Kısa çalışma ödeneği alan işçileri emeklilik krizi bekliyor

GÜNDEM 12.11.2020 - 16:17, Güncelleme: 07.12.2020 - 14:06
 

Kısa çalışma ödeneği alan işçileri emeklilik krizi bekliyor

Kısa çalışma ödeneği alan ve ücretsiz izne çıkarılan milyonlarca işçinin Nisan ayında beri emeklilik primleri yatmıyor. Geri yönelik borçlanma kapsamında olmayan bu borç işçilerin emeklilik süresini uzatıyor

Pandemi ile mücadele adı altında sermayeye güvencesiz işçi garantisi veren kısa çalışma ödeneği ve ücretsiz izin, işçilerin emekliliklerinden çalıyor. Nisan ayından bu yana emeklilik primleri yatmayan işçilerin emeklilik süresi de uzuyor. Askerlik ve doğum gibi geri dönük borçlanma kapsamında olmayan bu ödemeler, işçilerin emekli olacakları tarihi ileriye atıyor. Kısa çalışma ödeneği ve ücretsiz izin uygulamaları ile birlikte açlığa mahkum edilen işçilerin bu durumu için iktidarın çözümü ise ödemeleri borçlanma kapsamına almak. Ancak bu uygulama ile de normal şartlarda işveren tarafından ödenmesi gereken emeklilik primleri işçilerin sırtına yüklenmiş oluyor. EMEKLİLİK KRİZİ KAPIDA   Cumhuriyet’ten Mustafa Çakır’ın haberine göre, hükümet kısa çalışma ve ücretsiz izinde süreyi sürekli uzatıyor. Ancak işin “prim” boyutu gözden kaçırılıyor. Oysa prim ödemesi emeklilik için aranan temel şartlardan birisi. 7 bin 200 gün prim ödemesi yapılması gerekiyor. Yasaya göre bazı durumlarda primlerin yatmadığı dönemler için geriye dönük borçlanma yapılabiliyor. Örneğin askerlik ve doğum borçlanması gibi. Ancak yasada kısa çalışma ile ücretsiz izin dönemi borçlanma yapılacak süreler içerisinde yer almıyor. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk eylülde, kısa çalışmadan yararlananların prim yatırılmayan dönemleri için borçlanma ve benzeri imkânlara önümüzdeki dönemde bakacaklarını söylemişti. Eğer hükümet prim ödenmeyen günler için geriye dönük borçlanma hakkı tanırsa bu işçi için hem iyi hem de kötü. İyi tarafı işçi prim yatırılmayan dönemleri ödeyerek emeklilik hakkı kazanabilecek. Kötü tarafı ise bu işçi için yeni bir yük anlamına geliyor. Çünkü işçi ödenmeyen günlerin primini kendi cebinden karşılamak zorunda kalacak. Hükümetin verdiği yetkiyle işverenlerin ücretsiz izne çıkardıkları işçi sayısı artmaya devam ediyor. Ücretsiz izindeki işçi sayısı 2.1 milyona ulaşırken, patronlar uygulamayı kötüye kullanmaya başladı. İŞKUR son verilerine göre ücretsiz izne çıkarılan işçi sayısı 2 milyon 45 bin 139’dan nisan-ekim döneminde 2 milyon 111 bin 852’ye ulaştı. Sendikalardan alınan bilgiye göre bazı işverenler işçileri ücretsiz izne çıkarıyor.  İşçi devletten 1168 lira alıyor. İşveren ücretin kalan kısmını elden ödüyor. Emekçinin prim ödemelerinden de kurtuluyor. Bir diğer uygulama da ise işçi ücretsiz izne çıkarılıyor. Ancak evden çalıştırılmaya devam ediliyor. Sendika.Org
Kısa çalışma ödeneği alan ve ücretsiz izne çıkarılan milyonlarca işçinin Nisan ayında beri emeklilik primleri yatmıyor. Geri yönelik borçlanma kapsamında olmayan bu borç işçilerin emeklilik süresini uzatıyor

Pandemi ile mücadele adı altında sermayeye güvencesiz işçi garantisi veren kısa çalışma ödeneği ve ücretsiz izin, işçilerin emekliliklerinden çalıyor. Nisan ayından bu yana emeklilik primleri yatmayan işçilerin emeklilik süresi de uzuyor. Askerlik ve doğum gibi geri dönük borçlanma kapsamında olmayan bu ödemeler, işçilerin emekli olacakları tarihi ileriye atıyor.

Kısa çalışma ödeneği ve ücretsiz izin uygulamaları ile birlikte açlığa mahkum edilen işçilerin bu durumu için iktidarın çözümü ise ödemeleri borçlanma kapsamına almak. Ancak bu uygulama ile de normal şartlarda işveren tarafından ödenmesi gereken emeklilik primleri işçilerin sırtına yüklenmiş oluyor.

EMEKLİLİK KRİZİ KAPIDA  

Cumhuriyet’ten Mustafa Çakır’ın haberine göre, hükümet kısa çalışma ve ücretsiz izinde süreyi sürekli uzatıyor. Ancak işin “prim” boyutu gözden kaçırılıyor. Oysa prim ödemesi emeklilik için aranan temel şartlardan birisi. 7 bin 200 gün prim ödemesi yapılması gerekiyor.

Yasaya göre bazı durumlarda primlerin yatmadığı dönemler için geriye dönük borçlanma yapılabiliyor.

Örneğin askerlik ve doğum borçlanması gibi. Ancak yasada kısa çalışma ile ücretsiz izin dönemi borçlanma yapılacak süreler içerisinde yer almıyor.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk eylülde, kısa çalışmadan yararlananların prim yatırılmayan dönemleri için borçlanma ve benzeri imkânlara önümüzdeki dönemde bakacaklarını söylemişti.

Eğer hükümet prim ödenmeyen günler için geriye dönük borçlanma hakkı tanırsa bu işçi için hem iyi hem de kötü. İyi tarafı işçi prim yatırılmayan dönemleri ödeyerek emeklilik hakkı kazanabilecek. Kötü tarafı ise bu işçi için yeni bir yük anlamına geliyor. Çünkü işçi ödenmeyen günlerin primini kendi cebinden karşılamak zorunda kalacak.

Hükümetin verdiği yetkiyle işverenlerin ücretsiz izne çıkardıkları işçi sayısı artmaya devam ediyor. Ücretsiz izindeki işçi sayısı 2.1 milyona ulaşırken, patronlar uygulamayı kötüye kullanmaya başladı.

İŞKUR son verilerine göre ücretsiz izne çıkarılan işçi sayısı 2 milyon 45 bin 139’dan nisan-ekim döneminde 2 milyon 111 bin 852’ye ulaştı. Sendikalardan alınan bilgiye göre bazı işverenler işçileri ücretsiz izne çıkarıyor. 

İşçi devletten 1168 lira alıyor. İşveren ücretin kalan kısmını elden ödüyor. Emekçinin prim ödemelerinden de kurtuluyor. Bir diğer uygulama da ise işçi ücretsiz izne çıkarılıyor. Ancak evden çalıştırılmaya devam ediliyor.

Sendika.Org

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.