Pakdemirli’yle restleşme uçakları bitirdi

GÜNDEM 01.08.2021 - 19:09, Güncelleme: 01.08.2021 - 19:09
 

Pakdemirli’yle restleşme uçakları bitirdi

Gökçen Sportif Havacılık Federasyonu Başkanı Vasıf Yüceliş, THK yöneticisi Rafet Yavuz’un uçak ihalesi için iki kat fiyat çektiğini, Bakan Pakdemirli’yle yaşanan restleşme sonucunda bölgenin en güçlü yangın söndürme filosunun yok edildiğini dile getirdi.

HABERİMİZVAR – Türkiye genelinde 5 gündür süren orman yangınları ile gündeme gelen Türk Hava Kurumu (THK) uçaklarının hangarda bekletildiği tartışmasıyla ilgili Gökçen Sportif Havacılık Federasyonu ve Karain Sportif Havacılık Kulübü Başkanı emekli Hava Albay Vasıf Yüceliş ilginç detaylar verdi. Yangın söndürme uçakları hakkında bilgi kirliliği yaşandığını söyleyen Yüceliş, THK konusunda kendi yaşadıklarını aktardı.   THK ÇARKI BÖYLE DÖNÜYORDU   Uçakların Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin dediği gibi oldukça eski model olduğunu belirten Yücel, şunları söyledi: “Ancak kesinlikle görev yapabilirler. Hepimizin bildiği gibi eski model uçak yoktur, bakımsız uçak vardır. İşte bu sebeple yangın söndürme görevini layıkıyla yapabilmesi için her sene ciddi bir bakımdan geçmesi gerekiyor. Bu da biz havacıların bildiği gibi ciddi bir maliyet gerektiriyor. Dolayısıyla bu ihalelere Orman Bakanı ile önceden koordine kurarak giriyor ve daha sonra borçlanarak bakımlarını yapıyorduk. İhale sonucu, hakedişten aldığımız paralarla hem bu borçları ödüyorduk, hem de THK’ya kalan ciddi bir para ile diğer borçlarımızı da ödüyorduk ve çark dönüyordu”.   BAKANLIĞA İKİ KAT FİYAT ÇEKİLDİ   “Bu sistem General Ahmet Bertan Nogaylaroğlu ve THK genel sekreteri yaptığı devre arkadaşı Albay Rafet Yavuz dönemine kadar bu şekilde devam etti. Bunların yönetime geldiği sene yine ihale süreci başladı ve Rafet Yavuz uyanıklık yapıp, ‘madem başka rakip yok, uçakları bizden kiralamak zorundalar, fiyatları iki katına çıkaralım’ deyip astronomik bir fiyatla Orman Bakanlığına teklif götürdü. Bakan Pakdemirli de bu uyanıklığı fark edip o sene uçak kiralamaktan vazgeçti. Aynı parayla daha fazla sayıda helikopter kiralama işine girdi”.   PAKDEMİRLİ GERİ ADIM ATMADI   “Bizimkiler ve özellikle Rafet Yavuz alttan almak yerine basın karşısına geçip Orman Bakanı’nı yerden yere vurdu. Orman Bakanı da, ‘Uçakların durumu zaten belli, bizim sayemizde uçar pozisyona getiriliyor’ diyerek cevap verdi ve hepimizin bildiği, ihaleye 5 bin litre şartını koyarak THK uçaklarını devre dışı bıraktı. THK başkanlığına getirilen Cenap Aşçı da bu konuyla ilgili çok çaba gösterdi, ancak Orman Bakanı Pakdemirli geri adım atmadı”.   GÜÇLÜ UÇAK FİLOSU YOK EDİLDİ   “Uçaklar yerde, pilotlar yerde ve uçmadan maaş alan pilotlar için bir karar vermek gerekiyordu. Kayyum başkanı da bütün teknik ekibi ve 4-5 yılda büyük masraflar yapılarak yetiştirilen bütün CL-215 amfibik yangın söndürme uçağı pilotlarını işten çıkardı. Anlayacağınız yanlış üzerine yanlış yapılarak Ortadoğu’nun ve bu yangın kuşağında bulunan en güçlü yangın söndürme filosu yok edildi”. 
Gökçen Sportif Havacılık Federasyonu Başkanı Vasıf Yüceliş, THK yöneticisi Rafet Yavuz’un uçak ihalesi için iki kat fiyat çektiğini, Bakan Pakdemirli’yle yaşanan restleşme sonucunda bölgenin en güçlü yangın söndürme filosunun yok edildiğini dile getirdi.

