2020 ocak ayında 1,34 trilyon lira olan borç stoku da aralık ayında 1,81 trilyon liraya kadar yükselmişti. Hazine’nin yalnızca borcuna ödediği faiz 2020 yılında 133,9 milyar liraya çıkarak tarihi rekorunu kırmıştı.

Hazine’nin içinden geçtiği darboğaz buyken, pandemi döneminde kesilen idari para cezaları olağandışı şekilde artmış görünüyor. Muhasebat Genel Müdürlüğü’nden derlediğimiz verilere göre 2019’da genel bütçe kapsamında elde edilen idari para cezalarından toplam 2 milyar 445 milyon lira tahsil edildi. 2020’ye gelindiğinde ise bu tutar 4 milyar 80 milyon liraya yükseldi. Genel bütçede idari para cezalarından Hazine’ye giren para bir yılda yüzde 66,8 oranında artmış durumda.

Kaynak: BirGün

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.