Yoksulluk sınırı 10 bin lirayı aştı

EKONOMİ 28.10.2021 - 10:06, Güncelleme: 28.10.2021 - 10:06
 

Yoksulluk sınırı 10 bin lirayı aştı

Gıda fiyatlarındaki artış dar gelirlileri mağdur etmeye devam ediyor. Ekimde açlık sınırı 3 bin 93 lira oldu. Yoksulluk sınırı ise asgari ücretin 3 buçuk katına çıkarak ilk kez 10 bin 75 lira olarak hesaplandı.

haberimizvar.net- Gıda fiyatlarında artış başta ücretli çalışanlar ve emeklileri olmak üzere, geniş bir toplum kesiminin yaşama şartlarını olumsuz etkilemeye devam ediyor. Fiyat artışları karşısında yetersiz kalan gelir karşısında çalışanlar mağdur oluyor. Türk-İş’in Ekim 2021 açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasına göre dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarını gösteren açlık sınırı 3 bin 93 lira oldu. Yoksulluk sınırı yüzde 19 arttı Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı olan yoksulluk sınır ise ilk kez 10 bin 75 TL’ye çıktı. Aralık ayında 8 bin 436 lira olan yoksulluk sınırı ekim ayına kadar yüzde 19,4 arttı. Dar gelirlinin parası gıdaya gidiyor Yetersiz gelir düzeyi, yaşamı sürdürebilmek için zorunlu hale gelen tasarrufun gıda harcamasından yapılmasını da beraberinde getiriyor. Bu nedenle artan yoksulluk açlık şartlarında yaşama riskine yol açıyor. Dar ve sabit gelirli kesimlerin büyük bir bölümünün elde ettiği gelir ağırlıklı olarak temel gıda maddelerine harcıyor. Asgari ücret asgari yaşama yetmiyor 2021 yılının ilk gününden itibaren aylık 2 bin 825 TL olarak yürürlüğe giren net asgari ücret açlık sınırının altında ve her geçen gün aradaki makas açılıyor. Asgari ücret ile bir kişinin yaşam maliyeti olan 3 bin 772 TL arasındaki fark bu ay itibarıyla 946 TL’ye ulaştı. Gıda harcaması 44 lira yükseldi Türk İş tarafından yapılan açıklamada “Olması gereken gelir ile yapılmak gereken harcama arasındaki farkın yılsonunda yeniden belirlenecek asgari ücret tespitiyle kısmen ortadan kaldırılması da sorunu kalıcı olarak çözüme kavuşturmayacaktır. Gelir yetersizliği nedeniyle kullanılan ihtiyaç kredisi ve artan kredi kartı borcu çalışanları içinden çıkılmaz bir batağa sürüklemiştir” ifadelerine yer verildi. Dört kişilik bir ailenin sadece gıda harcaması geçen aya göre 44 TL, geçen yıla göre 611 TL arttı. Yapılması gereken toplam harcama tutarı ise aylık 144 TL ve yıllık bin 990 TL yükseldi.
Gıda fiyatlarındaki artış dar gelirlileri mağdur etmeye devam ediyor. Ekimde açlık sınırı 3 bin 93 lira oldu. Yoksulluk sınırı ise asgari ücretin 3 buçuk katına çıkarak ilk kez 10 bin 75 lira olarak hesaplandı.

haberimizvar.net-  Gıda fiyatlarında artış başta ücretli çalışanlar ve emeklileri olmak üzere, geniş bir toplum kesiminin yaşama şartlarını olumsuz etkilemeye devam ediyor. Fiyat artışları karşısında yetersiz kalan gelir karşısında çalışanlar mağdur oluyor.


Türk-İş’in Ekim 2021 açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasına göre dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarını gösteren açlık sınırı 3 bin 93 lira oldu.


Yoksulluk sınırı yüzde 19 arttı

Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı olan yoksulluk sınır ise ilk kez 10 bin 75 TL’ye çıktı. Aralık ayında 8 bin 436 lira olan yoksulluk sınırı ekim ayına kadar yüzde 19,4 arttı.

Dar gelirlinin parası gıdaya gidiyor

Yetersiz gelir düzeyi, yaşamı sürdürebilmek için zorunlu hale gelen tasarrufun gıda harcamasından yapılmasını da beraberinde getiriyor. Bu nedenle artan yoksulluk açlık şartlarında yaşama riskine yol açıyor. Dar ve sabit gelirli kesimlerin büyük bir bölümünün elde ettiği gelir ağırlıklı olarak temel gıda maddelerine harcıyor.

Asgari ücret asgari yaşama yetmiyor
2021 yılının ilk gününden itibaren aylık 2 bin 825 TL olarak yürürlüğe giren net asgari ücret açlık sınırının altında ve her geçen gün aradaki makas açılıyor. Asgari ücret ile bir kişinin yaşam maliyeti olan 3 bin 772 TL arasındaki fark bu ay itibarıyla 946 TL’ye ulaştı.

Gıda harcaması 44 lira yükseldi

Türk İş tarafından yapılan açıklamada “Olması gereken gelir ile yapılmak gereken harcama arasındaki farkın yılsonunda yeniden belirlenecek asgari ücret tespitiyle kısmen ortadan kaldırılması da sorunu kalıcı olarak çözüme kavuşturmayacaktır. Gelir yetersizliği nedeniyle kullanılan ihtiyaç kredisi ve artan kredi kartı borcu çalışanları içinden çıkılmaz bir batağa sürüklemiştir” ifadelerine yer verildi.

Dört kişilik bir ailenin sadece gıda harcaması geçen aya göre 44 TL, geçen yıla göre 611 TL arttı. Yapılması gereken toplam harcama tutarı ise aylık 144 TL ve yıllık bin 990 TL yükseldi.

yoksulluk-siniri-10-bin-lirayi-asti-937079-1.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.