İttifakta ‘seçim barajı’ pazarlığı

GÜNDEM 27.07.2021 - 17:41, Güncelleme: 27.07.2021 - 17:41
 

İttifakta ‘seçim barajı’ pazarlığı

Hazırlanan Seçim Kanunu değişikliğinde AKP daraltılmış bölge sistemi istemesine rağmen MHP’nin mevcut sistemin devamına sıcak baktığı belirtildi. Yüzde 10 barajın yüzde 5 ya da 7’ye düşürülmesi planlanan teklif AKP’nin daha fazla milletvekili çıkarmasını hedefliyor.

haberimizvar.net- AKP tarafından hazırlanan daraltılmış seçim sistemini içeren teklif önümüzdeki günlerde Cumhur İttifakı ortakları arasında ele alınacak. Teklifte yüzde 10 seçim barajının yüzde 5 ya da 7’ye düşürülmesi yer alacak. Teklifle AKP’nin daha fazla milletvekili çıkarmasına olanak sağlanması bekleniyor. Haber ajansı Reuters’a bilgi veren kaynaklar, barajın düşürülmesinde görüş ayrılığı olmadığını, ama AKP’nin daraltılmış bölge sistemini istemesine rağmen MHP’nin ise mevcut sistemin devamına sıcak baktığını belirtti. Kaynaklara göre, AKP ittifaklarda da baraj uygulamasını savunurken, MHP daha farklı bir sistem talep ediyor. İTTİFAK İÇİ YÜZDE 2 BARAJ TEKLİFİ AKP’nin MHP’ye bu konuyu da aşacak bir sistem önermesinin beklendiğini söyleyen kaynaklar, iki partinin de seçim sistemi başta olmak üzere uzlaşmazlık olan konularda görüş ayrılıklarının giderileceğine inanıyor. Kaynaklara göre, ittifak içi baraj uygulamasının en fazla yüzde 2 olması yönünde bir eğilim öne çıktı. Ancak partilerin sayısı arttıkça oranın daha da yükselmesi gibi bir alternatif de gündeme geldi. Daraltılmış seçim sisteminin temsiliyet açısından çok uygun olduğunu MHP ile bu konunun tartışılacağını kaydeden yetkililer, büyük illerde bölge sayısının artırılacağını, böylece adayların belli bölgelerde çalışacağını belirtiyorlar. BİRİNCİ PARTİNİN SAYISI ARTACAK AKP demokratik temsil açısından barajın ve seçim sisteminin değiştirilmesi gerektiğini savunurken, bu yöntemle özellikle birinci partinin milletvekili sayısını artırmak gibi sonuçları ortaya çıkıyor. Barajın düşmesi durumunda yüzde 10 barajı aşma riski olan partilerin diğer kesimler tarafından desteklenerek hak ettiğinden daha fazla oy almasının da önüne geçilebilecek. Area Araştırma’nın son seçim anketinde AKP ve MHP’nin oy oranı yüzde 45.2 olarak görülürken, tek başına AKP’nin oyu ise yüzde 35.2 seviyesinde. HIZLICA MECLİSE SEVK EDİLECEK AKP’nin Siyasi Partiler ve Seçim yasaları ile ilgili çalışmaları hakkında bilgi veren bir yetkili, “Partide yapılan çalışmalarda barajın yüzde 5 ya da 7 olabileceği konusunda bir öneride mutabakat sağlandı. Bu aşamadan sonra kısa sürede MHP ile bir araya gelip taslak üzerinde çalışılması gerekiyor. Sanırım bir orta yol bulunacak ve yeni yasama döneminde TBMM’ye sevki mümkün olacak” dedi. İki partiden yetkililer, taslak üzerinde mutabakat sağlanması halinde düzenlemenin hızlı şekilde TBMM’ye sevk edilmesinin planlandığını söyledi. MHP’Lİ YETKİLİ: İNİŞ ÇIKIŞ OLUYOR MHP’ye yakın bir kaynak da, MHP’nin oylarının düşüşte olduğu yönündeki iddia ve anketlerin gerçek dışı olduğunu belirterek, “Kaç seçimde anketlerin nasıl yönlendirici ve hatalı olduğunu gördük. Bu düzenlemeler bizim oylarımızı ya da milletvekili sayısını yükseltmek için yapılmıyor. Bizim bir seçmen kaybımız yok, dönem dönem inişler ve çıkışlar olsa da” diye konuştu. 
Hazırlanan Seçim Kanunu değişikliğinde AKP daraltılmış bölge sistemi istemesine rağmen MHP’nin mevcut sistemin devamına sıcak baktığı belirtildi. Yüzde 10 barajın yüzde 5 ya da 7’ye düşürülmesi planlanan teklif AKP’nin daha fazla milletvekili çıkarmasını hedefliyor.

