Elvan yüzde 8 üzeri büyüme bekliyor

EKONOMİ 20.08.2021 - 12:17, Güncelleme: 20.08.2021 - 12:17
 

Elvan yüzde 8 üzeri büyüme bekliyor

2021’de yüzde 8 üzerinde büyüme beklediklerini açıklayan Hazine ve Maliye Bakanı Lütfü Elvan, cari açık beklentisinin de milli gelirin yüzde 3’ü civarında olduğunu söyledi.

haberimizvar.net-  Hazine ve Maliye Bakanı Lütfü Elvan, Kocaeli’de “İş Dünyası Buluşması” programında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Elvan, “Salgınla ilgili dışsal bir şok olmaması durumunda 2021’de yüzde 8 üzerinde büyüme bekliyoruz” dedi. 2020 senesinin mücadele dolu bir yıl olduğunu söyleyen Elvan, “Küresel ekonomi 2. Dünya Savaşı döneminin en derin daralmasını yaşadı. Tüm ülkeler krizin etkileriyle mücadele için genişleyici para ve mali politikalar uygulandı. Baz etkisinin de katkısıyla bu sene küresel büyümenin artması bekleniyor. Yeni varyantlar ise soru işaretleri oluşturuyor. Bu yüzden temkinli olunması gereken bir dönem yaşıyoruz” diye konuştu.   2021’DE YÜZDE 8 BÜYÜME BEKLİYORUZ   Artan emtia fiyatlarının enflasyonu yukarı çektiğini dile getiren Elvan, bu artışın girdi maliyetleri kanalıyla sanayiciyi doğrudan etkilediğini belirtti. Elvan şöyle konuştu: “Küresel enflasyonun kalıcı olabileceği riskini göz ardı edemeyiz. Dünyada borçlulukta yaşanan artış da riskleri artırıyor. Türkiye ekonomisi salgın süresince kapasitesini korudu. Yatırımlardaki artış eğilimi de sevindiricidir. Başta makine-teçhizat olmak üzere yatırımlar artıyor. Baz etkisinin de katkısıyla yılın ikinci çeyreğinde yüzde 20’nin üzerinde büyüme bekliyoruz. Salgınla ilgili dışsal bir şok olmaması durumunda 2021’de yüzde 8 üzerinde büyüme bekliyoruz”.   YÜZDE 3 CİVARİ CARİ AÇIK VERİRİZ   Öncü göstergelerin ekonomide büyüme ve yatırım eğiliminin 3. çeyrekte de sürdüğüne işaret ettiğine söyleyen Elvan, “2021’de milli gelirin yüzde 3’ü civarında bir cari açık vermeyi bekliyoruz. Kurda oynaklık, enflasyon ve risk primi artış gösterdi. Temel önceliğimiz enflasyon eğiliminin terse dönmesidir. Maliye politikası ile enflasyonla mücadeleye destek veriyoruz. Makroihtiyati tedbirlerin olumlu etkisini görmeye başladık. Yılın son çeyreğinde enflasyon eğiliminin belirgin bir düşüş sürecine gireceğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı. 
2021’de yüzde 8 üzerinde büyüme beklediklerini açıklayan Hazine ve Maliye Bakanı Lütfü Elvan, cari açık beklentisinin de milli gelirin yüzde 3’ü civarında olduğunu söyledi.

haberimizvar.net-   Hazine ve Maliye Bakanı Lütfü Elvan, Kocaeli’de “İş Dünyası Buluşması” programında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Elvan, “Salgınla ilgili dışsal bir şok olmaması durumunda 2021’de yüzde 8 üzerinde büyüme bekliyoruz” dedi. 2020 senesinin mücadele dolu bir yıl olduğunu söyleyen Elvan, “Küresel ekonomi 2. Dünya Savaşı döneminin en derin daralmasını yaşadı. Tüm ülkeler krizin etkileriyle mücadele için genişleyici para ve mali politikalar uygulandı. Baz etkisinin de katkısıyla bu sene küresel büyümenin artması bekleniyor. Yeni varyantlar ise soru işaretleri oluşturuyor. Bu yüzden temkinli olunması gereken bir dönem yaşıyoruz” diye konuştu.

 

2021’DE YÜZDE 8 BÜYÜME BEKLİYORUZ

 

Artan emtia fiyatlarının enflasyonu yukarı çektiğini dile getiren Elvan, bu artışın girdi maliyetleri kanalıyla sanayiciyi doğrudan etkilediğini belirtti. Elvan şöyle konuştu: “Küresel enflasyonun kalıcı olabileceği riskini göz ardı edemeyiz. Dünyada borçlulukta yaşanan artış da riskleri artırıyor. Türkiye ekonomisi salgın süresince kapasitesini korudu. Yatırımlardaki artış eğilimi de sevindiricidir. Başta makine-teçhizat olmak üzere yatırımlar artıyor. Baz etkisinin de katkısıyla yılın ikinci çeyreğinde yüzde 20’nin üzerinde büyüme bekliyoruz. Salgınla ilgili dışsal bir şok olmaması durumunda 2021’de yüzde 8 üzerinde büyüme bekliyoruz”.

 

YÜZDE 3 CİVARİ CARİ AÇIK VERİRİZ

 

Öncü göstergelerin ekonomide büyüme ve yatırım eğiliminin 3. çeyrekte de sürdüğüne işaret ettiğine söyleyen Elvan, “2021’de milli gelirin yüzde 3’ü civarında bir cari açık vermeyi bekliyoruz. Kurda oynaklık, enflasyon ve risk primi artış gösterdi. Temel önceliğimiz enflasyon eğiliminin terse dönmesidir. Maliye politikası ile enflasyonla mücadeleye destek veriyoruz. Makroihtiyati tedbirlerin olumlu etkisini görmeye başladık. Yılın son çeyreğinde enflasyon eğiliminin belirgin bir düşüş sürecine gireceğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.