Kanser ilaçlarında 7 soru 7 yanıt

GÜNDEM 23.09.2019 - 20:42, Güncelleme: 07.12.2020 - 14:04
 

Kanser ilaçlarında 7 soru 7 yanıt

Türk Tabipler Birliği (TBB) Yüksek Onur Kurulu Üyesi Doktor Ali Özyurt, yurtdışından kanser ilacı getirmek isteyen hastaların en çok sorduğu 7 soruya yanıt verdi.

HABERİMİZ VAR – Türk Tabipler Birliği (TBB) Yüksek Onur Kurulu üyesi, halk sağlığı doktoru Ali Özyurt, kanser hastalarının en çok şikayet ettiği konuların başında yurtdışından gelen ilaçlarla ilgili 7 soruya yanıt verdi. Yurtdışından gelen ilaçlarla ilgili ciddi bir bürokratik süreç işlediğini ve uzmanlaşmak gerektiğini söyleyen Özyurt, uzun yılların deneyimi sonucu 7 soruya 7 yanıt hazırladığını belirtti. ENDİKASYON DIŞI İLAÇ ONAYI Kanser hastalarının sık sorduğu soruların başında, “Yurtdışından kanser ilacı nasıl temin edebilirim?” sorusunun geldiğini dile getiren Ali Özyurt, “Öncelikle onkoloğunuz Sağlık Bakanlığı İlaç ve Tıbbı Cihaz Kurumuna endikasyon dışı ilaç onay başvurusunda bulunur. Bunun için sizin imzalı Ek 2 dilekçesi yazmanız gerekir. Keza yurtiçi ilaç seçeneklerinin de tükenmesi gerekir” şeklinde bilgi verdi. KATILIM PAYINDAN MUAFİYET Hastaların, “Sağlık Bakanlığı’ndan endikasyon dışı onayı olumlu gelirse ne yapmalıyım?” diye de sorduklarını aktaran Özyurt, “Hastanenizden katılım payından muafiyet belgesi alacaksınız. Sonra size resmi reçete yazılacak” diye yanıtladı. Özyurt, “Tüm bu işlemleri yaptıktan sonra ilaç hangi kanalla geliyor?” şeklindeki üçüncü soruya da, “Bundan sonra bu 3 evrakla Türk Eczacılar Birliği’ne (TEB) başvuru yapacaksınız. Gerekli prosedür www.teb.org.tr sayfasında var” açıklamasında bulundu. İLAÇ TEB ÜZERİNDEN GELİYOR Özyurt bundan sonraki süreci de, “Eğer TEB, mevcut ilaç SGK geri ödeme listesinde varsa başvuru yapıyor. Onay gelirse siz ilacı TEB üzerinden getiriyorsunuz. Geri ödemeyi de ödediğiniz fatura ve diğer evraklarla başvurup alıyorsunuz. Ayrıntılı bilgi: TEB Yurtdışı İlaç Birimi ve Ankara SGK İbni Sina” şeklinde anlattı. GERİ ÖDEME LİSTESİNDE YOKSA En çok sorulan 5’inci sorunun da , “İlaç SGK geri ödeme listesinde, yani Resmi Gazete’de yayınlanan son Sağlık Uygulama Tebliği’nde (SUT) yoksa ne yapacağım?” şeklinde olduğunu dile getiren Özyurt şu yanıtı verdi: “Geri ödeme listesine alınmasını bekleyeceksiniz ya da cepten ödeme yapacaksınız. TEB, cepten ödeme yaparsanız olayınızı 15 ila 30 gün içinde kargo ile evinize gönderiyor”. SABİM’E BAŞVURU YAPILABİLİR Özyurt, “İlacımın kullanılması yaşamsal ise ve kullanmadığım zaman hastalığın ilerleme riski varsa son çare olarak ne yapabilirim?” sorusunu ise, “Deneyimli bir avukat aracılığı ile İdare Mahkemesine dava açabilirsiniz” şeklinde yanıtladı. Son olarak da, “Daha ayrıntılı bilgi almak ve danışmak için ne yapabilirim?” sorusuna yanıt veren Özyurt, “Bana mesaj atabilirsiniz. CİMER başvurusu yapabilirsiniz. SGK ilgili birimiyle görüşebilirsiniz. SABİM başvurusu yapabilirsiniz. Bir avukata vekalet verebilirsiniz” dedi. 
Türk Tabipler Birliği (TBB) Yüksek Onur Kurulu Üyesi Doktor Ali Özyurt, yurtdışından kanser ilacı getirmek isteyen hastaların en çok sorduğu 7 soruya yanıt verdi.

