‘Kanser tazminatı ödensin!’

25.09.2019 - 13:59, Güncelleme: 07.12.2020 - 14:04
 

‘Kanser tazminatı ödensin!’

Çernobil felaketinin ardından Karadeniz bölgesinin radyasyondan kurtulamadığını, fakat tehlikenin gizlendiğini söyleyen çevre avukatı Remzi Kazmaz, devletin Karadenizlilere “kanser tazminatı” ödemesi gerektiğini belirtti

haberimizvar.net Çevre avukatı Remzi Kazmaz, Evrensel gazetesindeki yazısında Çernobil felaketinin ardından Türkiye’de Karadeniz bölgesinin radyasyondan kurtulamadığını, fakat olayın ardından tehlikenin gizlendiğini söyledi. Kazmaz, Tayyip Erdoğan ve Karadeniz illerinin milletvekillerine çağrı yaparak Karadenizlilere kanser tazminatı ödenmesini talep ederek, “Artvinli sanatçı Kazım Koyuncu, Trabzonlu gazeteci Sibel Kalaycı, Rizeli Neslican Tay ve adını duymadığımız binlerce Karadenizli, kanserden ölmeye devam ediyor… Karadenizlilerin kanserden ölmesi kader değil. Devlet yetkililerinin Çernobil yalanının bir sonucu. Devletin Karadenizlilere ‘kanser tazminatı’ ödemesi gerekir.  Çok acil bir meclis araştırması açılması ve yıllardır Karadenizlilere söylenen yalanların ortaya çıkarılması lazım” dedi. RADYASYON HARİTASI ÇIKARTILSIN  “Peki şimdi ne yapılmalı?” diye soran Kazmaz, radyasyon haritasının gerçekleri ortaya çıkaracağını kaydetti. Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’nun (TAEK), Çernobil’den önce uzun ve ciddi bir çalışmayla Türkiye’de 42 ilde doğal radyasyon düzeylerini tespit ettiğini hatırlatan Kazmaz, “Bu çok büyük bir avantaj. Ölçülen radyasyon değerleriyle bugünküleri karşılaştırmak suretiyle bir yerin radyasyon düzeyinde herhangi bir dış etkiden kaynaklanan artış olup olmadığını görmek mümkün olacak. Bugüne kadar böyle bir çalışma yapılmadı. Bugün Trabzon’da, Rize’de 200 metrelik bir derede bile çok farklı oranlarda radyasyon düzeyleri tespit edildiğini duyuyoruz. Bu harita acil olarak çıkartılırsa, Sinop-Anamur hattının doğusunun ve tüm Türkiye’nin Çernobil’den ne kadar etkilendiği ilk kez ortaya çıkartılacak” dedi.
Çernobil felaketinin ardından Karadeniz bölgesinin radyasyondan kurtulamadığını, fakat tehlikenin gizlendiğini söyleyen çevre avukatı Remzi Kazmaz, devletin Karadenizlilere “kanser tazminatı” ödemesi gerektiğini belirtti

haberimizvar.net Çevre avukatı Remzi Kazmaz, Evrensel gazetesindeki yazısında Çernobil felaketinin ardından Türkiye’de Karadeniz bölgesinin radyasyondan kurtulamadığını, fakat olayın ardından tehlikenin gizlendiğini söyledi. Kazmaz, Tayyip Erdoğan ve Karadeniz illerinin milletvekillerine çağrı yaparak Karadenizlilere kanser tazminatı ödenmesini talep ederek, “Artvinli sanatçı Kazım Koyuncu, Trabzonlu gazeteci Sibel Kalaycı, Rizeli Neslican Tay ve adını duymadığımız binlerce Karadenizli, kanserden ölmeye devam ediyor… Karadenizlilerin kanserden ölmesi kader değil. Devlet yetkililerinin Çernobil yalanının bir sonucu. Devletin Karadenizlilere ‘kanser tazminatı’ ödemesi gerekir.  Çok acil bir meclis araştırması açılması ve yıllardır Karadenizlilere söylenen yalanların ortaya çıkarılması lazım” dedi.

RADYASYON HARİTASI ÇIKARTILSIN

 “Peki şimdi ne yapılmalı?” diye soran Kazmaz, radyasyon haritasının gerçekleri ortaya çıkaracağını kaydetti. Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’nun (TAEK), Çernobil’den önce uzun ve ciddi bir çalışmayla Türkiye’de 42 ilde doğal radyasyon düzeylerini tespit ettiğini hatırlatan Kazmaz, “Bu çok büyük bir avantaj. Ölçülen radyasyon değerleriyle bugünküleri karşılaştırmak suretiyle bir yerin radyasyon düzeyinde herhangi bir dış etkiden kaynaklanan artış olup olmadığını görmek mümkün olacak. Bugüne kadar böyle bir çalışma yapılmadı. Bugün Trabzon’da, Rize’de 200 metrelik bir derede bile çok farklı oranlarda radyasyon düzeyleri tespit edildiğini duyuyoruz. Bu harita acil olarak çıkartılırsa, Sinop-Anamur hattının doğusunun ve tüm Türkiye’nin Çernobil’den ne kadar etkilendiği ilk kez ortaya çıkartılacak” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.