Genç kadınların yüzde 48’i işsiz

EKONOMİ 18.11.2022 - 11:52, Güncelleme: 18.11.2022 - 11:52
 

Genç kadınların yüzde 48’i işsiz

DİSK-AR’ın raporuna göre çalışma çağındaki 64,7 milyon kişinin sadece 21,8 milyonu kayıtlı ve tam zamanlı işlerde çalışıyor. Genç kadınlarda işsizlik oranı yüzde 48’i aştı.

haberimizvar.net- TÜİK’in yılın üçüncü çeyreğinde işsiz sayısının azaldığını söyleyen raporunun hemen ardından DİSK-AR İşsizlik ve İstihdamın Görünümü başlıklı bir rapor yayımladı. Raporda “TÜİK’in resmi istihdam verileri de tıpkı dar tanımlı işsizlik verileri gibi işgücü piyasasına ilişkin gerçeğin sadece sınırlı bir kısmını gösteriyor” denildi. DİSK-AR hesaplamasına göre çalışma çağındaki (15+ yaş) 64,7 milyon kişinin sadece 21,8 milyonu kayıtlı ve tam zamanlı istihdam (KATİ) kapsamında çalıştığı ortaya çıktı.Yeni raporda TÜİK verilerine yönelik şu eleştiride bulunuldu: DİSK-AR alternatif geniş tanımlı işsizlik hesaplamasının ardından alternatif istihdam hesaplamasına da başladı. Bu hesaplamada KATİ rakamlarını kullanıyor. TÜİK’in yüzde 47,5 olarak açıkladığı istihdam verisi DİSK-AR raporunda yüzde 33,7 çıktı GENÇ İSTİHDAMI GERİLİYOR Raporda şu noktalara da dikkat çekildi: •Kadınlarda resmi istihdam oranı yüzde 30,5 iken KATİ oranı yüzde 18,6 ve erkeklerde resmi istihdam oranı yüzde 65 olarak açıklanmışken KATİ oranı yüzde 49 olarak hesaplandı. •Genç işsizliğinde artış eğilimi devam etti. Gençlerde geniş tanımlı işsizlik yüzde 36,6 düzeyinde gerçekleşti. Genç kadınlarda işsizlik oranı ise yüzde 48’i aştı. •Bu hesaplamayla çalışma çağındaki (15+ yaş) 64,7 milyon kişinin sadece 21,8 milyonu KATİ kapsamında çalıştığı ortaya çıktı. •Çalışma çağındaki 32,7 milyon kadının sadece 6,1 milyonu kayıtlı ve tam zamanlı istidamda. •Bu rakamlar nispeten nitelikli istihdamın düşüklüğünü ortaya koyuyor. •2022 3’üncü çeyreğinde dar tanımlı işsizlik erkeklerde yüzde 8,7 ve kadınlarda ise yüzde 12,8 olarak açıklandı. Geniş tanımlı işsizlik (âtıl işgücü) oranı ise erkeklerde yüzde 17 ve kadınlarda yüzde 28 olarak gerçekleşti.
DİSK-AR’ın raporuna göre çalışma çağındaki 64,7 milyon kişinin sadece 21,8 milyonu kayıtlı ve tam zamanlı işlerde çalışıyor. Genç kadınlarda işsizlik oranı yüzde 48’i aştı.

haberimizvar.net- TÜİK’in yılın üçüncü çeyreğinde işsiz sayısının azaldığını söyleyen raporunun hemen ardından DİSK-AR İşsizlik ve İstihdamın Görünümü başlıklı bir rapor yayımladı. Raporda “TÜİK’in resmi istihdam verileri de tıpkı dar tanımlı işsizlik verileri gibi işgücü piyasasına ilişkin gerçeğin sadece sınırlı bir kısmını gösteriyor” denildi.

DİSK-AR hesaplamasına göre çalışma çağındaki (15+ yaş) 64,7 milyon kişinin sadece 21,8 milyonu kayıtlı ve tam zamanlı istihdam (KATİ) kapsamında çalıştığı ortaya çıktı.Yeni raporda TÜİK verilerine yönelik şu eleştiride bulunuldu: DİSK-AR alternatif geniş tanımlı işsizlik hesaplamasının ardından alternatif istihdam hesaplamasına da başladı. Bu hesaplamada KATİ rakamlarını kullanıyor. TÜİK’in yüzde 47,5 olarak açıkladığı istihdam verisi DİSK-AR raporunda yüzde 33,7 çıktı

GENÇ İSTİHDAMI GERİLİYOR

Raporda şu noktalara da dikkat çekildi:

•Kadınlarda resmi istihdam oranı yüzde 30,5 iken KATİ oranı yüzde 18,6 ve erkeklerde resmi istihdam oranı yüzde 65 olarak açıklanmışken KATİ oranı yüzde 49 olarak hesaplandı.

•Genç işsizliğinde artış eğilimi devam etti. Gençlerde geniş tanımlı işsizlik yüzde 36,6 düzeyinde gerçekleşti. Genç kadınlarda işsizlik oranı ise yüzde 48’i aştı.

•Bu hesaplamayla çalışma çağındaki (15+ yaş) 64,7 milyon kişinin sadece 21,8 milyonu KATİ kapsamında çalıştığı ortaya çıktı.

•Çalışma çağındaki 32,7 milyon kadının sadece 6,1 milyonu kayıtlı ve tam zamanlı istidamda.

•Bu rakamlar nispeten nitelikli istihdamın düşüklüğünü ortaya koyuyor.

•2022 3’üncü çeyreğinde dar tanımlı işsizlik erkeklerde yüzde 8,7 ve kadınlarda ise yüzde 12,8 olarak açıklandı. Geniş tanımlı işsizlik (âtıl işgücü) oranı ise erkeklerde yüzde 17 ve kadınlarda yüzde 28 olarak gerçekleşti.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.