Memur zammı mahkemelik olacak

EKONOMİ 25.08.2021 - 18:07, Güncelleme: 25.08.2021 - 18:07
 

Memur zammı mahkemelik olacak

Hükümet ile memur konfederasyonları arasında imzalanan toplu sözleşmeyle, 1 milyon 800 kamu emekçisi ve 2 milyon emekli memurun ikramiye dışında tutulması yargıya taşınıyor. KESK ve Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu, İLO’ya da rapor gönderecek.

HABERİMİZVAR - Memur-Sen ve Türkiye Kamu-Sen, önümüzdeki yıl için memur maaşlarında 600 lira seyyanen artış (refah payı) ve yüzde 21 zam talebiyle oturduğu toplu sözleşme masasından yüzde 12’ye (ilk altı ay yüzde 5, ikinci altı ay yüzde 7) imza atarak kalktı. Seyyanen zammın sözü edilmezken, 3 ayda bir verilen toplu sözleşme ikramiyesinin 265 lira artırılması öne çıkarıldı. Ancak 1 milyon 800 bini çalışan, 2 milyonu emekli olmak üzere 3 milyon 800 bin kişinin toplu sözleşme ikramiyesinden yararlanamayacak olması, sendikal ayrımcılık tartışmasını da gündeme getirdi. REFAH PAYI İLE KIYASLANAMAZ Hükümetin, toplu sözleşme sürecinin dışında tuttuğu KESK’in internet sitesinde yer alan açıklamada, söz konusu artıştan sendika üyesi olmayan ve 4688 sayılı yasaya göre sendika üyesi olması yasaklanmış bulunan toplamda 3 milyon 800 bin kişinin yararlanamayacak olması eleştirildi. Açıklamada, “Toplu sözleşme ikramiyesinde artışın refah payı talebi ile kıyaslanması veya ‘refah payı vermiyoruz ama toplu sözleşme ikramiyesini artırdık’ demesinin bir karşılığı yoktur” denildi. ILO’YA RAPOR GÖNDERİLECEK Öte yandan Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Balık ile KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olan düzenlemeyi yargıya taşıyacaklarını söyledi. Bozgeyik, ayrıca konuyu Uluslararası Çalışma Örgütü’ne (ILO) rapor edeceklerini söyledi. 400 TL’lik toplu sözleşme ikramiyesi için getirilen yüzde 1 şartının detayları ise bugün Resmi Gazete’de yayımlanan toplu iş sözleşmesinde yer aldı. Konuyu t24’en Eray Görgülü’ye değerlendiren Doç. Dr. Aziz Çelik “İmza altına alınan toplu sözleşmeyle yüzde 1 üyesi olmayan sendikaların üyeleri cezalandırıldı. Üye sayısı hizmet kolundaki memurların yüzde 1’ini aşmayan sendikaların üyeleri 2022’de 400 TL’ye çıkacak olan toplu sözleşme ikramiyesinden yararlanamayacak. Eski toplu sözleşmelerde toplu sözleşme ikramiyesinden ayrımsız bütün sendika üyeleri yararlanıyordu” dedi. TÜM MEMURLAR YARARLANIYORDU Söz konusu adımla sendika tekelinin teşvik edildiğine dikkat çeken Çelik “Sendika seçme özgürlüğü toplu sözleşmeyle baltalanmış oldu. Memur-Sen toplu sözleşmeden sadece kendi üyelerinin yararlanmasını savunuyor. 6. dönem toplu sözleşmesiyle sendikal ayrımcılık yolunda ilk adım atılmış oldu. Bu durum anayasanın eşitlik ilkesi ve sendika sendika seçme özgürlüğünü güvence altına alan hükümlerine aykırı” eleştirisini yaptı. 
Hükümet ile memur konfederasyonları arasında imzalanan toplu sözleşmeyle, 1 milyon 800 kamu emekçisi ve 2 milyon emekli memurun ikramiye dışında tutulması yargıya taşınıyor. KESK ve Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu, İLO’ya da rapor gönderecek.

HABERİMİZVAR - Memur-Sen ve Türkiye Kamu-Sen, önümüzdeki yıl için memur maaşlarında 600 lira seyyanen artış (refah payı) ve yüzde 21 zam talebiyle oturduğu toplu sözleşme masasından yüzde 12’ye (ilk altı ay yüzde 5, ikinci altı ay yüzde 7) imza atarak kalktı. Seyyanen zammın sözü edilmezken, 3 ayda bir verilen toplu sözleşme ikramiyesinin 265 lira artırılması öne çıkarıldı. Ancak 1 milyon 800 bini çalışan, 2 milyonu emekli olmak üzere 3 milyon 800 bin kişinin toplu sözleşme ikramiyesinden yararlanamayacak olması, sendikal ayrımcılık tartışmasını da gündeme getirdi.

REFAH PAYI İLE KIYASLANAMAZ

Hükümetin, toplu sözleşme sürecinin dışında tuttuğu KESK’in internet sitesinde yer alan açıklamada, söz konusu artıştan sendika üyesi olmayan ve 4688 sayılı yasaya göre sendika üyesi olması yasaklanmış bulunan toplamda 3 milyon 800 bin kişinin yararlanamayacak olması eleştirildi. Açıklamada, “ Toplu sözleşme ikramiyesinde artışın refah payı talebi ile kıyaslanması veya ‘refah payı vermiyoruz ama toplu sözleşme ikramiyesini artırdık’ demesinin bir karşılığı yoktur” denildi.

ILO’YA RAPOR GÖNDERİLECEK

Öte yandan Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Balık ile KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olan düzenlemeyi yargıya taşıyacaklarını söyledi. Bozgeyik, ayrıca konuyu Uluslararası Çalışma Örgütü’ne (ILO) rapor edeceklerini söyledi. 400 TL’lik toplu sözleşme ikramiyesi için getirilen yüzde 1 şartının detayları ise bugün Resmi Gazete’de yayımlanan toplu iş sözleşmesinde yer aldı. Konuyu t24’en Eray Görgülü’ye değerlendiren Doç. Dr. Aziz Çelik “İmza altına alınan toplu sözleşmeyle yüzde 1 üyesi olmayan sendikaların üyeleri cezalandırıldı. Üye sayısı hizmet kolundaki memurların yüzde 1’ini aşmayan sendikaların üyeleri 2022’de 400 TL’ye çıkacak olan toplu sözleşme ikramiyesinden yararlanamayacak. Eski toplu sözleşmelerde toplu sözleşme ikramiyesinden ayrımsız bütün sendika üyeleri yararlanıyordu” dedi.

TÜM MEMURLAR YARARLANIYORDU

Söz konusu adımla sendika tekelinin teşvik edildiğine dikkat çeken Çelik “Sendika seçme özgürlüğü toplu sözleşmeyle baltalanmış oldu. Memur-Sen toplu sözleşmeden sadece kendi üyelerinin yararlanmasını savunuyor. 6. dönem toplu sözleşmesiyle sendikal ayrımcılık yolunda ilk adım atılmış oldu. Bu durum anayasanın eşitlik ilkesi ve sendika sendika seçme özgürlüğünü güvence altına alan hükümlerine aykırı” eleştirisini yaptı. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.