Markanın önemini anlattı

YEREL 21.05.2021 - 12:40, Güncelleme: 21.05.2021 - 12:40
 

Markanın önemini anlattı

Antalya Genç İş İnsanları Derneği'nin (ANTGİAD) online toplantı konuğu marka danışmanı Oytun Türkoğlu, 'Türkiye'den Dünya Markaları Çıkar' konulu sunumunda, markanın önemini anlattı.

haberimizvar.net- Markanın, bir satıcının mal veya hizmetlerini diğer satıcılarınkinden ayıran bir isim, terim, resim, sembol veya herhangi başka bir özellik olduğunu belirten Oytun Türkoğlu, "Üreticilerin ya da satıcıların mallarının kimliğini belirleyen ve mallarını rakiplerinden ayırt eden bir isim, simge, şekil veya bunların birleşimi" dedi. Bazı araştırmaların markanın tarihini bundan 7 bin yıl önceye dayandırdığını aktaran Türkoğlu, "İlk rastlandığı yerler arasında mağara duvarları ve bizonlar var. Daha sonraki süreçte toprak ürünlerinde görülüyor, çanak, çömlek, kiremit, tuğla gibi. Üretilen ürünlerin (zeytinyağı gibi) üretildiği yerin belirtilmesi amacıyla kullanılıyor. Bu topraklardaki kökeni de çok eskilere dayanıyor. Osmanlıca'da Alameti Farika, bir kişiyi, ürünü veya hizmeti diğerlerinden ayıran unsur olarak kullanılıyor ve bir nevi markayı tanımlıyor" diye konuştu. Oytun Türkoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Kapalıçarşı esnafı yurtdışından gelen kalitesiz altın ürünlerle baş edebilmek için padişahtan bir İstanbul mührü isteyerek 1871 Alamet-i Farika Nizamnamesinin yolunun açıldığı görülüyor. 1925 Sınaî Mülkiyetin Korunması için Uluslararası Bir Birlik Oluşturulması Hakkındaki Paris Sözleşmesi ve 1976 Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı (WIPO) Kuruluş Anlaşmasına katılım önemli tarihlerimizden." Brand Finance Global 500 raporuna göre 2021'de dünyanın en değerli markasının, bir önceki yıl 140,524 milyar dolar olan değerini yüzde 87,4 artırarak 263,375 milyar dolara yükselten Apple olduğunu aktaran Türkoğlu, "Onu çok yakından Amazon takip ediyor ve peşinden de Google geliyor. Bu listede maalesef ki bir Türk markası yok. İlk 5-10 yılda bu listeye en az 1 Türk markası sokmak ve ilerleyen yıllarda bu sayıyı artırmak ana hedeflerimizden biri olmalı.Marka, bir istikbal ve istiklal meselesidir" dedi. Markalama ve markalaşma süreçlerinin 3 bilim dalı ile yakından ilişkili olduğunu aktaran Oytun Türkoğlu, "Psikoloji, sosyoloji ve istatistik. Bu işin en önemli kısımlarından biri pazar araştırmasıdır ve işe başlarken olmazsa olmazlarından biridir. Marka süreklilik arz eder, adım adım, ilmek ilmek işlenir. Dünya markası çıkarmanın ilk adımı tüm dünyaya uygun bir markalama süreci geçirmektir. Türkiye'den dünya markaları çıkarmak için özel sektör, kamu ve halk iş birliği, 85 milyonun tüm bireylerine markalaşmanın öneminin ve her bireye olacak maddi ve manevi katkısının anlatılması, Türkiye'nin marka stratejisinin yani kısa, orta ve uzun vadeli yol planının belirlenmesi, ilkokuldan başlayarak marka kültürünün aşılanması adımlarını sayabiliriz. 'Made in Turkey' etiketinin arkasının doldurulması, iyi ürünler üretmek, etik ticaret yapmak ve tüm dünyada 'Türk yaparsa iyi yapar' imajının yerleştirilmesi çok önemlidir" diye konuştu. Yaklaşık 2 saat süren online toplantı üyelerin sorularına cevap verilmesiyle son buldu.
Antalya Genç İş İnsanları Derneği'nin (ANTGİAD) online toplantı konuğu marka danışmanı Oytun Türkoğlu, 'Türkiye'den Dünya Markaları Çıkar' konulu sunumunda, markanın önemini anlattı.

