TGS’den çağrı: Genelge iptal edilsin

GÜNDEM 08.07.2021 - 15:53, Güncelleme: 08.07.2021 - 15:53
 

TGS’den çağrı: Genelge iptal edilsin

Kamu kurumlarına gazete alınmasını engelleyen Tasarruf Genelgesi’ne tepki gösteren Türkiye Gazeteciler Sendikası, 6 ilde yaptıkları açıklamalarla genelgenin iptalini istedi.

haberimizvar.net-  Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Cumhurbaşkanlığı’nın, “Kamu kurum ve kuruluşlarının basını izleme ile ilgili birimleri ve kütüphane dokümantasyon merkezleri hariç hiçbir şekilde günlük gazete alımı yapılmayacak” ibaresinin yer aldığı Tasarruf Genelgesi’ne karşı 6 ilde eş zamanlı açıklama yaptı. İstanbul’da TGS Akademi binasında, Ankara’da Meclis önünde, İzmir Hasan Tahsin Anıtı’nda, Adana Sanatçılar Parkı’nda, Mersin Uğur Mumcu Anıtı önünde ve Eskişehir Adalar Migros önünde açıklama yapıldı. Ortak açıklamada, “Haberden, bilgiden tasarruf olur mu?” diye soruldu. GENELGE İPTAL EDİLSİN Genelgenin iptalini isteyen TGS; “Başta yerel gazeteler olmak üzere medya kuruluşlarına daha fazla destek verilmesinin ülke demokrasisine katkı sunacağına inanıyoruz” çağrısı yaptı. TGS, bu genelge ile kamu kuruluşlarının abonelikleri ve ilânlardan başka bir geliri olmayan yerel gazetelerin kapanması ve yerel basında çalışan binlerce gazetecinin işsiz kalacağı anlamına geleceğine dikkat çekti.  Açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzası ile yayınlanan “tasarruf genelgesi” ile kamu kurum ve kuruluşlarına gazete alınmaması, zorunlu ilânlar dışında ilân yayımlatılmaması yönünde talimat verildiği ifade edildi.  YEREL BASIN NEFES ALAMAZ Gerçeğe, doğru bilgiye daha fazla ihtiyaç duyulan bu günlerde alınan bu kararın tüm toplumun zararına olduğunu vurgulanan açıklamada, “Öte yandan bu karar, pandemi, ekonomik kriz ve dijitalleşme ile zaten büyük zorluklar yaşayan yazılı medyaya ölümcül bir darbe vuracaktır” denildi. Yerel gazeteler devletten destek beklerken bu genelge ile nefes alamaz hâle gelecekleri belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Gazeteler bir kamu faaliyeti yürütmektedir. Haber hepimize ekmek ve su gibi lazımdır. Halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkının tesis edilmesi demokrasilerin gereğidir. Gazetecilerin işlevini yerine getirebilecekleri koşulların yaratılması hükümet edenlerin görevidir. Toplumun kültürel gelişimi ve doğru bilgiye ulaşması için çalışan gazetelerin bir tasarruf aracı olarak görülmesi doğru değildir. Kamu kuruluşlarına gazete aldırmayarak yapılacak tasarruf devede kulak bile olmayacaktır. Eğer tasarruf ile ekonomik sorunların çözüleceği düşünülüyorsa tasarruf yapılacak kalemlerin yeniden belirlenmesine ihtiyaç vardır”.  
Kamu kurumlarına gazete alınmasını engelleyen Tasarruf Genelgesi’ne tepki gösteren Türkiye Gazeteciler Sendikası, 6 ilde yaptıkları açıklamalarla genelgenin iptalini istedi.

haberimizvar.net-  Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Cumhurbaşkanlığı’nın, “Kamu kurum ve kuruluşlarının basını izleme ile ilgili birimleri ve kütüphane dokümantasyon merkezleri hariç hiçbir şekilde günlük gazete alımı yapılmayacak” ibaresinin yer aldığı Tasarruf Genelgesi’ne karşı 6 ilde eş zamanlı açıklama yaptı. İstanbul’da TGS Akademi binasında, Ankara’da Meclis önünde, İzmir Hasan Tahsin Anıtı’nda, Adana Sanatçılar Parkı’nda, Mersin Uğur Mumcu Anıtı önünde ve Eskişehir Adalar Migros önünde açıklama yapıldı. Ortak açıklamada, “Haberden, bilgiden tasarruf olur mu?” diye soruldu.

GENELGE İPTAL EDİLSİN

Genelgenin iptalini isteyen TGS; “Başta yerel gazeteler olmak üzere medya kuruluşlarına daha fazla destek verilmesinin ülke demokrasisine katkı sunacağına inanıyoruz” çağrısı yaptı. TGS, bu genelge ile kamu kuruluşlarının abonelikleri ve ilânlardan başka bir geliri olmayan yerel gazetelerin kapanması ve yerel basında çalışan binlerce gazetecinin işsiz kalacağı anlamına geleceğine dikkat çekti.  Açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzası ile yayınlanan “ tasarruf genelgesi” ile kamu kurum ve kuruluşlarına gazete alınmaması, zorunlu ilânlar dışında ilân yayımlatılmaması yönünde talimat verildiği ifade edildi. 

YEREL BASIN NEFES ALAMAZ

Gerçeğe, doğru bilgiye daha fazla ihtiyaç duyulan bu günlerde alınan bu kararın tüm toplumun zararına olduğunu vurgulanan açıklamada, “Öte yandan bu karar, pandemi, ekonomik kriz ve dijitalleşme ile zaten büyük zorluklar yaşayan yazılı medyaya ölümcül bir darbe vuracaktır” denildi. Yerel gazeteler devletten destek beklerken bu genelge ile nefes alamaz hâle gelecekleri belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Gazeteler bir kamu faaliyeti yürütmektedir. Haber hepimize ekmek ve su gibi lazımdır. Halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkının tesis edilmesi demokrasilerin gereğidir. Gazetecilerin işlevini yerine getirebilecekleri koşulların yaratılması hükümet edenlerin görevidir. Toplumun kültürel gelişimi ve doğru bilgiye ulaşması için çalışan gazetelerin bir tasarruf aracı olarak görülmesi doğru değildir. Kamu kuruluşlarına gazete aldırmayarak yapılacak tasarruf devede kulak bile olmayacaktır. Eğer tasarruf ile ekonomik sorunların çözüleceği düşünülüyorsa tasarruf yapılacak kalemlerin yeniden belirlenmesine ihtiyaç vardır”.  

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.