Vakaları patlatan işte bu arsızlığınız

SAĞLIK 31.03.2021 - 10:21, Güncelleme: 31.03.2021 - 12:31
 

Vakaları patlatan işte bu arsızlığınız

Salgını yönetemeyen hükümet normalleşme süreci başlattı; bir ayda vaka sayıları üç kattan, ölümler ise iki kattan fazla arttı. Hükümet halen göstermelik önlemlerle günü kurtarmaya çalışıyor. Uzmanlar ise “Kritik eşiği çoktan geçtik, tam kapanma bir zorunluluk” diyor.

haberimizvar.net- Salgını yönetemeyen hükümet, bu ayın başında ekonomik kaygılarla kontrolsüz şekilde kısıtlamaları kaldırınca vaka sayıları da ölümler de kat kat arttı. Uzmanların üçüncü pike doğru gidildiği, normalleşme için koşulların oluşmadığı yönündeki uyarıları dikkate alınmadı. Şimdi risk haritasında iller hızla kırmızıya dönerken hükümet halen göstermelik önlemlerle günü kurtarmaya çalışıyor. Ancak çok yüksek riskli illerde cumartesi günü sokağa çıkma kısıtlaması uygulamakla ya da toplu iftarları yasaklamakla bu tablonun düzeltilemeyeceği açık. Birçok ülkede olduğu gibi bir süre tam kapanmaya gidilmesi ve hızla aşılama yapılması, tek çare olarak görülüyor. Öte yandan bu süreçte salgın nedeniyle iş ve gelir kaybına uğrayan milyonlarca yoksul, emekçi ve işsize gerekli desteğin verilmesi hayati önem taşıyor.  VAKA SAYILARI PATLADI AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 1 Mart’ta kademeli normalleşme sürecine girileceğini açıklamasıyla birlikte vaka sayıları da ölüm sayıları hızla arttı. Yeni normalleşme dönemine geçilirken 17 olarak açıklanan çok yüksek riskli il sayısı, beklenildiği gibi önceki gün 58’e fırladı. Risk haritasının kırmızıya dönmesiyle ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 80'i çok yüksek riskli kentlerde yaşar hale geldi. Normalleşme döneminin başladığı 1 Mart’ta 9 bin vaka varken önceki gün vaka sayısı 32 bini aştı. Önceki gün açıklanan vaka sayısı, son 106 günün en yüksek vaka sayısı olarak kayıtlara geçti. Böylece yalnızca bir ay içinde vaka sayısı üç katından fazla arttı. Vaka sayılarıyla birlikte ölümler de son haftalarda tırmanışa geçti. 1 Mart’ta yaklaşık 70 kişi hayatını kaybederken önceki gün 150’den fazla yurttaş hayatını kaybetti. Bu sayılara göre, günlük vefat sayılarında bir aylık süre zarfında iki katından fazla arttı. Kaynak: BirGün
Salgını yönetemeyen hükümet normalleşme süreci başlattı; bir ayda vaka sayıları üç kattan, ölümler ise iki kattan fazla arttı. Hükümet halen göstermelik önlemlerle günü kurtarmaya çalışıyor. Uzmanlar ise “Kritik eşiği çoktan geçtik, tam kapanma bir zorunluluk” diyor.

haberimizvar.net- Salgını yönetemeyen hükümet, bu ayın başında ekonomik kaygılarla kontrolsüz şekilde kısıtlamaları kaldırınca vaka sayıları da ölümler de kat kat arttı. Uzmanların üçüncü pike doğru gidildiği, normalleşme için koşulların oluşmadığı yönündeki uyarıları dikkate alınmadı. Şimdi risk haritasında iller hızla kırmızıya dönerken hükümet halen göstermelik önlemlerle günü kurtarmaya çalışıyor. Ancak çok yüksek riskli illerde cumartesi günü sokağa çıkma kısıtlaması uygulamakla ya da toplu iftarları yasaklamakla bu tablonun düzeltilemeyeceği açık. Birçok ülkede olduğu gibi bir süre tam kapanmaya gidilmesi ve hızla aşılama yapılması, tek çare olarak görülüyor. Öte yandan bu süreçte salgın nedeniyle iş ve gelir kaybına uğrayan milyonlarca yoksul, emekçi ve işsize gerekli desteğin verilmesi hayati önem taşıyor.

 VAKA SAYILARI PATLADI


AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 1 Mart’ta kademeli normalleşme sürecine girileceğini açıklamasıyla birlikte vaka sayıları da ölüm sayıları hızla arttı. Yeni normalleşme dönemine geçilirken 17 olarak açıklanan çok yüksek riskli il sayısı, beklenildiği gibi önceki gün 58’e fırladı. Risk haritasının kırmızıya dönmesiyle ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 80'i çok yüksek riskli kentlerde yaşar hale geldi.

Normalleşme döneminin başladığı 1 Mart’ta 9 bin vaka varken önceki gün vaka sayısı 32 bini aştı. Önceki gün açıklanan vaka sayısı, son 106 günün en yüksek vaka sayısı olarak kayıtlara geçti. Böylece yalnızca bir ay içinde vaka sayısı üç katından fazla arttı.

Vaka sayılarıyla birlikte ölümler de son haftalarda tırmanışa geçti. 1 Mart’ta yaklaşık 70 kişi hayatını kaybederken önceki gün 150’den fazla yurttaş hayatını kaybetti. Bu sayılara göre, günlük vefat sayılarında bir aylık süre zarfında iki katından fazla arttı.

Kaynak: BirGün

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.