Emekçi batıyor

GÜNDEM 09.08.2021 - 10:59, Güncelleme: 09.08.2021 - 10:59
 

Emekçi batıyor

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Balık, iktidarın sallanırken, emekçinin de artık dayanacak halinin kalmadığını söyledi

haberimizvar.net- Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Balık, iktidarın sallanırken, emekçinin de artık dayanacak halinin kalmadığını söyledi. Yazılı açıklama yapan Balık, “AKP iktidarı ekonomiyi yönetememekte ve ülke de her geçen gün savrulmaktadır.  Salgın, ekonomik kriz, doğal afetler ve son olarak ülkenin dört bir yanında yaşanan orman yangınları karşısında ne yapacağını bilemeyen bir iktidar yönetimdedir. Ülke nüfusunun büyük bölümünü oluşturan emekçiler gelirlerinin büyük bölümünü gıda, barınma, ulaşım vb. gibi zorunlu ihtiyaçlara harcamaktadır. Milyonlarca emekçi hayat pahalılığını simgeleyen enflasyon karşısında çaresizdir. Türkiye’de işçi, memur ve emeklilerin yıllık zam oranları, Merkez Bankasının yıllık enflasyon hedeflerine ve TÜİK’e göre belirlendiğinden açıklanan oranlar emekçileri için sefalet oranlarıdır. Türkiye’de memurların yüzde 70’inden fazlası yoksulluk sınırı altında maaş almaktadır. TÜİK’in şaibeli verilerinde dahi resmi enflasyon oranı çift haneye demir atmıştır.  Birleşik Kamu-İş KAMU-AR’ın Temmuz ayı Gıda enflasyonunda son bir yıldaki artış oranı ise yüzde 35,7’i aştı.  Açlık sınırı temmuzda 3 bin 513 lira olurken, gıda dışı gereksinimler için yapılması gereken harcama ise 8 bin 682 liraya yoksulluk sınırı da 12 bin 195 liraya çıktı. Kamuda ve özel sektörde yürütülen toplu sözleşme görüşmelerinde zam oranları hedeflenen enflasyona göre ayarlandığından emekçilerin ücretleri yıllardır erimektedir. Memur ve emekliler açısından altışar aylık dönemlerde gerçekleşen enflasyon, hedeflenen rakamın üzerine çıktığında ‘enflasyon farkı’ ödense de milyonlarca emekçi yıllardır reel olarak bırakalım zam almayı, satın alım gücü her geçen yıl azaldığı ve TL sürekli değer kaybettiği için giderek yoksullaşmaktadır. Aylık giderlerini karşılamaktan zorlanan emekçiler artan faiz oranlarına rağmen çareyi bankalara borçlanmakta görmektedir. 2019 yılında ücretli çalışanların ve vatandaşların bankalara olan toplam borucu 611 milyar iken, borç oranı aradan geçin iki yılda yüzde 49 oranında artarak 912 milyar TL’ye yükseldi. TÜİK verilerine göre Türkiye’de 48 milyon vatandaş eskimiş mobilyalarını ve ev eşyalarını yenileyememektedir. Memur maaşları yoksulluk sınırı altında olduğu için yıllardır kamu hizmeti veren emekçi aldığı ücretle evinin eşyasını değiştirememektedir. Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu olarak; kamu emekçilerinin ekonomik krizin bedelini ödemeyeceğini ve yoksulluk sınırı altında bir ücret zammını kabul etmeyeceğini belirtiyor” dedi.  
Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Balık, iktidarın sallanırken, emekçinin de artık dayanacak halinin kalmadığını söyledi

haberimizvar.net- Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Balık, iktidarın sallanırken, emekçinin de artık dayanacak halinin kalmadığını söyledi. Yazılı açıklama yapan Balık, “AKP iktidarı ekonomiyi yönetememekte ve ülke de her geçen gün savrulmaktadır.  Salgın, ekonomik kriz, doğal afetler ve son olarak ülkenin dört bir yanında yaşanan orman yangınları karşısında ne yapacağını bilemeyen bir iktidar yönetimdedir.

Ülke nüfusunun büyük bölümünü oluşturan emekçiler gelirlerinin büyük bölümünü gıda, barınma, ulaşım vb. gibi zorunlu ihtiyaçlara harcamaktadır. Milyonlarca emekçi hayat pahalılığını simgeleyen enflasyon karşısında çaresizdir. Türkiye’de işçi, memur ve emeklilerin yıllık zam oranları, Merkez Bankasının yıllık enflasyon hedeflerine ve TÜİK’e göre belirlendiğinden açıklanan oranlar emekçileri için sefalet oranlarıdır.

Türkiye’de memurların yüzde 70’inden fazlası yoksulluk sınırı altında maaş almaktadır. TÜİK’in şaibeli verilerinde dahi resmi enflasyon oranı çift haneye demir atmıştır.  Birleşik Kamu-İş KAMU-AR’ın Temmuz ayı Gıda enflasyonunda son bir yıldaki artış oranı ise yüzde 35,7’i aştı.  Açlık sınırı temmuzda 3 bin 513 lira olurken, gıda dışı gereksinimler için yapılması gereken harcama ise 8 bin 682 liraya yoksulluk sınırı da 12 bin 195 liraya çıktı. Kamuda ve özel sektörde yürütülen toplu sözleşme görüşmelerinde zam oranları hedeflenen enflasyona göre ayarlandığından emekçilerin ücretleri yıllardır erimektedir.

Memur ve emekliler açısından altışar aylık dönemlerde gerçekleşen enflasyon, hedeflenen rakamın üzerine çıktığında ‘enflasyon farkı’ ödense de milyonlarca emekçi yıllardır reel olarak bırakalım zam almayı, satın alım gücü her geçen yıl azaldığı ve TL sürekli değer kaybettiği için giderek yoksullaşmaktadır. Aylık giderlerini karşılamaktan zorlanan emekçiler artan faiz oranlarına rağmen çareyi bankalara borçlanmakta görmektedir. 2019 yılında ücretli çalışanların ve vatandaşların bankalara olan toplam borucu 611 milyar iken, borç oranı aradan geçin iki yılda yüzde 49 oranında artarak 912 milyar TL’ye yükseldi. TÜİK verilerine göre Türkiye’de 48 milyon vatandaş eskimiş mobilyalarını ve ev eşyalarını yenileyememektedir. Memur maaşları yoksulluk sınırı altında olduğu için yıllardır kamu hizmeti veren emekçi aldığı ücretle evinin eşyasını değiştirememektedir. Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu olarak; kamu emekçilerinin ekonomik krizin bedelini ödemeyeceğini ve yoksulluk sınırı altında bir ücret zammını kabul etmeyeceğini belirtiyor” dedi.  

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.