HABERİMİZVAR – Türkiye genelinde 5 gündür süren orman yangınları ile gündeme gelen Türk Hava Kurumu (THK) uçaklarının hangarda bekletildiği tartışmasıyla ilgili Gökçen Sportif Havacılık Federasyonu ve Karain Sportif Havacılık Kulübü Başkanı emekli Hava Albay Vasıf Yüceliş ilginç detaylar verdi. Yangın söndürme uçakları hakkında bilgi kirliliği yaşandığını söyleyen Yüceliş, THK konusunda kendi yaşadıklarını aktardı.

 

THK ÇARKI BÖYLE DÖNÜYORDU

 

Uçakların Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin dediği gibi oldukça eski model olduğunu belirten Yücel, şunları söyledi: “Ancak kesinlikle görev yapabilirler. Hepimizin bildiği gibi eski model uçak yoktur, bakımsız uçak vardır. İşte bu sebeple yangın söndürme görevini layıkıyla yapabilmesi için her sene ciddi bir bakımdan geçmesi gerekiyor. Bu da biz havacıların bildiği gibi ciddi bir maliyet gerektiriyor. Dolayısıyla bu ihalelere Orman Bakanı ile önceden koordine kurarak giriyor ve daha sonra borçlanarak bakımlarını yapıyorduk. İhale sonucu, hakedişten aldığımız paralarla hem bu borçları ödüyorduk, hem de THK’ya kalan ciddi bir para ile diğer borçlarımızı da ödüyorduk ve çark dönüyordu”.

 

BAKANLIĞA İKİ KAT FİYAT ÇEKİLDİ

 

“Bu sistem General Ahmet Bertan Nogaylaroğlu ve THK genel sekreteri yaptığı devre arkadaşı Albay Rafet Yavuz dönemine kadar bu şekilde devam etti. Bunların yönetime geldiği sene yine ihale süreci başladı ve Rafet Yavuz uyanıklık yapıp, ‘madem başka rakip yok, uçakları bizden kiralamak zorundalar, fiyatları iki katına çıkaralım’ deyip astronomik bir fiyatla Orman Bakanlığına teklif götürdü. Bakan Pakdemirli de bu uyanıklığı fark edip o sene uçak kiralamaktan vazgeçti. Aynı parayla daha fazla sayıda helikopter kiralama işine girdi”.

 

PAKDEMİRLİ GERİ ADIM ATMADI

 

“Bizimkiler ve özellikle Rafet Yavuz alttan almak yerine basın karşısına geçip Orman Bakanı’nı yerden yere vurdu. Orman Bakanı da, ‘Uçakların durumu zaten belli, bizim sayemizde uçar pozisyona getiriliyor’ diyerek cevap verdi ve hepimizin bildiği, ihaleye 5 bin litre şartını koyarak THK uçaklarını devre dışı bıraktı. THK başkanlığına getirilen Cenap Aşçı da bu konuyla ilgili çok çaba gösterdi, ancak Orman Bakanı Pakdemirli geri adım atmadı”.

 

GÜÇLÜ UÇAK FİLOSU YOK EDİLDİ

 

“Uçaklar yerde, pilotlar yerde ve uçmadan maaş alan pilotlar için bir karar vermek gerekiyordu. Kayyum başkanı da bütün teknik ekibi ve 4-5 yılda büyük masraflar yapılarak yetiştirilen bütün CL-215 amfibik yangın söndürme uçağı pilotlarını işten çıkardı. Anlayacağınız yanlış üzerine yanlış yapılarak Ortadoğu’nun ve bu yangın kuşağında bulunan en güçlü yangın söndürme filosu yok edildi”. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.