Dış borç krizine karşı en savunmasız ülke Türkiye

EKONOMİ 12.05.2021 - 17:16, Güncelleme: 12.05.2021 - 17:16
 

Dış borç krizine karşı en savunmasız ülke Türkiye

Wells Fargo şirketinin raporuna göre Türkiye gelişmekte olan ülkeler arasından belirlenmiş 25 ülke içerisinde en fazla dış borç sorunu olan ülke. Türkiye'nin başını çektiği listede yer alan ülkeler için uzmanlar dış borç kaynaklı kriz uyarısı yapıyor.

haberimizvar.net-  ABD merkezli finans hizmetleri şirketi Wells Fargo “Gelişmekte Olan Ekonomilerin Dış Borç Sorunu Var mı?” adlı bir rapor yayımladı. Wells Fargo’nun araştırmasında hangi ekonomilerin dış borç krizine karşı savunmasız olduğu incelendi. Raporda dünya genelinde dış borç sorunun 11 trilyon doları aştığı belirtilerek gelişmekte olan ülkelerin yüksek büyüme oranları yaşamış olmasına rağmen Gayri Safi Yurt İçi Hasılalarının dış borca ayak uyduramadığına yer verildi. TÜRKİYE LİSTE BAŞI Öte yandan raporun amaçları arasında gelişmekte olan ülkelerin potansiyel olarak bir dış borç krizi riski altında olup olmadığının incelendiği belirtildi. Dış borçlara karşı en savunmasız 25 ülkenin incelendiği raporda Arjantin, Şili, Endonezya, Türkiye ve Venezuela’nın en savunmasız ülkeler olduğu belirtildi. Türkiye, dış borç krizine karşı en savunmasız ülke olarak listenin başında yer alıyor. Öte yandan Macaristan, Malezya, Suudi Arabistan, Güney Kore ve Tayland’ın bu ülkelere kıyasla daha az savunmasız olduğu belirtilirken diğer 15 ülkenin orta derecede kırılgan olduğu açıklandı. Raporda, dış borç kırılganlığı, dış borç stoku, dış borç-GSYİH oranındaki değişim gibi 8 başlığın tamamında Türkiye için yüksek güvenlik riskini gösteren kırmızı renk kullanılıyor. KRİZ OLASILIĞI Rapordaki değerlendirmeye göre ise Türkiye'nin başını çektiği en savunmasız ülkelerin, yakın zamanda dış borç kaynaklı ekonomik kriz yaşaması ise olası görünüyor. Türkiye, raporda dış borç büyüklüğünden kısa süreli borca, rezervlere ve ödemelere kadar bütün faktörler içerisinde en savunmasız durumda olan tek ülke. EN HASSAS ÜLKE Raporda aynı zamanda Türkiye'nin yakın geçmişte de dış borç temelli krizler yaşadığına vurgu yapılarak, ekonomisinin yeni bir kriz açısından en hassas ülke olduğu vurgulandı. Ayrıca dünya çapında 1997-98'dekine benzer yeni bir dış borç krizi ihtimaline dikkat çekildi.
Wells Fargo şirketinin raporuna göre Türkiye gelişmekte olan ülkeler arasından belirlenmiş 25 ülke içerisinde en fazla dış borç sorunu olan ülke. Türkiye'nin başını çektiği listede yer alan ülkeler için uzmanlar dış borç kaynaklı kriz uyarısı yapıyor.

haberimizvar.net-  ABD merkezli finans hizmetleri şirketi Wells Fargo “Gelişmekte Olan Ekonomilerin Dış Borç Sorunu Var mı?” adlı bir  rapor yayımladı. Wells Fargo’nun araştırmasında hangi ekonomilerin dış borç krizine karşı savunmasız olduğu incelendi. Raporda dünya genelinde dış borç sorunun 11 trilyon doları aştığı belirtilerek gelişmekte olan ülkelerin yüksek büyüme oranları yaşamış olmasına rağmen Gayri Safi Yurt İçi Hasılalarının dış borca ayak uyduramadığına yer verildi.

TÜRKİYE LİSTE BAŞI

Öte yandan raporun amaçları arasında gelişmekte olan ülkelerin potansiyel olarak bir dış borç krizi riski altında olup olmadığının incelendiği belirtildi. Dış borçlara karşı en savunmasız 25 ülkenin incelendiği raporda Arjantin, Şili, Endonezya, Türkiye ve Venezuela’nın en savunmasız ülkeler olduğu belirtildi. Türkiye, dış borç krizine karşı en savunmasız ülke olarak listenin başında yer alıyor. Öte yandan Macaristan, Malezya, Suudi Arabistan, Güney Kore ve Tayland’ın bu ülkelere kıyasla daha az savunmasız olduğu belirtilirken diğer 15 ülkenin orta derecede kırılgan olduğu açıklandı.

dis-borc-krizine-karsi-en-savunmasiz-ulkeyiz-875141-1.

Raporda, dış borç kırılganlığı, dış borç stoku, dış borç-GSYİH oranındaki değişim gibi 8 başlığın tamamında Türkiye için yüksek güvenlik riskini gösteren kırmızı renk kullanılıyor.

KRİZ OLASILIĞI

Rapordaki değerlendirmeye göre ise Türkiye'nin başını çektiği en savunmasız ülkelerin, yakın zamanda dış borç kaynaklı ekonomik kriz yaşaması ise olası görünüyor. Türkiye, raporda dış borç büyüklüğünden kısa süreli borca, rezervlere ve ödemelere kadar bütün faktörler içerisinde en savunmasız durumda olan tek ülke.

EN HASSAS ÜLKE

Raporda aynı zamanda Türkiye'nin yakın geçmişte de dış borç temelli krizler yaşadığına vurgu yapılarak, ekonomisinin yeni bir kriz açısından en hassas ülke olduğu vurgulandı.

Ayrıca dünya çapında 1997-98'dekine benzer yeni bir dış borç krizi ihtimaline dikkat çekildi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.