Kiraları uzatılan işyerleri TAHLİYE EDİLECEK!

GÜNDEM 03.02.2020 - 12:57, Güncelleme: 07.12.2020 - 14:04
 

Kiraları uzatılan işyerleri TAHLİYE EDİLECEK!

Sayıştay, Kemer Belediyesi’nin kanuna aykırı olarak kira sözleşmeleri uzatılan işyerleri ile ilgili tahliye kararı alınmasını istedi.

 haberimizvar.net-Sayıştay raporunda; “Mülkiyeti belediyeye ait olup, kiraya verilen taşınmazlardan kira süresi sona erenlerin ihale yapılmaksızın sözleşme sürelerinin uzatılması belediyenin mülkiyetinde olup kiraya verilmiş olan gayrimenkullerden kira süresi sona erenler için 2886 sayılı devlet ihale kanunu hükümleri gereği yeniden ihaleye çıkılmadığı, mevcut kira sözleşmelerinin belirli sürelerle birden çok kez uzatıldığı görülmüştür. Söz konusu husus 2017 yılı Sayıştay Denetim Raporu’nda da yer almaktadır.” denildi.   KANUNLAR YERİNE GETİRİLMEDİ Raporda şu ifadelere yer verildi; yapılan incelemede; mülkiyeti belediyeye ait olup kiraya verilmiş olan aşağıdaki tablodaki taşınmaz malların sözleşme sürelerinin, kira sürelerinin bitiminde belirli sürelerle ( 1, 2, 3, … yıl) bir veya birden çok kez uzatıldığı, sözleşme süreleri sona eren bu taşınmazların kiralanması için 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’nun 35’inci maddesi gereği yeniden ihale yapılmadığı ve Kanunun 75’inci maddesi hükümlerinin uygulanmadığı görülmüştür. İŞTE KANUNA AYKIRI KİRA SÜRELERİ UZATILAN YERLER   Mülkiyeti belediyeye ait olup kiraya verilen taşınmaz mallardan kira süresi sona erenlerin, ihale yapılmaksızın sözleşmelerinin yenilenmesi veya kira sürelerinin uzatılması mümkün değildir. 2017’DE DE UYARILDIK AMA SEHVEN HATA YAPTIK Belediyenin Sayıştay’a verdiği savunmada; belediyemize ait Sayıştay 2017 yılı denetim raporunun belediyemize tebliğ edildiği tarihten itibaren hiçbir şekilde kira süresi uzatımı işlemi yapılmamıştır ibaresinin sehven yazıldığı, kira sözleşme süre uzatım işlemlerinin Kasım 2018 döneminden itibaren yapılmadığı, kira sözleşmelerinin süreleri sonunda kiraladıkları gayrimenkulleri tahliye etmeleri için mevcut kiracılara bildirim yapıldığı, tahliyeleri ile birlikte söz konusu gayrimenkuller için yeniden ihale yapılacağı ifade edilmiştir.   İHALEYE ÇIKARILACAK Sonuç olarak bulguda açıklandığı üzere; kira sözleşme süresi sona eren taşınmazların sözleşmelerinin uzatılması mümkün olmayıp,  2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’nun 75’inci maddesi hükümlerine göre tahliyelerinin sağlanması ve yine aynı Kanuna göre ihaleye çıkılarak kiralanması gerekmektedir. İdare cevabında; kira sözleşme süre uzatım işlemlerinin Kasım 2018 döneminden itibaren yapılmadığı, mevcut kiracılara sözleşmelerindeki süreleri sonunda kiraladıkları gayrimenkulleri tahliye etmeleri için bildirim yapıldığı, söz konusu taşınmazların tahliyeleri ile birlikte yeniden kiralanması için ihaleye çıkılacağı ifade edilmiş, taşınmazların tahliyesi için muhataplarına yazılan yazılar cevap ekinde gönderilmiştir. İNCELEME ALTINDA Bulgu konusu mevzuata aykırı uygulamaya Kasım 2018 dönemi itibariyle son verildiği idare cevabı ve eki belgelerden anlaşılmış olup 2018 yılı geneline ilişkin tespitimiz ise geçerliliğini korumaktadır. Kurum taşınmazlarının kiralama işlemlerinin mevzuatın öngördüğü esas ve usuller çerçevesinde yapılıp yapılmadığı takip eden yıllar denetimlerinde de incelenmeye devam e dilecektir.            
Sayıştay, Kemer Belediyesi’nin kanuna aykırı olarak kira sözleşmeleri uzatılan işyerleri ile ilgili tahliye kararı alınmasını istedi.