haberimizvar.net-  AKP tarafından hazırlanan daraltılmış seçim sistemini içeren teklif önümüzdeki günlerde Cumhur İttifakı ortakları arasında ele alınacak. Teklifte yüzde 10 seçim barajının yüzde 5 ya da 7’ye düşürülmesi yer alacak. Teklifle AKP’nin daha fazla milletvekili çıkarmasına olanak sağlanması bekleniyor. Haber ajansı Reuters’a bilgi veren kaynaklar, barajın düşürülmesinde görüş ayrılığı olmadığını, ama AKP’nin daraltılmış bölge sistemini istemesine rağmen MHP’nin ise mevcut sistemin devamına sıcak baktığını belirtti. Kaynaklara göre, AKP ittifaklarda da baraj uygulamasını savunurken, MHP daha farklı bir sistem talep ediyor.

İTTİFAK İÇİ YÜZDE 2 BARAJ TEKLİFİ

AKP’nin MHP’ye bu konuyu da aşacak bir sistem önermesinin beklendiğini söyleyen kaynaklar, iki partinin de seçim sistemi başta olmak üzere uzlaşmazlık olan konularda görüş ayrılıklarının giderileceğine inanıyor. Kaynaklara göre, ittifak içi baraj uygulamasının en fazla yüzde 2 olması yönünde bir eğilim öne çıktı. Ancak partilerin sayısı arttıkça oranın daha da yükselmesi gibi bir alternatif de gündeme geldi. Daraltılmış seçim sisteminin temsiliyet açısından çok uygun olduğunu MHP ile bu konunun tartışılacağını kaydeden yetkililer, büyük illerde bölge sayısının artırılacağını, böylece adayların belli bölgelerde çalışacağını belirtiyorlar.

BİRİNCİ PARTİNİN SAYISI ARTACAK

AKP demokratik temsil açısından barajın ve seçim sisteminin değiştirilmesi gerektiğini savunurken, bu yöntemle özellikle birinci partinin milletvekili sayısını artırmak gibi sonuçları ortaya çıkıyor. Barajın düşmesi durumunda yüzde 10 barajı aşma riski olan partilerin diğer kesimler tarafından desteklenerek hak ettiğinden daha fazla oy almasının da önüne geçilebilecek. Area Araştırma’nın son seçim anketinde AKP ve MHP’nin oy oranı yüzde 45.2 olarak görülürken, tek başına AKP’nin oyu ise yüzde 35.2 seviyesinde.

HIZLICA MECLİSE SEVK EDİLECEK

AKP’nin Siyasi Partiler ve Seçim yasaları ile ilgili çalışmaları hakkında bilgi veren bir yetkili, “Partide yapılan çalışmalarda barajın yüzde 5 ya da 7 olabileceği konusunda bir öneride mutabakat sağlandı. Bu aşamadan sonra kısa sürede MHP ile bir araya gelip taslak üzerinde çalışılması gerekiyor. Sanırım bir orta yol bulunacak ve yeni yasama döneminde TBMM’ye sevki mümkün olacak” dedi. İki partiden yetkililer, taslak üzerinde mutabakat sağlanması halinde düzenlemenin hızlı şekilde TBMM’ye sevk edilmesinin planlandığını söyledi.

MHP’Lİ YETKİLİ: İNİŞ ÇIKIŞ OLUYOR

MHP’ye yakın bir kaynak da, MHP’nin oylarının düşüşte olduğu yönündeki iddia ve anketlerin gerçek dışı olduğunu belirterek, “Kaç seçimde anketlerin nasıl yönlendirici ve hatalı olduğunu gördük. Bu düzenlemeler bizim oylarımızı ya da milletvekili sayısını yükseltmek için yapılmıyor. Bizim bir seçmen kaybımız yok, dönem dönem inişler ve çıkışlar olsa da” diye konuştu. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.