Botoks sağlık için de uygulanıyor

SAĞLIK 07.10.2019 - 12:57, Güncelleme: 07.12.2020 - 14:04
 

Botoks sağlık için de uygulanıyor

Memorial Antalya Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Bölümü'nden Prof. Dr. Mustafa Asım Şafak, baş boyun bölgesinde görülen rahatsızlıkların botoksla tedavisi hakkında bilgi verdi

haberimizvar.net Prof. Dr. Mustafa Asım Şafak, yaşla birlikte oluşan kırışıklıkların, yaşlı, siniri ve yorgun görünüme neden olduğunu, tekrarlayan kas hareketlerinin yol açtığı bu durumun, botoks gibi uygulamalar ile erken dönemde kontrol altına alınabildiğini söyledi. Botoksun yalnızca kırışıklık için değil çene kemiği sorunlarında da kullanıldığını kaydeden Prof. Dr. Şafak, diş sıkma, aşırı tükürük üretme ve ağızdan salya gelmesi gibi sorunların tedavisinde de uygulanabildiğini söyledi. Prof. Dr. Şafak, şöyle devam etti: "Yüzde istirahat halindeyken de belirginleşmeye başlayan ve yaşlanmanın belirtisi olan çizgilerden kurtulmanın en kolay yolu mimik kaslarının kasılma fonksiyonlarını geçici olarak güçsüzleştirmektir. Özenle seçilmiş bölgelere uygun dozlarda botoks uygulamasıyla olumlu sonuçlar alınabilmektedir. Botoks yalnızca yüz çizgilerinden kurtulmak için değil, baş ve boyun bölgesindeki pek çok rahatsızlıkta da başarılı bir tedavi yöntemi olarak öne çıkmaktadır." ÇENE KASLARINDAKİ SORUNLARDA DA BOTOKS Çiğneme kasından en güçlüsünün alt çene kemiğinin köşesine doğru uzanan masseter kasları olduğunu aktaran Prof. Dr. Şafak, "Bazen eksik veya çürük dişlere bağlı çiğneme alışkanlığının tek bir tarafta yapılması nedeniyle iki taraf arasındaki masseter kas simetrisi bozulur. Diğer bir problem de aşırı strese bağlı olarak gece boyunca diş sıkılması veya diş gıcırdatma gibi durumlar yüzünden masseter kaslarının zamanla kalınlaşması ve belirginleşmesidir. Bunlar, çene eklemlerinde tek veya çift taraflı fonksiyon bozukluğuna yol açarak kulak çevresinde ağrı, kulak çınlaması ve enseye yayılan ağrı gibi şikayetler oluşturur. Ayrıca kalınlaşmış çene kasları ya yüz simetrisini bozmakta ya da yüzde pek tercih edilmeyen kare bir form oluşturmaktadır. Bu durumların çözümünde de masseter kaslarına botoks uygulamasına başvurulmaktadır" diye konuştu. AŞIRI TÜKÜRÜK ÜRETİLMESİ ENGELLENİYOR Ağızda üç çift majör tükürük bezi bulunduğunu söyleyen Prof. Dr. Şafak, "Bunlardan iki çifti çene altında ve dil altında yerleşmiştir. Bazı hastalıklarda yutmanın ağrılı olması veya tıbben sakıncalı olması halinde ağızdaki salya miktarı fazla gelir ve ağız köşesinden dışarı akabilir. Direkt salya üretiminde artışa neden olan nadir durumlar da görülebilmektedir. Bunların çözümünde çene altı tükürük bezlerinin salya üretimleri botoks uygulamasıyla kontrol edilerek hastaların tedavisine önemli katkılar sağlanabilir" dedi. 9 AYA KADAR ETKİLİ OLABİLİR Botoks uygulamalarının baş ve boyun bölgesinde, ayrıca göz kapağı kasılmaları, şaşılık, migren, yüz felcindeki asimetrilerin düzeltilmesi gibi alanlarda onaylanmış tedavi yöntemlerinden olduğunu söyleyen Prof. Dr. Şafak, "Botoksun etkisi 3-4 gün içinde başlar ve maksimum etkinliği 4-8'inci haftalarda hissedilir. Botoksun toplam etkinlik süresi 4-6 ay olmakla birlikte çok aktif çalışmayan kas gruplarında ve tekrarlayan botoks enjeksiyonlarında etki 9 aya kadar uzayabilir" diye konuştu.
Memorial Antalya Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Bölümü'nden Prof. Dr. Mustafa Asım Şafak, baş boyun bölgesinde görülen rahatsızlıkların botoksla tedavisi hakkında bilgi verdi

