Sağlık ocakları yenilenmeli

GÜNDEM 28.05.2021 - 16:12, Güncelleme: 28.05.2021 - 16:12
 

Sağlık ocakları yenilenmeli

Şehir hastanelerine 1 yıl için ödenen kira ile 16 bin aile sağlığı merkezi yapılabileceğini kaydeden Antalya Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Naci İşoğlu, eskiyen binalar yenilenmediği için sağlık sisteminin iflas noktasında olduğunu savundu.

haberimizvar.net- Halk arasında sağlık ocağı olarak bilinen aile sağlığı merkezlerindeki (ASM) sıkıntılar gün geçtikçe artıyor.  Antalya Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Naci İşoğlu, birinci basamak sağlık hizmetlerinin toplumla ilk adımda temas eden yüzünün aile sağlığı merkezleri olduğunu vurgulayarak "Ülkemizde her 3 sağlık başvurusundan biri ASM'lere yapılıyor.  Buna karşılık ASM’ler uygunsuz, plansız, kötü ruhsatsız, kamu dışı binalarda, muhtarlıklarda, cami altlarında, garajdan bozma yerlerde bulunmaktadır. Bir kısmının bir apartman dairesinin bodrum katında ya da güneş görmeyen kör cephesinde kiralık binalarda olduğunu da hatırlatıyoruz." dedi. SAĞLIKTAKİ KARA DELİK Aile Sağlığı Merkezlerinin sadece yüzde 10’unun  fiziksel olarak Covıd-19 tedbirlerini uygulamaya elverişli olduğunu kaydeden İşoğlu, "ASM binaları koşulsuz olarak Sağlık Bakanlığı tarafından yapılmalıdır. Aile hekimliği kamusal bir hizmettir ve kamu hizmeti kamunun sağladığı binalarda sunulmalıdır. Zaten mevcut durumda bile iş yükü altında ezilen birinci basamak çalışanları ve ASM ler hasta ve başvuran koruyucu hizmet sunumu için kişi sayısı arttıkça aynı anda yığılmalarla karşı karşıya kalmaktadır.Sağlığa ayrılan bütçenin kara deliği şehir hastanelerine 1 yıl için ödenen  kira ile 16 bin aile sağlığı merkezi yapılabilir." dedi. MODERN HALE GETİRİLSİN Sağlığa ticaret gözüyle bakan anlayışların ne pandemiyi ne de sağlık hizmetini  yönetebileceğini  dile getiren Antalya Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi İşoğlu, taleplerinden bazıları şöyle sıraladı: "ASM'ler  Sağlık Bakanlığı tarafından projesi bilimsel verilere göre yapılmış, hizmet sunumuna uygun  eşit, standart binalarda hizmet vermelidir.Aile Hekimlerinden bu binalar için kira adı altında hiçbir ücret talep edilmemelidir.Mobil sağlık hizmeti verilen kırsal bölgelerde de Sağlık Bakanlığı tarafından hizmete uygun donanımı sağlanmış mekânlarda hizmet verilmelidir "
Şehir hastanelerine 1 yıl için ödenen kira ile 16 bin aile sağlığı merkezi yapılabileceğini kaydeden Antalya Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Naci İşoğlu, eskiyen binalar yenilenmediği için sağlık sisteminin iflas noktasında olduğunu savundu.

haberimizvar.net- Halk arasında sağlık ocağı olarak bilinen aile sağlığı merkezlerindeki (ASM) sıkıntılar gün geçtikçe artıyor.  Antalya Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Naci İşoğlu, birinci basamak sağlık hizmetlerinin toplumla ilk adımda temas eden yüzünün aile sağlığı merkezleri olduğunu vurgulayarak "Ülkemizde her 3 sağlık başvurusundan biri ASM'lere yapılıyor.  Buna karşılık ASM’ler uygunsuz, plansız, kötü ruhsatsız, kamu dışı binalarda, muhtarlıklarda, cami altlarında, garajdan bozma yerlerde bulunmaktadır. Bir kısmının bir apartman dairesinin bodrum katında ya da güneş görmeyen kör cephesinde kiralık binalarda olduğunu da hatırlatıyoruz." dedi.

SAĞLIKTAKİ KARA DELİK

Aile Sağlığı Merkezlerinin sadece yüzde 10’unun  fiziksel olarak Covıd-19 tedbirlerini uygulamaya elverişli olduğunu kaydeden İşoğlu, "ASM binaları koşulsuz olarak Sağlık Bakanlığı tarafından yapılmalıdır. Aile hekimliği kamusal bir hizmettir ve kamu hizmeti kamunun sağladığı binalarda sunulmalıdır. Zaten mevcut durumda bile iş yükü altında ezilen birinci basamak çalışanları ve ASM ler hasta ve başvuran koruyucu hizmet sunumu için kişi sayısı arttıkça aynı anda yığılmalarla karşı karşıya kalmaktadır.Sağlığa ayrılan bütçenin kara deliği şehir hastanelerine 1 yıl için ödenen  kira ile 16 bin aile sağlığı merkezi yapılabilir." dedi.

MODERN HALE GETİRİLSİN

Sağlığa ticaret gözüyle bakan anlayışların ne pandemiyi ne de sağlık hizmetini  yönetebileceğini  dile getiren Antalya Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi İşoğlu, taleplerinden bazıları şöyle sıraladı: "ASM'ler  Sağlık Bakanlığı tarafından projesi bilimsel verilere göre yapılmış, hizmet sunumuna uygun  eşit, standart binalarda hizmet vermelidir.Aile Hekimlerinden bu binalar için kira adı altında hiçbir ücret talep edilmemelidir.Mobil sağlık hizmeti verilen kırsal bölgelerde de Sağlık Bakanlığı tarafından hizmete uygun donanımı sağlanmış mekânlarda hizmet verilmelidir "

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.