Tabii ki Taliban’la görüşeceğiz

SİYASET 28.08.2021 - 21:07, Güncelleme: 28.08.2021 - 21:08
 

Tabii ki Taliban’la görüşeceğiz

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, Afganistan ile ilgili yaptığı açıklamada, “Tabii ki Taliban ile görüşeceğiz. Ne için görüşeceğiz? Afganistan’da kapsayıcı bir hükümet çıksın, Afgan halkı geçmişte yaşadığı zorlukları yaşamasın diye” dedi.

HABERİMİZVAR.NET AKP Sözcüsü Ömer Çelik, Taliban ile Afganistan’da kapsayıcı bir hükümet çıkması için görüşeceklerini söyledi. AKP Genel Başkan Yardımcısı Jülide Sarıeroğlu ve milletvekillerinin katılımıyla partisinin Adana İl Başkanlığı’nda düzenlenen basın toplantısında konuşan Çelik, “Burada DEAŞ terör örgütünün kolları var. Birbirleriyle çatışan yerel birtakım terör örgütleri, çok sayıda yapılar var. Dolayısıyla Birleşmiş Milletler (BM) tarafından hem meşru görülen yapılarla, hem de fiili güçlerle görüşüyoruz” ifadelerini kullandı.   KADINLAR İÇİN KAYGI DUYUYORUZ   Çelik şöyle devam etti: “Tabii ki Taliban ile görüşeceğiz. Ne için görüşeceğiz? Afganistan’da kapsayıcı bir hükümet çıksın, Afgan halkı geçmişte yaşadığı zorlukları yaşamasın diye. Kadın haklarına saygı konusundaki mesajlarımızı söylüyoruz, kadınlara dönük bazı uygulamalardan kaygı duyduğumuzu ifade ediyoruz. Bunların olmaması gerektiğini söylüyoruz. Temel hak ve hürriyetler konusunda hassas ve dikkatli olunması, bundan geriye gidilmemesi gerektiğini, Afganistan’ın geçmişte yaşadığı acıların yaşanmaması gerektiğini söylüyoruz. Dolayısıyla burada Türkiye’nin ortaya koyduğu yaklaşım, Afganistan halkının meşru kabul edeceği bir hükümet modelinin çıkmasıdır”.   HAVAALANI İÇİN TEKNİK PERSONEL   Çelik, bir gazetecinin Hamid Karzai Havalimanı’nın işletilmesiyle ilgili sorusunu da şöyle yanıtladı: “Yapılan müzakereler çerçevesinde Taliban tarafından Hamid Karzai Havalimanı’nın askeri güvenliğinin sağlanması için değil, teknik olarak işletilmesi için Türkiye’den yardım talebi var. Makamlarımız, büyükelçiliğimiz bunu değerlendiriyorlar. İki husus var; birisi havalimanının profesyonel olarak işletilmesi, diğeri ise askeri güvenliğinin sağlanması. Askeri güvenliğinin sağlanması konusundaki seçeneği biz devre dışı bıraktık ve kahraman askerlerimiz 20 yıllık bir misyonun ardından Türkiye’ye döndü. Teknik personel konusunda, müzakereler çerçevesinde, oradaki güçler bunu meşru kabul eder ve talepte bulunurlarsa Afganistan’ın dünyayla ilişkisi kesilmesin, Afgan halkı dünyaya entegre olmaya devam etsin, açık bir toplum haline gelme yolunda kanalları açık kalsın diye Türkiye bu desteği vermeye hazırdır. Tabii ki personelimizin güvenliği öncelikli olmak üzere, diplomatik açıdan, güvenlik açısından ve diğer açılardan uygun bir tablonun ortaya çıkması halinde”. 
AKP Sözcüsü Ömer Çelik, Afganistan ile ilgili yaptığı açıklamada, “Tabii ki Taliban ile görüşeceğiz. Ne için görüşeceğiz? Afganistan’da kapsayıcı bir hükümet çıksın, Afgan halkı geçmişte yaşadığı zorlukları yaşamasın diye” dedi.

HABERİMİZVAR.NET

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, Taliban ile Afganistan’da kapsayıcı bir hükümet çıkması için görüşeceklerini söyledi. AKP Genel Başkan Yardımcısı Jülide Sarıeroğlu ve milletvekillerinin katılımıyla partisinin Adana İl Başkanlığı’nda düzenlenen basın toplantısında konuşan Çelik, “Burada DEAŞ terör örgütünün kolları var. Birbirleriyle çatışan yerel birtakım terör örgütleri, çok sayıda yapılar var. Dolayısıyla Birleşmiş Milletler (BM) tarafından hem meşru görülen yapılarla, hem de fiili güçlerle görüşüyoruz” ifadelerini kullandı.

 

KADINLAR İÇİN KAYGI DUYUYORUZ
 

Çelik şöyle devam etti: “Tabii ki Taliban ile görüşeceğiz. Ne için görüşeceğiz? Afganistan’da kapsayıcı bir hükümet çıksın, Afgan halkı geçmişte yaşadığı zorlukları yaşamasın diye. Kadın haklarına saygı konusundaki mesajlarımızı söylüyoruz, kadınlara dönük bazı uygulamalardan kaygı duyduğumuzu ifade ediyoruz. Bunların olmaması gerektiğini söylüyoruz. Temel hak ve hürriyetler konusunda hassas ve dikkatli olunması, bundan geriye gidilmemesi gerektiğini, Afganistan’ın geçmişte yaşadığı acıların yaşanmaması gerektiğini söylüyoruz. Dolayısıyla burada Türkiye’nin ortaya koyduğu yaklaşım, Afganistan halkının meşru kabul edeceği bir hükümet modelinin çıkmasıdır”.

 

HAVAALANI İÇİN TEKNİK PERSONEL

 

Çelik, bir gazetecinin Hamid Karzai Havalimanı’nın işletilmesiyle ilgili sorusunu da şöyle yanıtladı: “Yapılan müzakereler çerçevesinde Taliban tarafından Hamid Karzai Havalimanı’nın askeri güvenliğinin sağlanması için değil, teknik olarak işletilmesi için Türkiye’den yardım talebi var. Makamlarımız, büyükelçiliğimiz bunu değerlendiriyorlar. İki husus var; birisi havalimanının profesyonel olarak işletilmesi, diğeri ise askeri güvenliğinin sağlanması. Askeri güvenliğinin sağlanması konusundaki seçeneği biz devre dışı bıraktık ve kahraman askerlerimiz 20 yıllık bir misyonun ardından Türkiye’ye döndü. Teknik personel konusunda, müzakereler çerçevesinde, oradaki güçler bunu meşru kabul eder ve talepte bulunurlarsa Afganistan’ın dünyayla ilişkisi kesilmesin, Afgan halkı dünyaya entegre olmaya devam etsin, açık bir toplum haline gelme yolunda kanalları açık kalsın diye Türkiye bu desteği vermeye hazırdır. Tabii ki personelimizin güvenliği öncelikli olmak üzere, diplomatik açıdan, güvenlik açısından ve diğer açılardan uygun bir tablonun ortaya çıkması halinde”. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.