Bütçenin yüzde 13’ü elektrik faturasına gidiyor

EKONOMİ 24.08.2021 - 23:44, Güncelleme: 24.08.2021 - 23:44
 

Bütçenin yüzde 13’ü elektrik faturasına gidiyor

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Antalya Şubesi Başkanı Şaban Tat, Türkiye’nin 2021 yılının ikinci yarısına yüzde 15 elektrik, yüzde 12 doğalgaz zammıyla girdiğini belirtti. Tat, elektrik fiyatlarında bu yıl içerisinde toplamda yüzde 29 artış olduğunu bu zamların dört kişilik bir ailenin ekonomisinin %13’ünü etkilediğini vurguladı.

HABERİMİZVAR.NET İKİ SOHBETTEN BİRİ ELEKTRİK FATURALARI İklim krizinin artık her sene daha da ciddi oranda hissedileceğini belirten EMO Antalya Şube Başkanı Tat şunları ekledi: “Antalya gibi iklime sahip bölgelerde ısınma ve soğutma elektrik temellidir. Özellikle iklim nedeniyle elektrik tüketimi fazla olan illerimizde faturalar fahiş rakamlara ulaştı. Vatandaşımızın cebi yanıyor. Sosyal çevremizde iki sohbetten biri artık elektrik faturalarının yüksek olması”. 6 AYDA 35 TL BİRDEN ARTIŞ Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu`nun (EPDK) Resmi Gazete`de yayımlanan tarife tablolarına göre, bir evdeki asgari tüketim üzerinden 4 kişilik bir ailenin 230 kilovatsaat (kWh) elektrik harcadığını açıklayan Tat, sözlerine şöyle devam etti: “Bir ailenin 2020 yıllık elektrik faturası ortalaması ay bazında 235.88 TL iken, 1 Temmuz 2021 itibariyle aynı ailenin aylık elektrik faturası ortalaması, 271.22 TL’ye çıktı. Yani ortalama 35 TL zam görüldü. Ne yazık ki geçim bu kadar zor iken özellikle asgari ücretle geçimini sağlayan bir ailede maaşın %13’u elektrik faturasına gidiyor. Yıl sonuna kadar olası zam durumlarında bu oranın aynı paralellikte seyredeceği bekleniyor”. EKONOMİK KRİZ Elektrik, üretimde kullanılan temel bir girdi olduğundan tüm sektörleri direkt etkilediğini vurgulayan Tat, tüm mal ve hizmetlerin fiyatını artırıcı bir etkisi bulunduğunu söyledi. EMO Antalya Şube Başkanı, elektrik fiyatlarındaki can yakıcı artışları durdurmak için acil olarak harekete geçilmesini şu sözlerle dile getirdi: “Özelleştirme ve kar esaslı piyasa politikaları terk edilerek, ülkemiz kaynakları kamu yararı temelinde en iyi şekilde değerlendirilmelidir. Yani farklı elektrik üretim kaynaklarının birbirlerinin maliyetlerini sübvanse edeceği yeni bir sistem oluşturmak zorundayız. Hem iklim krizi hem ekonomik kriz yenilenebilir enerji kaynaklarında alım garantilerinin yeniden gözden geçirilmesini kaçınılmaz kılıyor. Daha az fosil yakıt tüketilmesini sağlayacak yatırımlar ülkemizin ekonomisini toparlayabilir ve en önemlisi vatandaşımızın cebini yakmayacaktır".  
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Antalya Şubesi Başkanı Şaban Tat, Türkiye’nin 2021 yılının ikinci yarısına yüzde 15 elektrik, yüzde 12 doğalgaz zammıyla girdiğini belirtti. Tat, elektrik fiyatlarında bu yıl içerisinde toplamda yüzde 29 artış olduğunu bu zamların dört kişilik bir ailenin ekonomisinin %13’ünü etkilediğini vurguladı.

HABERİMİZVAR.NET

İKİ SOHBETTEN BİRİ ELEKTRİK FATURALARI

İklim krizinin artık her sene daha da ciddi oranda hissedileceğini belirten EMO Antalya Şube Başkanı Tat şunları ekledi: “Antalya gibi iklime sahip bölgelerde ısınma ve soğutma elektrik temellidir. Özellikle iklim nedeniyle elektrik tüketimi fazla olan illerimizde faturalar fahiş rakamlara ulaştı. Vatandaşımızın cebi yanıyor. Sosyal çevremizde iki sohbetten biri artık elektrik faturalarının yüksek olması”.

6 AYDA 35 TL BİRDEN ARTIŞ

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu`nun (EPDK) Resmi Gazete`de yayımlanan tarife tablolarına göre, bir evdeki asgari tüketim üzerinden 4 kişilik bir ailenin 230 kilovatsaat (kWh) elektrik harcadığını açıklayan Tat, sözlerine şöyle devam etti: “Bir ailenin 2020 yıllık elektrik faturası ortalaması ay bazında 235.88 TL iken, 1 Temmuz 2021 itibariyle aynı ailenin aylık elektrik faturası ortalaması, 271.22 TL’ye çıktı. Yani ortalama 35 TL zam görüldü. Ne yazık ki geçim bu kadar zor iken özellikle asgari ücretle geçimini sağlayan bir ailede maaşın %13’u elektrik faturasına gidiyor. Yıl sonuna kadar olası zam durumlarında bu oranın aynı paralellikte seyredeceği bekleniyor”.

EKONOMİK KRİZ

Elektrik, üretimde kullanılan temel bir girdi olduğundan tüm sektörleri direkt etkilediğini vurgulayan Tat, tüm mal ve hizmetlerin fiyatını artırıcı bir etkisi bulunduğunu söyledi. EMO Antalya Şube Başkanı, elektrik fiyatlarındaki can yakıcı artışları durdurmak için acil olarak harekete geçilmesini şu sözlerle dile getirdi: “Özelleştirme ve kar esaslı piyasa politikaları terk edilerek, ülkemiz kaynakları kamu yararı temelinde en iyi şekilde değerlendirilmelidir. Yani farklı elektrik üretim kaynaklarının birbirlerinin maliyetlerini sübvanse edeceği yeni bir sistem oluşturmak zorundayız. Hem iklim krizi hem ekonomik kriz yenilenebilir enerji kaynaklarında alım garantilerinin yeniden gözden geçirilmesini kaçınılmaz kılıyor. Daha az fosil yakıt tüketilmesini sağlayacak yatırımlar ülkemizin ekonomisini toparlayabilir ve en önemlisi vatandaşımızın cebini yakmayacaktır".

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.