Uçak inmeyen Zafer Havaalanı satılığa çıktı

GÜNDEM 26.08.2021 - 16:20, Güncelleme: 26.08.2021 - 16:20
 

Uçak inmeyen Zafer Havaalanı satılığa çıktı

1.3 milyon yolcu garantisiyle kamu-özel işbirliği yöntemiyle inşa edilen, fakat sadece 7 bin kişinin kullandığı Zafer Havaalanı satılığa çıkarıldı.

HABERİMİZVAR - Pandemi öncesi 2019 yılında 1.3 milyon yolcu garantisinin sadece yüzde 6’sını gerçekleştirebilen Kütahya’daki Zafer Havalimanı’nın satılığa çıkarıldığı belirtildi. Havaalanının kamu-özel işbirliği ile inşasını üstlenen inşaat şirketi IC İçtaş’ın yönetim kurulu üyesi Abdullah Keleş “Havaalanını yaptığımız yatırımı bize ödeyebilecek ve borcu üstüne alabilecek herhangi bir tarafa devretmeye hazırız” dedi. YILDA ANCAK 7 BİN YOLCU GEÇTİ Kütahya’da bulunan, inşası 50 milyon Euro’dan (59 milyon dolar) fazla tutan, yap-işlet-devret modelli havalimanının tüm trafiği Covid-19 pandemisi nedeniyle neredeyse sıfırlandı. Pandemi öncesi son yılda da havalimanı yıllık 1.3 milyon yolcu hedefinin sadece yüzde 6’sını gerçekleştirebilmişti. Devlet, IC İçtaş’a 1.3 milyon yolcu üzerinden garanti ödemeleri yapmak zorunda. 2021 yılında ise havaalanının yolcu sayısı 7 bini ancak geçti. AKP’NİN EN ELEŞTİRİLEN İCRAATI Bloomberg’in haberinde, kamu-özel ortaklığı yöntemiyle toplam 140 milyar doları bulan yollardan enerji projelerine, hastanelerden havalimanlarına altyapı projelerinin vergi mükelleflerinin cebinden çıkması ve devletin ulaşılması zor hedefler üzerinden IC İçtaş gibi şirketlere garanti ödemeleri yapması, Türkiye’de muhalefet cephesinin AKP iktidarını en sık eleştirdiği unsurlardan biri olduğu belirtildi. GARANTİ ÖDEMELERİNE 30 MİLYAR Haberde bu tür garanti ödemeleri yapılan Kuzey Marmara Otoyolu, Gebze-İzmir Otoyolu gibi diğer projelerde de garanti ödeme hedeflerinin tutturulamadığı hatırlatıldır. Başkent Üniversitesi’nden Bloomberg’e konuşan Ekonomi Profesörü Uğur Emek, Türkiye’nin bu yıl bu tür ödemelere 30 milyar lira (3.5 milyar dolar) ayırdığını, doların TL karşısında bu yıl yüzde 11 yükselmesinin bu borç yükünü daha da artıracağını belirtiyor. 
1.3 milyon yolcu garantisiyle kamu-özel işbirliği yöntemiyle inşa edilen, fakat sadece 7 bin kişinin kullandığı Zafer Havaalanı satılığa çıkarıldı.

HABERİMİZVAR - Pandemi öncesi 2019 yılında 1.3 milyon yolcu garantisinin sadece yüzde 6’sını gerçekleştirebilen Kütahya’daki Zafer Havalimanı’nın satılığa çıkarıldığı belirtildi. Havaalanının kamu-özel işbirliği ile inşasını üstlenen inşaat şirketi IC İçtaş’ın yönetim kurulu üyesi Abdullah Keleş “Havaalanını yaptığımız yatırımı bize ödeyebilecek ve borcu üstüne alabilecek herhangi bir tarafa devretmeye hazırız” dedi.

YILDA ANCAK 7 BİN YOLCU GEÇTİ

Kütahya’da bulunan, inşası 50 milyon Euro’dan (59 milyon dolar) fazla tutan, yap-işlet-devret modelli havalimanının tüm trafiği Covid-19 pandemisi nedeniyle neredeyse sıfırlandı. Pandemi öncesi son yılda da havalimanı yıllık 1.3 milyon yolcu hedefinin sadece yüzde 6’sını gerçekleştirebilmişti. Devlet, IC İçtaş’a 1.3 milyon yolcu üzerinden garanti ödemeleri yapmak zorunda. 2021 yılında ise havaalanının yolcu sayısı 7 bini ancak geçti.

AKP’NİN EN ELEŞTİRİLEN İCRAATI

Bloomberg’in haberinde, kamu-özel ortaklığı yöntemiyle toplam 140 milyar doları bulan yollardan enerji projelerine, hastanelerden havalimanlarına altyapı projelerinin vergi mükelleflerinin cebinden çıkması ve devletin ulaşılması zor hedefler üzerinden IC İçtaş gibi şirketlere garanti ödemeleri yapması, Türkiye’de muhalefet cephesinin AKP iktidarını en sık eleştirdiği unsurlardan biri olduğu belirtildi.

GARANTİ ÖDEMELERİNE 30 MİLYAR

Haberde bu tür garanti ödemeleri yapılan Kuzey Marmara Otoyolu, Gebze-İzmir Otoyolu gibi diğer projelerde de garanti ödeme hedeflerinin tutturulamadığı hatırlatıldır. Başkent Üniversitesi’nden Bloomberg’e konuşan Ekonomi Profesörü Uğur Emek, Türkiye’nin bu yıl bu tür ödemelere 30 milyar lira (3.5 milyar dolar) ayırdığını, doların TL karşısında bu yıl yüzde 11 yükselmesinin bu borç yükünü daha da artıracağını belirtiyor. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.