haberimizvar.net Prof. Dr. Mustafa Asım Şafak, yaşla birlikte oluşan kırışıklıkların, yaşlı, siniri ve yorgun görünüme neden olduğunu, tekrarlayan kas hareketlerinin yol açtığı bu durumun, botoks gibi uygulamalar ile erken dönemde kontrol altına alınabildiğini söyledi. Botoksun yalnızca kırışıklık için değil çene kemiği sorunlarında da kullanıldığını kaydeden Prof. Dr. Şafak, diş sıkma, aşırı tükürük üretme ve ağızdan salya gelmesi gibi sorunların tedavisinde de uygulanabildiğini söyledi. Prof. Dr. Şafak, şöyle devam etti: "Yüzde istirahat halindeyken de belirginleşmeye başlayan ve yaşlanmanın belirtisi olan çizgilerden kurtulmanın en kolay yolu mimik kaslarının kasılma fonksiyonlarını geçici olarak güçsüzleştirmektir. Özenle seçilmiş bölgelere uygun dozlarda botoks uygulamasıyla olumlu sonuçlar alınabilmektedir. Botoks yalnızca yüz çizgilerinden kurtulmak için değil, baş ve boyun bölgesindeki pek çok rahatsızlıkta da başarılı bir tedavi yöntemi olarak öne çıkmaktadır."

ÇENE KASLARINDAKİ SORUNLARDA DA BOTOKS

Çiğneme kasından en güçlüsünün alt çene kemiğinin köşesine doğru uzanan masseter kasları olduğunu aktaran Prof. Dr. Şafak, "Bazen eksik veya çürük dişlere bağlı çiğneme alışkanlığının tek bir tarafta yapılması nedeniyle iki taraf arasındaki masseter kas simetrisi bozulur. Diğer bir problem de aşırı strese bağlı olarak gece boyunca diş sıkılması veya diş gıcırdatma gibi durumlar yüzünden masseter kaslarının zamanla kalınlaşması ve belirginleşmesidir. Bunlar, çene eklemlerinde tek veya çift taraflı fonksiyon bozukluğuna yol açarak kulak çevresinde ağrı, kulak çınlaması ve enseye yayılan ağrı gibi şikayetler oluşturur. Ayrıca kalınlaşmış çene kasları ya yüz simetrisini bozmakta ya da yüzde pek tercih edilmeyen kare bir form oluşturmaktadır. Bu durumların çözümünde de masseter kaslarına botoks uygulamasına başvurulmaktadır" diye konuştu.

AŞIRI TÜKÜRÜK ÜRETİLMESİ ENGELLENİYOR

Ağızda üç çift majör tükürük bezi bulunduğunu söyleyen Prof. Dr. Şafak, "Bunlardan iki çifti çene altında ve dil altında yerleşmiştir. Bazı hastalıklarda yutmanın ağrılı olması veya tıbben sakıncalı olması halinde ağızdaki salya miktarı fazla gelir ve ağız köşesinden dışarı akabilir. Direkt salya üretiminde artışa neden olan nadir durumlar da görülebilmektedir. Bunların çözümünde çene altı tükürük bezlerinin salya üretimleri botoks uygulamasıyla kontrol edilerek hastaların tedavisine önemli katkılar sağlanabilir" dedi.

9 AYA KADAR ETKİLİ OLABİLİR

Botoks uygulamalarının baş ve boyun bölgesinde, ayrıca göz kapağı kasılmaları, şaşılık, migren, yüz felcindeki asimetrilerin düzeltilmesi gibi alanlarda onaylanmış tedavi yöntemlerinden olduğunu söyleyen Prof. Dr. Şafak, "Botoksun etkisi 3-4 gün içinde başlar ve maksimum etkinliği 4-8'inci haftalarda hissedilir. Botoksun toplam etkinlik süresi 4-6 ay olmakla birlikte çok aktif çalışmayan kas gruplarında ve tekrarlayan botoks enjeksiyonlarında etki 9 aya kadar uzayabilir" diye konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.