15 şehrin yüzde 62’sinde maden talanı

GÜNDEM 17.07.2021 - 21:34, Güncelleme: 17.07.2021 - 21:34
 

15 şehrin yüzde 62’sinde maden talanı

TEMA Vakfı’nın araştırmasına göre 15 kentin yüzde 62’si maden için ruhsatlandırılmış durumda. Ormanların yüzde 58’i, tarım alanlarının da yüzde 60’ı maden kıskacında. Milli parkların da yüzde 51’i maden sahası olarak işlendi.

haberimizvar.net Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA) tarafından yapılan araştırma, 15 kentte toplam yüzde 62’lik bir alanın madencilik faaliyetleri için ruhsatlandırılmış durumda olduğunu ortaya kondu. TEMA Vakfı’nın yaklaşık 2 yıldır üzerinde çalıştığı maden alanları araştırmasına göre, maden ruhsatlarının bir kısmı orman bölgelerinde, bir kısmı yerleşim alanlarında, bir bölümü de meralarda. Bu ruhsatlar faaliyete geçerse bir daha geri dönüşü mümkün olmayan bir tahribata yol açacak.   KAZ DAĞLARI’NDA BÜYÜK YAĞMA   Gazete Oksijen’in TEMA raporundan derlediği habere göre, Kaz Dağları yüzde 79 ile maden ruhsatlarında birinci sırada. Çanakkale ve Balıkesir’in sınırları içinde yer alan bölgede toplam bin 634 maden ruhsatı düzenlenmiş durumda. Artvin, Eskişehir, Zonguldak, Bartın ve Ordu’da da maden ruhsatı oranı yüzde 70’in üstünde. İşletme ve arama safhasındaki ruhsatların en yoğun olduğu kentler ise Zonguldak, Bartın, Çanakkale ve Balıkesir.   ORMANLIK ALANLAR İLK SIRADA   Ormanların ortalama yüzde 58’i, tarım alanlarının da yüzde 60’ı maden ruhsatı kıskacında. Maden ruhsatı verilen orman oranının en yoğun olduğu alan yüzde 80 ile Kaz Dağları bölgesi.  Yüzde 68 ile Tekirdağ ve Kırklareli ikinci sırada. Tarım alanlarında da yüzde 78 ile Kaz Dağları ilk sırada yer alıyor. Yüzde 66 ile Eskişehir takip ediyor. Korunan alanların ortalama yüzde 59’u, önemli doğa alanlarının yüzde 64’ü için maden ruhsatı verilmiş durumda.   MİLLİ PARKLAR TEHDİT ALTINDA   Doğal nitelikleri ve nadir canlı türleri ile milli park ilan edilen alanların da yüzde 51’i maden sahası olarak işlendi. Zonguldak ve Tekirdağ-Kırklareli’ndeki milli parkların yüzde 97, Muğla’dakilerin yüzde 85, Artvin’dekilerin de yüzde 84’ünde maden ruhsatı bulunuyor. Ayrıca Zonguldak-Bartın’da milli parkların yüzde 89’u arama ve işletme, Artvin’dekilerin yüzde 30’u arama, Afyon’dakilerin yüzde 10’u da işletme ruhsatına sahip. 
TEMA Vakfı’nın araştırmasına göre 15 kentin yüzde 62’si maden için ruhsatlandırılmış durumda. Ormanların yüzde 58’i, tarım alanlarının da yüzde 60’ı maden kıskacında. Milli parkların da yüzde 51’i maden sahası olarak işlendi.

haberimizvar.net

Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA) tarafından yapılan araştırma, 15 kentte toplam yüzde 62’lik bir alanın madencilik faaliyetleri için ruhsatlandırılmış durumda olduğunu ortaya kondu. TEMA Vakfı’nın yaklaşık 2 yıldır üzerinde çalıştığı maden alanları araştırmasına göre, maden ruhsatlarının bir kısmı orman bölgelerinde, bir kısmı yerleşim alanlarında, bir bölümü de meralarda. Bu ruhsatlar faaliyete geçerse bir daha geri dönüşü mümkün olmayan bir tahribata yol açacak.

 

KAZ DAĞLARI’NDA BÜYÜK YAĞMA
 

Gazete Oksijen’in TEMA raporundan derlediği habere göre, Kaz Dağları yüzde 79 ile maden ruhsatlarında birinci sırada. Çanakkale ve Balıkesir’in sınırları içinde yer alan bölgede toplam bin 634 maden ruhsatı düzenlenmiş durumda. Artvin, Eskişehir, Zonguldak, Bartın ve Ordu’da da maden ruhsatı oranı yüzde 70’in üstünde. İşletme ve arama safhasındaki ruhsatların en yoğun olduğu kentler ise Zonguldak, Bartın, Çanakkale ve Balıkesir.

 

ORMANLIK ALANLAR İLK SIRADA

 

Ormanların ortalama yüzde 58’i, tarım alanlarının da yüzde 60’ı maden ruhsatı kıskacında. Maden ruhsatı verilen orman oranının en yoğun olduğu alan yüzde 80 ile Kaz Dağları bölgesi.  Yüzde 68 ile Tekirdağ ve Kırklareli ikinci sırada. Tarım alanlarında da yüzde 78 ile Kaz Dağları ilk sırada yer alıyor. Yüzde 66 ile Eskişehir takip ediyor. Korunan alanların ortalama yüzde 59’u, önemli doğa alanlarının yüzde 64’ü için maden ruhsatı verilmiş durumda.

 

MİLLİ PARKLAR TEHDİT ALTINDA

 

Doğal nitelikleri ve nadir canlı türleri ile milli park ilan edilen alanların da yüzde 51’i maden sahası olarak işlendi. Zonguldak ve Tekirdağ-Kırklareli’ndeki milli parkların yüzde 97, Muğla’dakilerin yüzde 85, Artvin’dekilerin de yüzde 84’ünde maden ruhsatı bulunuyor. Ayrıca Zonguldak-Bartın’da milli parkların yüzde 89’u arama ve işletme, Artvin’dekilerin yüzde 30’u arama, Afyon’dakilerin yüzde 10’u da işletme ruhsatına sahip. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.