‘İş yerlerinde koronavirüs vakaları gizleniyor’ iddiası

SAĞLIK 02.08.2022 - 11:32, Güncelleme: 02.08.2022 - 11:32
 

‘İş yerlerinde koronavirüs vakaları gizleniyor’ iddiası

Hekimler, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’i göreve çağırarak, Covid vakalarını gizleyen işverenler hakkında cezai işlemlerin uygulanmasını istedi.

 haberimizvar.net- Koronavirüs pandemisinin başından bu yana sık sık gündeme gelen hastalığa yakalanan işçi ve emekçilerin durum, salgın 2,5 yılı geride bırakırken bir kez daha gündeme geldi. Büyük ve orta işyerlerinde çalışan ve pozitif olan vakaların işten atılma tehdidi ile zorla çalıştırıldığı, yalnızca birkaç günlük izalasyonlar yapıldığı, bazı yerlerde de hızlı antijen testleri ile pozitif vakaların gizlendiği öne sürüldü.  UYGULAMAYA SON VERİLMELİ Dr. Ergün Demir ve Dr. Güray Kılıç, yaptıkları açıklamada, toplumda olduğu gibi işyerlerinde de Covid-19’a yakalanan işçi sayısının giderek arttığına dikkat çekildi. Açıklamada "Birçok küçük ve orta ölçekli özel işletmelerde Covid-19 tanısı pozitif olan vakalar işten atılma tehdidi ile zorla çalıştırılmakta, büyük ölçekli bazı işletmelerde ise hızlı antijen testi ile pozitif tanı alan vakalar gizlenmekte, iki- üç gün izole etmekte ve hiçbir önlem almadan üretime devam edilmektedir" dediler. "İşyerlerinde gizlenen hastalık toplu taşımada, mahallelere ve işçi ailelerinin diğer fertlerine bulaşarak üstü kapatılamaz bir hal almaktadır” diyen Demir ve Kılıç, özetle şunları söyledi: "Buna karşın HES kodu uygulamasının kaldırılması ile birlikte pozitif vakaların toplu taşıma araçları, toplu kullanım alanları gibi yerleri kullanması bulaşı artırmaktadır. İş sağlığı ve güvenliği tedbirleri çerçevesinde Covid-19 salgını yönünden işverenin iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin sorumlulukları yeniden değerlendirilmeli ve birtakım önlemler alınmalıdır. İnfekte olan kişilerin işe gitmemesini kolaylaştıracak idari düzenlemeler yapılarak infeksiyonun yayılımı önlenmelidir. Toplum sağlığını riske eden Covid-19 tanısı pozitif olan vakaların işten atılma tehdidi ile zorla çalıştırılma uygulamasına son verilmelidir."
Hekimler, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’i göreve çağırarak, Covid vakalarını gizleyen işverenler hakkında cezai işlemlerin uygulanmasını istedi.
 haberimizvar.net- Koronavirüs pandemisinin başından bu yana sık sık gündeme gelen hastalığa yakalanan işçi ve emekçilerin durum, salgın 2,5 yılı geride bırakırken bir kez daha gündeme geldi. Büyük ve orta işyerlerinde çalışan ve pozitif olan vakaların işten atılma tehdidi ile zorla çalıştırıldığı, yalnızca birkaç günlük izalasyonlar yapıldığı, bazı yerlerde de hızlı antijen testleri ile pozitif vakaların gizlendiği öne sürüldü.
 UYGULAMAYA SON VERİLMELİ

Dr. Ergün Demir ve Dr. Güray Kılıç, yaptıkları açıklamada, toplumda olduğu gibi işyerlerinde de Covid-19’a yakalanan işçi sayısının giderek arttığına dikkat çekildi. Açıklamada "Birçok küçük ve orta ölçekli özel işletmelerde Covid-19 tanısı pozitif olan vakalar işten atılma tehdidi ile zorla çalıştırılmakta, büyük ölçekli bazı işletmelerde ise hızlı antijen testi ile pozitif tanı alan vakalar gizlenmekte, iki- üç gün izole etmekte ve hiçbir önlem almadan üretime devam edilmektedir" dediler. "İşyerlerinde gizlenen hastalık toplu taşımada, mahallelere ve işçi ailelerinin diğer fertlerine bulaşarak üstü kapatılamaz bir hal almaktadır” diyen Demir ve Kılıç, özetle şunları söyledi: "Buna karşın HES kodu uygulamasının kaldırılması ile birlikte pozitif vakaların toplu taşıma araçları, toplu kullanım alanları gibi yerleri kullanması bulaşı artırmaktadır. İş sağlığı ve güvenliği tedbirleri çerçevesinde Covid-19 salgını yönünden işverenin iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin sorumlulukları yeniden değerlendirilmeli ve birtakım önlemler alınmalıdır. İnfekte olan kişilerin işe gitmemesini kolaylaştıracak idari düzenlemeler yapılarak infeksiyonun yayılımı önlenmelidir. Toplum sağlığını riske eden Covid-19 tanısı pozitif olan vakaların işten atılma tehdidi ile zorla çalıştırılma uygulamasına son verilmelidir."

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.