 haberimizvar.net-Sayıştay raporunda; “Mülkiyeti belediyeye ait olup, kiraya verilen taşınmazlardan kira süresi sona erenlerin ihale yapılmaksızın sözleşme sürelerinin uzatılması belediyenin mülkiyetinde olup kiraya verilmiş olan gayrimenkullerden kira süresi sona erenler için 2886 sayılı devlet ihale kanunu hükümleri gereği yeniden ihaleye çıkılmadığı, mevcut kira sözleşmelerinin belirli sürelerle birden çok kez uzatıldığı görülmüştür. Söz konusu husus 2017 yılı Sayıştay Denetim Raporu’nda da yer almaktadır.” denildi.

 

KANUNLAR YERİNE GETİRİLMEDİ

Raporda şu ifadelere yer verildi; yapılan incelemede; mülkiyeti belediyeye ait olup kiraya verilmiş olan aşağıdaki tablodaki taşınmaz malların sözleşme sürelerinin, kira sürelerinin bitiminde belirli sürelerle ( 1, 2, 3, … yıl) bir veya birden çok kez uzatıldığı, sözleşme süreleri sona eren bu taşınmazların kiralanması için 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’nun 35’inci maddesi gereği yeniden ihale yapılmadığı ve Kanunun 75’inci maddesi hükümlerinin uygulanmadığı görülmüştür.

İŞTE KANUNA AYKIRI KİRA SÜRELERİ UZATILAN YERLER

 

Mülkiyeti belediyeye ait olup kiraya verilen taşınmaz mallardan kira süresi sona erenlerin, ihale yapılmaksızın sözleşmelerinin yenilenmesi veya kira sürelerinin uzatılması mümkün değildir.

2017’DE DE UYARILDIK AMA SEHVEN HATA YAPTIK

Belediyenin Sayıştay’a verdiği savunmada; belediyemize ait Sayıştay 2017 yılı denetim raporunun belediyemize tebliğ edildiği tarihten itibaren hiçbir şekilde kira süresi uzatımı işlemi yapılmamıştır ibaresinin sehven yazıldığı, kira sözleşme süre uzatım işlemlerinin Kasım 2018 döneminden itibaren yapılmadığı, kira sözleşmelerinin süreleri sonunda kiraladıkları gayrimenkulleri tahliye etmeleri için mevcut kiracılara bildirim yapıldığı, tahliyeleri ile birlikte söz konusu gayrimenkuller için yeniden ihale yapılacağı ifade edilmiştir.

 

İHALEYE ÇIKARILACAK

Sonuç olarak bulguda açıklandığı üzere; kira sözleşme süresi sona eren taşınmazların sözleşmelerinin uzatılması mümkün olmayıp,  2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’nun 75’inci maddesi hükümlerine göre tahliyelerinin sağlanması ve yine aynı Kanuna göre ihaleye çıkılarak kiralanması gerekmektedir. İdare cevabında; kira sözleşme süre uzatım işlemlerinin Kasım 2018 döneminden itibaren yapılmadığı, mevcut kiracılara sözleşmelerindeki süreleri sonunda kiraladıkları gayrimenkulleri tahliye etmeleri için bildirim yapıldığı, söz konusu taşınmazların tahliyeleri ile birlikte yeniden kiralanması için ihaleye çıkılacağı ifade edilmiş, taşınmazların tahliyesi için muhataplarına yazılan yazılar cevap ekinde gönderilmiştir.

İNCELEME ALTINDA

Bulgu konusu mevzuata aykırı uygulamaya Kasım 2018 dönemi itibariyle son verildiği idare cevabı ve eki belgelerden anlaşılmış olup 2018 yılı geneline ilişkin tespitimiz ise geçerliliğini korumaktadır. Kurum taşınmazlarının kiralama işlemlerinin mevzuatın öngördüğü esas ve usuller çerçevesinde yapılıp yapılmadığı takip eden yıllar denetimlerinde de incelenmeye devam e

dilecektir.  

 

 

 

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.