Kredi kartına akın var

EKONOMİ 22.07.2021 - 16:18, Güncelleme: 22.07.2021 - 16:18
 

Kredi kartına akın var

TBB Risk Merkezi verilerine göre, sadece mayıs ayında 371 bin kredi kartı dağıtıldı. Bunların 83 bini daha önce kredi kartı olmayan kişilerce alındı. Kredi borcunu ödeyemeyen kişi sayısı yüzde 100’lük artışla 108 bine ulaştı.

haberimizvar.net- Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi Mayıs ayına ilişkin aylık bültenini yayımladı. Bültendeki veriler vatandaşın içine düştüğü borç batağını gözler önüne serdi. Bireysel kredi borcunu ödeyemeyenler rekor kırarken, halkın kredi kartlarına sarılmak zorunda kaldığı görüldü. Risk Merkezi’nin verilerine göre Mayıs ayı sonu itibarıyla Türkiye’de 28,3 milyon kişi aktif olarak kredi kartı kullanıyor. Toplam kredi kartı sayısı ise tam olarak 79 milyon 41 bin. Dolayısıyla kredi kartı kullananlar baz alındığında her 1 kişiye yaklaşık 3 kredi kartı düşüyor. Yurttaş eğer kredi kartı kullanıyorsa ortalama 3 tane kullanıyor.  KREDİ KARTLARINDA PATLAMA  BirGün’ün haberine göre sayıdaki artış tedirgin edici boyutlara ulaşmaya başladı. Nisan’da 78 milyon 669 bin olan kredi kartı sayısı 1 ayda 371 bin adet artmış durumda. Bu durumda Mayıs ayı boyunca günde ortalama 11 binden fazla kredi kartı piyasaya dağıtıldı. Mayıs ayında piyasaya dağıtılan 371 bin kredi kartının 83 binini daha önce hiç kredi kartı olmayanlar aldı. Geri kalan 288 bini ise hali hazırda bir veya daha fazla kredi kartı olanlar kullandı.  İHTİYAÇ KREDİLERİNDE ARTIŞ  Kredi kartlarındaki artışın ödeme sistemlerindeki gelişmenin yanı sıra halkın borç batağından kaynaklandığı da verilere bakınca gözlemlenmeye başladı. Kredi kartlarının yanı sıra halkın kredi borçlarındaki artış gözle görünür biçimde artıyor. Özellikle ihtiyaç kredilerindeki artış yüksek faizle rağmen sürüyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) verilerine göre Nisan’da 403.3 milyar olan ihtiyaç kredisi borçları Mayıs’ta 406.5 milyar liraya yükseldi. Sadece Mayıs ayında günde ortalama 106 milyon ihtiyaç kredisi kullandırıldı.  KREDİ BORCUNDA REKOR KIRILDI  Fakat artık borçlu halk kesimleri kredi borçlarını ödemekte zorlanıyor. TBB Risk Merkezi’nin verilerine göre bireysel kredi borcunu ödememiş gerçek kişi sayısı mayısta 108 bine çıkarak rekor kırdı. Bu sayı Nisan ayında 52 bin, önceki yılın Mayıs ayında ise pandemi önlemleri çerçevesinde borçların ertelenmesi nedeniyle sadece bin kişiydi. Kredi borcunu ödeyemeyen gerçek kişi sayısı rekor kırarken, 36 bin kişi ise kredi kartı borcunu ödeyemedi.  
TBB Risk Merkezi verilerine göre, sadece mayıs ayında 371 bin kredi kartı dağıtıldı. Bunların 83 bini daha önce kredi kartı olmayan kişilerce alındı. Kredi borcunu ödeyemeyen kişi sayısı yüzde 100’lük artışla 108 bine ulaştı.

haberimizvar.net-  Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi Mayıs ayına ilişkin aylık bültenini yayımladı. Bültendeki veriler vatandaşın içine düştüğü borç batağını gözler önüne serdi. Bireysel kredi borcunu ödeyemeyenler rekor kırarken, halkın kredi kartlarına sarılmak zorunda kaldığı görüldü. Risk Merkezi’nin verilerine göre Mayıs ayı sonu itibarıyla Türkiye’de 28,3 milyon kişi aktif olarak kredi kartı kullanıyor. Toplam kredi kartı sayısı ise tam olarak 79 milyon 41 bin. Dolayısıyla kredi kartı kullananlar baz alındığında her 1 kişiye yaklaşık 3 kredi kartı düşüyor. Yurttaş eğer kredi kartı kullanıyorsa ortalama 3 tane kullanıyor.

 KREDİ KARTLARINDA PATLAMA

 BirGün’ün haberine göre sayıdaki artış tedirgin edici boyutlara ulaşmaya başladı. Nisan’da 78 milyon 669 bin olan kredi kartı sayısı 1 ayda 371 bin adet artmış durumda. Bu durumda Mayıs ayı boyunca günde ortalama 11 binden fazla kredi kartı piyasaya dağıtıldı. Mayıs ayında piyasaya dağıtılan 371 bin kredi kartının 83 binini daha önce hiç kredi kartı olmayanlar aldı. Geri kalan 288 bini ise hali hazırda bir veya daha fazla kredi kartı olanlar kullandı.

 İHTİYAÇ KREDİLERİNDE ARTIŞ

  Kredi kartlarındaki artışın ödeme sistemlerindeki gelişmenin yanı sıra halkın borç batağından kaynaklandığı da verilere bakınca gözlemlenmeye başladı. Kredi kartlarının yanı sıra halkın kredi borçlarındaki artış gözle görünür biçimde artıyor. Özellikle ihtiyaç kredilerindeki artış yüksek faizle rağmen sürüyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) verilerine göre Nisan’da 403.3 milyar olan ihtiyaç kredisi borçları Mayıs’ta 406.5 milyar liraya yükseldi. Sadece Mayıs ayında günde ortalama 106 milyon ihtiyaç kredisi kullandırıldı.

 KREDİ BORCUNDA REKOR KIRILDI

 Fakat artık borçlu halk kesimleri kredi borçlarını ödemekte zorlanıyor. TBB Risk Merkezi’nin verilerine göre bireysel kredi borcunu ödememiş gerçek kişi sayısı mayısta 108 bine çıkarak rekor kırdı. Bu sayı Nisan ayında 52 bin, önceki yılın Mayıs ayında ise pandemi önlemleri çerçevesinde borçların ertelenmesi nedeniyle sadece bin kişiydi. Kredi borcunu ödeyemeyen gerçek kişi sayısı rekor kırarken, 36 bin kişi ise kredi kartı borcunu ödeyemedi.  

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.