Kimya Mühendisleri Odası: Alkoldeki vergiler makul düzeye indirilmeli

GÜNDEM 12.10.2020 - 16:15, Güncelleme: 07.12.2020 - 14:06
 

Kimya Mühendisleri Odası: Alkoldeki vergiler makul düzeye indirilmeli

Kimya Mühendisleri Odası, sahte alkol nedeniyle yurttaşların hayatını kaybettiğini veya zehirlendiğini vurgulayarak, alkol ve alkollü içkilerden alınan fahiş ölçüdeki ÖTV ve KDV oranlarının makul bir düzeye indirilmesi gerektiğini belirtti.

haberimizvar.net- TMMOB Kimya Mühendisleri Odası’ndan (KMO) İzmir, Kırıkkale ve Mersin'de sahte alkol nedeniyle geçen haftadan bu yana 28 yurttaşın hayatını kaybetmesi ve onlarca yurttaşın da zehirlenmesi nedeniyle bir basın açıklama yapıldı. Açıklamada, "Alkol ve alkollü içkilerden alınan fahiş ölçüdeki ÖTV ve KDV oranlarının makul bir düzeye indirilmesi gerektiği" belirtildi.   Kaçak içki üretimi ve kullanımının yurttaşlara, çevreye ve ülke ekonomisine ciddi olarak zarar verdiğine dikkat çekilen açıklamada, “Geçen hafta 17 kişinin ölümü ve bir o kadar insanın da sakat kalmasına yol açan kaçak içki – alkol olayı ilk olmadığı gibi son da olmayacaktır. Alkollü içeceklerdeki ÖTV düşürülmeli, akılların gerisindeki alkolü yasaklama düşüncesinden vazgeçilmeli, denetimler arttırılmalıdır” denildi. UYARILARIMIZ DİKKATE ALINMIYOR “Yıllardır, yetkilileri ve kamuoyunu gerçekleştirdiğimiz ve farklı zamanlarda yayınladığımız basın bildirileri ile uyarmaktayız. Ne yazık ki bilimsel, teknik ve kamuoyu yararı gözeten çalışmalarımız ve uyarılarımız dikkate alınmamakta insan yaşamı değerini yitirmektedir” denilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Son on yılda alkollü içkilere getirilen yüksek ÖTV ve toplumsal baskı bu içecekleri tüketen ve üretenleri zor duruma sokmuştur. Alkollü içkilerden alınan vergi içki fiyatının yaklaşık yüzde 70,2`sidir. Bugün bir şişe rakının fiyatı asgari ücretli birinin günlük kazancından daha yüksektir. Bu durum sağlıklı üretim yerine maliyetleri farklı kimyasal kullanarak yapılan kaçak içki üretimini yaygınlaştırmıştır."    MAKUL DÜZEYE İNDİRİLMELİDİR "Sorun teknik bir sorun değildir, toplumsal bir sorundur. Alkol ve alkollü içki alanını kontrol eden GTHB, TAPDK, Maliye Bakanlığı gibi kurum ve kuruluşlar sorunun ana kaynağı olan alkol ve alkollü içkilerden alınan fahiş ölçüdeki ÖTV ve KDV oranları makul bir düzeye indirilmeli ve sorumlulukları ölçüsünde alanı kontrol etmelidirler.”
Kimya Mühendisleri Odası, sahte alkol nedeniyle yurttaşların hayatını kaybettiğini veya zehirlendiğini vurgulayarak, alkol ve alkollü içkilerden alınan fahiş ölçüdeki ÖTV ve KDV oranlarının makul bir düzeye indirilmesi gerektiğini belirtti.

haberimizvar.net- TMMOB Kimya Mühendisleri Odası’ndan (KMO) İzmir, Kırıkkale ve Mersin'de sahte alkol nedeniyle geçen haftadan bu yana 28 yurttaşın hayatını kaybetmesi ve onlarca yurttaşın da zehirlenmesi nedeniyle bir basın açıklama yapıldı. Açıklamada, "Alkol ve alkollü içkilerden alınan fahiş ölçüdeki ÖTV ve KDV oranlarının makul bir düzeye indirilmesi gerektiği" belirtildi.

Kaçak içki üretimi ve kullanımının yurttaşlara, çevreye ve ülke ekonomisine ciddi olarak zarar verdiğine dikkat çekilen açıklamada, “Geçen hafta 17 kişinin ölümü ve bir o kadar insanın da sakat kalmasına yol açan kaçak içki – alkol olayı ilk olmadığı gibi son da olmayacaktır. Alkollü içeceklerdeki ÖTV düşürülmeli, akılların gerisindeki alkolü yasaklama düşüncesinden vazgeçilmeli, denetimler arttırılmalıdır” denildi.

UYARILARIMIZ DİKKATE ALINMIYOR

“Yıllardır, yetkilileri ve kamuoyunu gerçekleştirdiğimiz ve farklı zamanlarda yayınladığımız basın bildirileri ile uyarmaktayız. Ne yazık ki bilimsel, teknik ve kamuoyu yararı gözeten çalışmalarımız ve uyarılarımız dikkate alınmamakta insan yaşamı değerini yitirmektedir” denilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Son on yılda alkollü içkilere getirilen yüksek ÖTV ve toplumsal baskı bu içecekleri tüketen ve üretenleri zor duruma sokmuştur. Alkollü içkilerden alınan vergi içki fiyatının yaklaşık yüzde 70,2`sidir. Bugün bir şişe rakının fiyatı asgari ücretli birinin günlük kazancından daha yüksektir. Bu durum sağlıklı üretim yerine maliyetleri farklı kimyasal kullanarak yapılan kaçak içki üretimini yaygınlaştırmıştır."

 

"Sorun teknik bir sorun değildir, toplumsal bir sorundur. Alkol ve alkollü içki alanını kontrol eden GTHB, TAPDK, Maliye Bakanlığı gibi kurum ve kuruluşlar sorunun ana kaynağı olan alkol ve alkollü içkilerden alınan fahiş ölçüdeki ÖTV ve KDV oranları makul bir düzeye indirilmeli ve sorumlulukları ölçüsünde alanı kontrol etmelidirler.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.