Normalleşen yaşam değil

YAŞAM 25.03.2021 - 09:54, Güncelleme: 25.03.2021 - 09:54
 

Normalleşen yaşam değil

SES’in raporuna göre salgının pik yaptığı aralıkta yüzde 5 olan ölüm/hasta oranı bu ay ikiye katlandı. Günlük vaka sayıları ise geçen aya göre yüzde 90 arttı. Raporda “Ölümler normalleşiyor” denildi.

haberimizvar.net- Hükümetin “kontrollü” olacağı iddiasıyla 1 Mart’ta başlattığı normalleşme süreci, tümüyle kontrolden çıkmış gibi görünüyor. Ülkede 23 Mart itibarıyla günlük vaka sayısı 26 bini de geçti. Salgın nedeniyle yaşamını yitiren yurttaşların sayısı ise 138 olarak açıklandı. Sağlık emek ve meslek örgütleri, bu kötü gidişata dikkat çekerek acilen önlem alınması çağrısında bulunuyor. Bu örgütlerden biri de Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES). SES Ankara Şubesi’nin hazırladığı rapor, durumun vahametini bir kez daha gözler önüne seriyor. Buna göre normalleşmenin başladığı mart ayında bir önceki aya göre günlük vaka sayısı yüzde 90, hasta sayısı ise yüzde 27 arttı. Bu ay 8 gün dışında her gün bir önceki güne göre vaka sayısının arttığı görüldü.   ÖLÜM/HASTA ORANI İKİYE KATLANDI Salgının pik yaptığı aralık ayında günlük vaka sayısı ortalama 25 bindi. Bu ay vaka sayıları aralık ayı ortalamasını geride bıraktı. Öte yandan aralıkta yüzde 5 olan ölüm/hasta oranı neredeyse ikiye katlanarak yüzde 9’a yükseldi. Bu durum, aralık ayına göre bugün daha az kişi hastanede tedavi görse de hastalar arasında ölüm oranının arttığını gösteriyor. SES Ankara Şubesi günlük vaka sayısının 30 bine ulaşması durumunda günde 140-145, ayda 4 bin-4 bin 500 kişinin salgın nedeniyle yaşamını yitireceğini öngörüyor. ANKARA’DA BİR AYDA YÜZDE 171 ARTIŞ Rapora göre ülke genelinde her 10 vakadan 4’ü İstanbul, Ankara ve İzmir’de. Ankara’da vaka sayısı son bir ayda haftalık 2 binlerden 7 binlere çıkmış durumda. Buna göre, ‘kontrolsüz normalleşme’ ile birlikte başkentte vaka sayısı yüzde 171 attı. Haftalık vaka artış oranı ise yüzde 20’lerden yüzde 60’lara fırladı. Hastanelerde yatak doluluk oranı yüzde 58-62, yoğun bakım yatak doluluk oranı ise yüzde 68-72 aralığında. SES Ankara Şubesi karanlık tablo nedeniyle Sağlık Bakanlığı’nı bir kez daha uyarıyor. Raporda “Artan vaka sayısı nedeniyle hastanelerde yeniden sıkıntıların yaşanacağı dönem yaklaşıyor. Hayat değil ölümler normalleşmektedir” deniyor. *** Bir hekim daha yaşamını yitirdi Özel bir hastanede enfeksiyon hastalıkları uzmanı olarak görev yapan Dr. Mehmet Kadir Göktürk yakalandığı koronavirüs nedeniyle dün hayatını kaybetti. Göktürk için Eyüpsultan Cami'nde cenaze namazı düzenlendi. Göktürk, kılınan cenaze namazının ardından Eyüpsultan Tokmaktepe Mezarlığına defnedildi. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu olan Göktürk, İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Büyükçekmece Devlet Hastanesi, Mehmet Akif Ersoy Göğüs ve Kalp Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görev yaptı. İstanbul Tabip Odası Dr. Mehmet Göktürk için yayınladığı mesajında meslektaşlarını kaybetmekten dolayı duydukları üzüntüyü paylaştı.
SES’in raporuna göre salgının pik yaptığı aralıkta yüzde 5 olan ölüm/hasta oranı bu ay ikiye katlandı. Günlük vaka sayıları ise geçen aya göre yüzde 90 arttı. Raporda “Ölümler normalleşiyor” denildi.