haberimizvar.net- Markanın, bir satıcının mal veya hizmetlerini diğer satıcılarınkinden ayıran bir isim, terim, resim, sembol veya herhangi başka bir özellik olduğunu belirten Oytun Türkoğlu, "Üreticilerin ya da satıcıların mallarının kimliğini belirleyen ve mallarını rakiplerinden ayırt eden bir isim, simge, şekil veya bunların birleşimi" dedi.

Bazı araştırmaların markanın tarihini bundan 7 bin yıl önceye dayandırdığını aktaran Türkoğlu, "İlk rastlandığı yerler arasında mağara duvarları ve bizonlar var. Daha sonraki süreçte toprak ürünlerinde görülüyor, çanak, çömlek, kiremit, tuğla gibi. Üretilen ürünlerin (zeytinyağı gibi) üretildiği yerin belirtilmesi amacıyla kullanılıyor. Bu topraklardaki kökeni de çok eskilere dayanıyor. Osmanlıca'da Alameti Farika, bir kişiyi, ürünü veya hizmeti diğerlerinden ayıran unsur olarak kullanılıyor ve bir nevi markayı tanımlıyor" diye konuştu.

Oytun Türkoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Kapalıçarşı esnafı yurtdışından gelen kalitesiz altın ürünlerle baş edebilmek için padişahtan bir İstanbul mührü isteyerek 1871 Alamet-i Farika Nizamnamesinin yolunun açıldığı görülüyor. 1925 Sınaî Mülkiyetin Korunması için Uluslararası Bir Birlik Oluşturulması Hakkındaki Paris Sözleşmesi ve 1976 Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı (WIPO) Kuruluş Anlaşmasına katılım önemli tarihlerimizden."

Brand Finance Global 500 raporuna göre 2021'de dünyanın en değerli markasının, bir önceki yıl 140,524 milyar dolar olan değerini yüzde 87,4 artırarak 263,375 milyar dolara yükselten Apple olduğunu aktaran Türkoğlu, "Onu çok yakından Amazon takip ediyor ve peşinden de Google geliyor. Bu listede maalesef ki bir Türk markası yok. İlk 5-10 yılda bu listeye en az 1 Türk markası sokmak ve ilerleyen yıllarda bu sayıyı artırmak ana hedeflerimizden biri olmalı.Marka, bir istikbal ve istiklal meselesidir" dedi.

Markalama ve markalaşma süreçlerinin 3 bilim dalı ile yakından ilişkili olduğunu aktaran Oytun Türkoğlu, "Psikoloji, sosyoloji ve istatistik. Bu işin en önemli kısımlarından biri pazar araştırmasıdır ve işe başlarken olmazsa olmazlarından biridir. Marka süreklilik arz eder, adım adım, ilmek ilmek işlenir. Dünya markası çıkarmanın ilk adımı tüm dünyaya uygun bir markalama süreci geçirmektir.

Türkiye'den dünya markaları çıkarmak için özel sektör, kamu ve halk iş birliği, 85 milyonun tüm bireylerine markalaşmanın öneminin ve her bireye olacak maddi ve manevi katkısının anlatılması, Türkiye'nin marka stratejisinin yani kısa, orta ve uzun vadeli yol planının belirlenmesi, ilkokuldan başlayarak marka kültürünün aşılanması adımlarını sayabiliriz. 'Made in Turkey' etiketinin arkasının doldurulması, iyi ürünler üretmek, etik ticaret yapmak ve tüm dünyada 'Türk yaparsa iyi yapar' imajının yerleştirilmesi çok önemlidir" diye konuştu.

Yaklaşık 2 saat süren online toplantı üyelerin sorularına cevap verilmesiyle son buldu.

Antalya HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.