İkizderelilerin bayram nöbeti

YAŞAM 14.05.2021 - 14:22, Güncelleme: 14.05.2021 - 14:22
 

İkizderelilerin bayram nöbeti

Rize İkizdere’de bayramda çalışma yapılmayacağı söylenmesine rağmen dün iş makineleri alana geldi. Yurttaşlar “Bayramı zehir edenlere zehir olmaya geldik” diyerek doğa katliamına engel oldu.

haberimizvar.net- Ülkedeki her talanın altından çıkan Cengiz İnşaat, tüm tepkilere rağmen Rize İkizdere’de taşocağı yapmakta ısrarcı. İstanbul Havalimanı için 13 milyon ağaç kesen, başta Hasankeyf olmak üzere birçok tarihi ve doğal alanı yok eden Cengiz İnşaat, son olarak Rize’de Karadeniz’i doldurarak İyidere projesini başlatmasının ardından karşısında İkizderelileri buldu. Gözaltı ve baskılara rağmen taşocağına karşı mücadeleye devam eden yurttaşların direnişi 23’üncü günü geride bıraktı.  İkizdere’de bayram nedeniyle çalışma yapılmayacağı söylenmesine rağmen iş makineleri dün çalışmaya başladı. Jandarma, köylüleri iş makinelerinin yaklaşmasını ormanın içine kurduğu barikatlarla önlemeye çalışırken köylüler her gün yeni yollardan alana gidiyor. Köylüler “Bayramımızı zehir edenlere zehir olmaya geldik” diyerek dün de ormanları, patikaları aşarak iş makinelerini durdurdu.. Nöbet çadırında direnişlerine devam eden köylüler, Cengiz İnşaat vadiden gidene kadar mücadelelerine devam edeceklerinin altını çizdi. Köylülerden Funda Okyar, “Çalışma olmayacağını söylemişlerdi ama iş makinelerinin sesini duyunca köy olarak toplandık orman içerisinden, patikalardan, kayalıklardan kendimizi alana attık. Çalışmayı durdurduk, işçiler de çekildi. Köy olarak çadırda nöbetimize devam ediyoruz” dedi. TAŞOCAĞINI DESTEKLEYEN DERNEKTEN İSTİFA Yaşam alanlarını savunan yurttaşları provokatör ilan eden AKP’ye yakın 11 kitle örgütü ve meslek örgütleri arasında imzacı olan 53 Gazeteciler Derneği’ne tepki geldi. Derelerin Kardeşliği Platformu (DEKAP) Yönetim Kurulu üyesi gazeteci Ömer Şan ve Yeni Viçe Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Gazeteci Filiz Şan, 53 Gazeteciler Derneğinden istifa ettiğini açıkladı. Ömer Şan ayrıca, derneğin kendisine verdiği ödülü de iade edeceğini ifade etti. Ömer Şan ve Filiz Şan imzasıyla yapılan açıklamada, şu ifadeler yer aldı: “İkizdereliler direnirken Rize’deki bazı sivil toplum örgütleri adına yapılan ‘düşmanca ve ayrıştırıp hedef gösterici’ açıklamalar akıl ve bilim dışı. Bu açıklamalar kabul edilemez. 53 Rize Gazeteciler Derneği yönetimini kınıyor, dernek üyeliğinden istifa ettiğimizi tüm kamuoyuna bildiriyoruz.” Öte yandan açıklamada “Çevre ve doğal yaşam alanlarına karşı saldırılar, maden arama ve çıkarma, nükleer ve termik santral çalışmaları, Karadeniz Sahil Yolu ile birlikte hemen her dere ve vadilerimizi, bir virüs gibi sarmalayan HES’ler, geri dönüşümsüz saldırılar karşısında durmaktan vazgeçmedik, vazgeçmeyeceğiz” ifadeleri yer aldı.
Rize İkizdere’de bayramda çalışma yapılmayacağı söylenmesine rağmen dün iş makineleri alana geldi. Yurttaşlar “Bayramı zehir edenlere zehir olmaya geldik” diyerek doğa katliamına engel oldu.

haberimizvar.net- Ülkedeki her talanın altından çıkan Cengiz İnşaat, tüm tepkilere rağmen Rize İkizdere’de taşocağı yapmakta ısrarcı. İstanbul Havalimanı için 13 milyon ağaç kesen, başta Hasankeyf olmak üzere birçok tarihi ve doğal alanı yok eden Cengiz İnşaat, son olarak Rize’de Karadeniz’i doldurarak İyidere projesini başlatmasının ardından karşısında İkizderelileri buldu. Gözaltı ve baskılara rağmen taşocağına karşı mücadeleye devam eden yurttaşların direnişi 23’üncü günü geride bıraktı.

 İkizdere’de bayram nedeniyle çalışma yapılmayacağı söylenmesine rağmen iş makineleri dün çalışmaya başladı. Jandarma, köylüleri iş makinelerinin yaklaşmasını ormanın içine kurduğu barikatlarla önlemeye çalışırken köylüler her gün yeni yollardan alana gidiyor. Köylüler “Bayramımızı zehir edenlere zehir olmaya geldik” diyerek dün de ormanları, patikaları aşarak iş makinelerini durdurdu.. Nöbet çadırında direnişlerine devam eden köylüler, Cengiz İnşaat vadiden gidene kadar mücadelelerine devam edeceklerinin altını çizdi.


Köylülerden Funda Okyar, “Çalışma olmayacağını söylemişlerdi ama iş makinelerinin sesini duyunca köy olarak toplandık orman içerisinden, patikalardan, kayalıklardan kendimizi alana attık. Çalışmayı durdurduk, işçiler de çekildi. Köy olarak çadırda nöbetimize devam ediyoruz” dedi.

TAŞOCAĞINI DESTEKLEYEN DERNEKTEN İSTİFA

Yaşam alanlarını savunan yurttaşları provokatör ilan eden AKP’ye yakın 11 kitle örgütü ve meslek örgütleri arasında imzacı olan 53 Gazeteciler Derneği’ne tepki geldi. Derelerin Kardeşliği Platformu (DEKAP) Yönetim Kurulu üyesi gazeteci Ömer Şan ve Yeni Viçe Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Gazeteci Filiz Şan, 53 Gazeteciler Derneğinden istifa ettiğini açıkladı. Ömer Şan ayrıca, derneğin kendisine verdiği ödülü de iade edeceğini ifade etti.

Ömer Şan ve Filiz Şan imzasıyla yapılan açıklamada, şu ifadeler yer aldı: “İkizdereliler direnirken Rize’deki bazı sivil toplum örgütleri adına yapılan ‘düşmanca ve ayrıştırıp hedef gösterici’ açıklamalar akıl ve bilim dışı. Bu açıklamalar kabul edilemez. 53 Rize Gazeteciler Derneği yönetimini kınıyor, dernek üyeliğinden istifa ettiğimizi tüm kamuoyuna bildiriyoruz.”

Öte yandan açıklamada “Çevre ve doğal yaşam alanlarına karşı saldırılar, maden arama ve çıkarma, nükleer ve termik santral çalışmaları, Karadeniz Sahil Yolu ile birlikte hemen her dere ve vadilerimizi, bir virüs gibi sarmalayan HES’ler, geri dönüşümsüz saldırılar karşısında durmaktan vazgeçmedik, vazgeçmeyeceğiz” ifadeleri yer aldı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.