İntiharların temeli ekonomi

GÜNDEM 13.11.2019 - 19:32, Güncelleme: 07.12.2020 - 14:04
 

İntiharların temeli ekonomi

CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak son dönemde ülke gündeminde yer alan intiharlarla ilgili TBMM kürsüsünden açıklamalarda bulundu. Budak, “İntiharların temelinde ekonomik sıkıntılar var. İşsizlik ve arkasından gelen felaketler göz ardı edilemez. İntiharları başka yerde aramaya gerek yok” dedi.

haberimizvar.net- CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) son dönemde artan toplu intiharlarla ilgili konuşma yaptı. Budak, “Travmaların temelinde ekonomik sorunlar var. Geçtiğimiz günlerde Antalya'da yaşanan, ondan önceki hafta İstanbul'da yaşanan ve daha öncesinde kendisini yakan, çocuğuna pantolon alamadığı için intihar eden insanlarımız var” dedi. ‘ÜLKEYE RANT GÖZÜYLE BAKILDI’ Hükümetin ülkeye rant gözüyle bakması sonucu sadece Türkiye’nin beton yığınına dönüştüğünü aktaran Budak, “Rant yerine sanayi üretimine, imalat sektörüne destek vermeye yönelmiş olsaydınız zamanında, bugün bunların hiçbirini tartışmıyorduk” diye konuştu.   İNTİHARLARI BAŞKA YERDE ARAMAYIN 91 bin esnafın iflas ettiğini açıklayan Budak, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Geçen yıl döviz hareketlerinden sonra inanılmaz bir konkordato başlamıştı, şimdi tekrar başladı. Elli yıllık, altmış yıllık firmalar konkordato talep ediyorlar. İflas edenleri bilmiyoruz, iflas edip şirketini kapatanları bilmiyoruz. Konkordato aynı zamanda, ona mal üreten, tedarik sağlayan birçok alacaklıyı da yerle bir ediyor. E, dolayısıyla bu işsizliği ve arkasından gelen bu felaketleri ve arkasından gelen intiharları başka yerde aramaya gerek yok, biz Mecliste bunları tartışmak durumundayız, Mecliste bu konuları gündeme getirmek durumundayız. “ SARAYDAN BAKILDIĞINDA NE ZANNEDİLİYOR? Maliye Bakanlığı’nın ne yapacağını bilemez durumda olduğunu iddia eden Budak , “Elektronik haciz yoluyla insanların hesaplarına haciz gönderiyor. Bugün bir ödemesi var esnafın, bakıyor, hesabında para yok. Bu sabah yine gerçekleşti. Geçen ay 3,3 milyon kişiye, bu sabah da 1,5 milyon kişiye e-haciz uygulaması yapıldı, e-haciz yoluyla hesaplarına haciz geldi. Şimdi, saraydan bakıldığı zaman sanıyorum şöyle zannediliyor: Herkes hesabını kitabını biliyor, parası da var, bunu götürüp vergilerini ödeyebilir. Öyle bir şey yok. Şu anda gecikmelere vade farkı olarak devlet yüzde 2 faiz alıyor. Bankalarda yüzde 12-13 civarında faiz var, faizler düştü. Herhangi bir esnaf ya da sıradan bir vatandaş yüzde 2 faize gidip de borcunu ödememezlik yapar mı? Hiç olmazsa haber verin, haber de vermiyorsunuz. Yani yasalara göre şunu yapmak zorundasınız: Tebligat yapıp tebligatın sonucunda o insanları uyarırsınız, ödemezse gereğini yaparsınız ama maalesef durum bu. Yeni vergiler, yeni zamlar, biraz önce değinildi, tekrarlamak istemiyorum. Bütçe rakamları ortada, 89 milyar hedeflenen bütçe vardı, Merkez Bankasının ihtiyat akçesini de aldınız, şu anda 125 milyara geldi, önümüzdeki sene olacağını bilmiyoruz” şeklinde konuştu.
CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak son dönemde ülke gündeminde yer alan intiharlarla ilgili TBMM kürsüsünden açıklamalarda bulundu. Budak, “İntiharların temelinde ekonomik sıkıntılar var. İşsizlik ve arkasından gelen felaketler göz ardı edilemez. İntiharları başka yerde aramaya gerek yok” dedi.

haberimizvar.net- CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) son dönemde artan toplu intiharlarla ilgili konuşma yaptı. Budak, “Travmaların temelinde ekonomik sorunlar var. Geçtiğimiz günlerde Antalya'da yaşanan, ondan önceki hafta İstanbul'da yaşanan ve daha öncesinde kendisini yakan, çocuğuna pantolon alamadığı için intihar eden insanlarımız var” dedi.

‘ÜLKEYE RANT GÖZÜYLE BAKILDI’

Hükümetin ülkeye rant gözüyle bakması sonucu sadece Türkiye’nin beton yığınına dönüştüğünü aktaran Budak, “Rant yerine sanayi üretimine, imalat sektörüne destek vermeye yönelmiş olsaydınız zamanında, bugün bunların hiçbirini tartışmıyorduk” diye konuştu.  


İNTİHARLARI BAŞKA YERDE ARAMAYIN
91 bin esnafın iflas ettiğini açıklayan Budak, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Geçen yıl döviz hareketlerinden sonra inanılmaz bir konkordato başlamıştı, şimdi tekrar başladı. Elli yıllık, altmış yıllık firmalar konkordato talep ediyorlar. İflas edenleri bilmiyoruz, iflas edip şirketini kapatanları bilmiyoruz. Konkordato aynı zamanda, ona mal üreten, tedarik sağlayan birçok alacaklıyı da yerle bir ediyor. E, dolayısıyla bu işsizliği ve arkasından gelen bu felaketleri ve arkasından gelen intiharları başka yerde aramaya gerek yok, biz Mecliste bunları tartışmak durumundayız, Mecliste bu konuları gündeme getirmek durumundayız. “

SARAYDAN BAKILDIĞINDA NE ZANNEDİLİYOR?
Maliye Bakanlığı’nın ne yapacağını bilemez durumda olduğunu iddia eden Budak , “Elektronik haciz yoluyla insanların hesaplarına haciz gönderiyor. Bugün bir ödemesi var esnafın, bakıyor, hesabında para yok. Bu sabah yine gerçekleşti. Geçen ay 3,3 milyon kişiye, bu sabah da 1,5 milyon kişiye e-haciz uygulaması yapıldı, e-haciz yoluyla hesaplarına haciz geldi. Şimdi, saraydan bakıldığı zaman sanıyorum şöyle zannediliyor: Herkes hesabını kitabını biliyor, parası da var, bunu götürüp vergilerini ödeyebilir. Öyle bir şey yok. Şu anda gecikmelere vade farkı olarak devlet yüzde 2 faiz alıyor. Bankalarda yüzde 12-13 civarında faiz var, faizler düştü. Herhangi bir esnaf ya da sıradan bir vatandaş yüzde 2 faize gidip de borcunu ödememezlik yapar mı? Hiç olmazsa haber verin, haber de vermiyorsunuz. Yani yasalara göre şunu yapmak zorundasınız: Tebligat yapıp tebligatın sonucunda o insanları uyarırsınız, ödemezse gereğini yaparsınız ama maalesef durum bu. Yeni vergiler, yeni zamlar, biraz önce değinildi, tekrarlamak istemiyorum. Bütçe rakamları ortada, 89 milyar hedeflenen bütçe vardı, Merkez Bankasının ihtiyat akçesini de aldınız, şu anda 125 milyara geldi, önümüzdeki sene olacağını bilmiyoruz” şeklinde konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.