HABERİMİZ VAR – Türk Tabipler Birliği (TBB) Yüksek Onur Kurulu üyesi, halk sağlığı doktoru Ali Özyurt, kanser hastalarının en çok şikayet ettiği konuların başında yurtdışından gelen ilaçlarla ilgili 7 soruya yanıt verdi. Yurtdışından gelen ilaçlarla ilgili ciddi bir bürokratik süreç işlediğini ve uzmanlaşmak gerektiğini söyleyen Özyurt, uzun yılların deneyimi sonucu 7 soruya 7 yanıt hazırladığını belirtti.

ENDİKASYON DIŞI İLAÇ ONAYI

Kanser hastalarının sık sorduğu soruların başında, “Yurtdışından kanser ilacı nasıl temin edebilirim?” sorusunun geldiğini dile getiren Ali Özyurt, “Öncelikle onkoloğunuz Sağlık Bakanlığı İlaç ve Tıbbı Cihaz Kurumuna endikasyon dışı ilaç onay başvurusunda bulunur. Bunun için sizin imzalı Ek 2 dilekçesi yazmanız gerekir. Keza yurtiçi ilaç seçeneklerinin de tükenmesi gerekir” şeklinde bilgi verdi.

KATILIM PAYINDAN MUAFİYET

Hastaların, “Sağlık Bakanlığı’ndan endikasyon dışı onayı olumlu gelirse ne yapmalıyım?” diye de sorduklarını aktaran Özyurt, “Hastanenizden katılım payından muafiyet belgesi alacaksınız. Sonra size resmi reçete yazılacak” diye yanıtladı. Özyurt, “Tüm bu işlemleri yaptıktan sonra ilaç hangi kanalla geliyor?” şeklindeki üçüncü soruya da, “Bundan sonra bu 3 evrakla Türk Eczacılar Birliği’ne (TEB) başvuru yapacaksınız. Gerekli prosedür www.teb.org.tr sayfasında var” açıklamasında bulundu.

İLAÇ TEB ÜZERİNDEN GELİYOR

Özyurt bundan sonraki süreci de, “Eğer TEB, mevcut ilaç SGK geri ödeme listesinde varsa başvuru yapıyor. Onay gelirse siz ilacı TEB üzerinden getiriyorsunuz. Geri ödemeyi de ödediğiniz fatura ve diğer evraklarla başvurup alıyorsunuz. Ayrıntılı bilgi: TEB Yurtdışı İlaç Birimi ve Ankara SGK İbni Sina” şeklinde anlattı.

GERİ ÖDEME LİSTESİNDE YOKSA

En çok sorulan 5’inci sorunun da , “İlaç SGK geri ödeme listesinde, yani Resmi Gazete’de yayınlanan son Sağlık Uygulama Tebliği’nde (SUT) yoksa ne yapacağım?” şeklinde olduğunu dile getiren Özyurt şu yanıtı verdi: “Geri ödeme listesine alınmasını bekleyeceksiniz ya da cepten ödeme yapacaksınız. TEB, cepten ödeme yaparsanız olayınızı 15 ila 30 gün içinde kargo ile evinize gönderiyor”.

SABİM’E BAŞVURU YAPILABİLİR

Özyurt, “İlacımın kullanılması yaşamsal ise ve kullanmadığım zaman hastalığın ilerleme riski varsa son çare olarak ne yapabilirim?” sorusunu ise, “Deneyimli bir avukat aracılığı ile İdare Mahkemesine dava açabilirsiniz” şeklinde yanıtladı. Son olarak da, “Daha ayrıntılı bilgi almak ve danışmak için ne yapabilirim?” sorusuna yanıt veren Özyurt, “Bana mesaj atabilirsiniz. CİMER başvurusu yapabilirsiniz. SGK ilgili birimiyle görüşebilirsiniz. SABİM başvurusu yapabilirsiniz. Bir avukata vekalet verebilirsiniz” dedi. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.