haberimizvar.net- Hükümetin “kontrollü” olacağı iddiasıyla 1 Mart’ta başlattığı normalleşme süreci, tümüyle kontrolden çıkmış gibi görünüyor. Ülkede 23 Mart itibarıyla günlük vaka sayısı 26 bini de geçti. Salgın nedeniyle yaşamını yitiren yurttaşların sayısı ise 138 olarak açıklandı. Sağlık emek ve meslek örgütleri, bu kötü gidişata dikkat çekerek acilen önlem alınması çağrısında bulunuyor.


Bu örgütlerden biri de Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES). SES Ankara Şubesi’nin hazırladığı rapor, durumun vahametini bir kez daha gözler önüne seriyor. Buna göre normalleşmenin başladığı mart ayında bir önceki aya göre günlük vaka sayısı yüzde 90, hasta sayısı ise yüzde 27 arttı. Bu ay 8 gün dışında her gün bir önceki güne göre vaka sayısının arttığı görüldü.

 

ÖLÜM/HASTA ORANI İKİYE KATLANDI

Salgının pik yaptığı aralık ayında günlük vaka sayısı ortalama 25 bindi. Bu ay vaka sayıları aralık ayı ortalamasını geride bıraktı. Öte yandan aralıkta yüzde 5 olan ölüm/hasta oranı neredeyse ikiye katlanarak yüzde 9’a yükseldi. Bu durum, aralık ayına göre bugün daha az kişi hastanede tedavi görse de hastalar arasında ölüm oranının arttığını gösteriyor. SES Ankara Şubesi günlük vaka sayısının 30 bine ulaşması durumunda günde 140-145, ayda 4 bin-4 bin 500 kişinin salgın nedeniyle yaşamını yitireceğini öngörüyor.

ANKARA’DA BİR AYDA YÜZDE 171 ARTIŞ

Rapora göre ülke genelinde her 10 vakadan 4’ü İstanbul, Ankara ve İzmir’de. Ankara’da vaka sayısı son bir ayda haftalık 2 binlerden 7 binlere çıkmış durumda. Buna göre, ‘kontrolsüz normalleşme’ ile birlikte başkentte vaka sayısı yüzde 171 attı. Haftalık vaka artış oranı ise yüzde 20’lerden yüzde 60’lara fırladı. Hastanelerde yatak doluluk oranı yüzde 58-62, yoğun bakım yatak doluluk oranı ise yüzde 68-72 aralığında.

SES Ankara Şubesi karanlık tablo nedeniyle Sağlık Bakanlığı’nı bir kez daha uyarıyor. Raporda “Artan vaka sayısı nedeniyle hastanelerde yeniden sıkıntıların yaşanacağı dönem yaklaşıyor. Hayat değil ölümler normalleşmektedir” deniyor.

***

Bir hekim daha yaşamını yitirdi

Özel bir hastanede enfeksiyon hastalıkları uzmanı olarak görev yapan Dr. Mehmet Kadir Göktürk yakalandığı koronavirüs nedeniyle dün hayatını kaybetti. Göktürk için Eyüpsultan Cami'nde cenaze namazı düzenlendi. Göktürk, kılınan cenaze namazının ardından Eyüpsultan Tokmaktepe Mezarlığına defnedildi.
Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu olan Göktürk, İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Büyükçekmece Devlet Hastanesi, Mehmet Akif Ersoy Göğüs ve Kalp Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görev yaptı.

İstanbul Tabip Odası Dr. Mehmet Göktürk için yayınladığı mesajında meslektaşlarını kaybetmekten dolayı duydukları üzüntüyü paylaştı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.