Görsel Bana Ait

GÜNDEM 06.07.2021 - 14:40, Güncelleme: 06.07.2021 - 14:40
 

Görsel Bana Ait

FluTV'nin kurucusu İlker Canikligil tarafından paylaşılan bir tweete göre Turizm Bakanlığı'nın MüzeKart'ta kullanmış olduğu fotoğraf, Shutterstock'tan telif ödenmeksizin alınmış ve Canikligil'e ait bir fotoğraf. Söz konusu telif hakkı iddiaları ile ilgili resmi bir açıklama ise paylaşılmış değil.

haberimizvar.net-  Kültür ve Turizm Bakanlığı, geçtiğimiz günlerde paylaşmış olduğu bir tweet ile MüzeKart ile tüm müzelerin Millî Eğitim Bakanlığına bağlı öğretmenler ile 18 yaş altı ve 65 yaş üstü vatandaşlar için ücretsiz, diğer vatandaşlar için ise yıllık ziyaret bedelinin 60 TL olduğunu duyurmuştu. Söz konusu paylaşım, pek çok vatandaş tarafından beğeniyle karşılanırken; yeni bir 'telif hakkı' skandalını da beraberinde getirdi. Zira paylaşılan bilgilere göre MüzaKart'ta kullanılan fotoğraf popüler YouTube kanalı FluTV'nin kurucusu ve reklam yönetmeni olan İlker Canikligil'e aitti ve stok fotoğraf sitesi Shutterstock'tan herhangi bir telif ödemeksizin alınmıştı. Aslına bakacak olursak Bakanlık tarafından söz konusu duyurunun yapıldığı paylaşımdaki MüzeKart fotoğraflarına baktığımızda Shutterstock'un görselin izinsiz şekilde kullanılmasını engellemek için fotoğrafa eklemiş olduğu fligranların dahi olduğu gibi bırakıldığını görüyoruz. Söz konusu detayın MüzaKart'ı tasarlayan kişilerin gözünden nasıl kaçtığını anlamak epey güç. Bununla birlikte Shutterstock sayfasına baktığımızda görselik fotoğraf ID'sinin altında 'telifsiz' ibaresi yer alıyor. Yukarıda görmüş olduğunuz ekran görüntüsü, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın MüzeKart'ta kullanmış olduğu fotoğrafın Shutterstock sayfasını görüyorsunuz. Söz konusu fotoğrafın Shutterstock'tan alındığının anlaşılması üzerinde İlker Canikligil, Bakanlığın paylaşımını alıntılayarak "Görsel bana ait :) Napim ben şimdi?" ifadelerini kullandı. Ayrıca paylaşımın altına eklemiş olduğu yanıtta da Shutterstock'u etiketleyerek, "they used my photo illegally" (Fotoğrafımı illegal şekilde kullandılar) ifadelerini kullandı. Bundan sonraki süreçte nasıl gelişmeler yaşanacağını bekleyip göreceğiz. 
FluTV'nin kurucusu İlker Canikligil tarafından paylaşılan bir tweete göre Turizm Bakanlığı'nın MüzeKart'ta kullanmış olduğu fotoğraf, Shutterstock'tan telif ödenmeksizin alınmış ve Canikligil'e ait bir fotoğraf. Söz konusu telif hakkı iddiaları ile ilgili resmi bir açıklama ise paylaşılmış değil.

haberimizvar.net-  Kültür ve Turizm Bakanlığı, geçtiğimiz günlerde paylaşmış olduğu bir tweet ile MüzeKart ile tüm müzelerin Millî Eğitim Bakanlığına bağlı öğretmenler ile 18 yaş altı ve 65 yaş üstü vatandaşlar için ücretsiz, diğer vatandaşlar için ise yıllık ziyaret bedelinin 60 TL olduğunu duyurmuştu.

Söz konusu paylaşım, pek çok vatandaş tarafından beğeniyle karşılanırken; yeni bir 'telif hakkı' skandalını da beraberinde getirdi. Zira paylaşılan bilgilere göre MüzaKart'ta kullanılan fotoğraf popüler YouTube kanalı FluTV'nin kurucusu ve reklam yönetmeni olan İlker Canikligil'e aitti ve stok fotoğraf sitesi Shutterstock'tan herhangi bir telif ödemeksizin alınmıştı.

 <a href=müzekart tasarım" class="lazyloaded" src="https://www.webtekno.com/images/editor/default/0003/17/b2ffc44ec8f765c406490cfee03a30d726f9861e.jpeg" style="-webkit-tap-highlight-color:transparent; background:url("../images/loading-gray.gif") center center / 45px no-repeat rgb(221, 221, 221); border-style:none; box-sizing:border-box; display:inline; height:443px; max-width:calc(100% + 60px); width:788px" />

Aslına bakacak olursak Bakanlık tarafından söz konusu duyurunun yapıldığı paylaşımdaki MüzeKart fotoğraflarına baktığımızda Shutterstock'un görselin izinsiz şekilde kullanılmasını engellemek için fotoğrafa eklemiş olduğu fligranların dahi olduğu gibi bırakıldığını görüyoruz. Söz konusu detayın MüzaKart'ı tasarlayan kişilerin gözünden nasıl kaçtığını anlamak epey güç. Bununla birlikte Shutterstock sayfasına baktığımızda görselik fotoğraf ID'sinin altında 'telifsiz' ibaresi yer alıyor.

shutterstock

Yukarıda görmüş olduğunuz ekran görüntüsü, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın MüzeKart'ta kullanmış olduğu fotoğrafın Shutterstock sayfasını görüyorsunuz. Söz konusu fotoğrafın Shutterstock'tan alındığının anlaşılması üzerinde İlker Canikligil, Bakanlığın paylaşımını alıntılayarak "Görsel bana ait :) Napim ben şimdi?" ifadelerini kullandı.

ilker canikligil tweet

Ayrıca paylaşımın altına eklemiş olduğu yanıtta da Shutterstock'u etiketleyerek, "they used my photo illegally" (Fotoğrafımı illegal şekilde kullandılar) ifadelerini kullandı. Bundan sonraki süreçte nasıl gelişmeler yaşanacağını bekleyip göreceğiz. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.