Milletvekili Zeybek yangın tehlikesini TBMM’ye taşıdı

GÜNDEM 10.04.2020 - 15:01, Güncelleme: 07.12.2020 - 14:05
 

Milletvekili Zeybek yangın tehlikesini TBMM’ye taşıdı

CHP Antalya Milletvekili Rafet Zeybek, Türk Hava Kurumu’na atanan kayyumun yangın söndürme uçaklarını satışını, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2020 yılı yangın söndürme ihalesini Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın cevaplaması istemiyle verdiği soru önergesi ile TBMM’ye taşıdı.

haberimizvar.net-Milletvekili Zeybek verdiği soru önergesinde 1925 yılında Atatürk’ün talimatıyla kurulan ve ülkemizde sivil havacılığın gelişmesine katkı sağlayan Türk Hava Kurumu’nda son yıllarda yaşananları sorduğu soru önergesinde, kuruma atanan kayyum heyetinin 13 Nisan 2020 tarihinde yapılacak ihale ile satışa çıkardığı kuruma ait 11 adet M-18A/B Dromader uçağını ve kurumun taşınmazlarının tüzüğe aykırı şekilde satıldığı iddialarını gündeme getirdi. Orman yangını sezonun yaklaştığını ve yangınlar nedeniyle ormanlarımızın yok olma tehdidi yaşadığı bir süreçte kurumun yok sayılmasının yangınla mücadelede zafiyet yaşatacağını belirten Zeybek, “Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2019 yılı yangınla mücadele ihalesine katılamayan THK’nın 1985 yılından bu yana yaptığı ve başarı ile sürdürdüğü yangınla mücadele işinden kendi ülkesinde uzak tutulması ama yurtdışındaki yangınlarda başarı ile mücadele etmesi ortada bir hata yanlışlık olduğunu gösterir, bu yanlışın sorumluları hem bakanlık, hem de kurumun kayyum heyetidir. THK’da yaşananların kurumu itibarsızlaştırmak ve işlevsizleştirmek için yapıldığı algısı, kuruma yıllarca emek veren ve yardım eden vatandaşlarımızda oluşmaktadır.” ifadesini kullandı. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI YANGINLA MÜCADELEDE NE YAPIYOR? 2019 yılında yangın söndürme ihalesine katılamayan THK’nın yokluğunda yaşanan İzmir yangının günlerce söndürülememesini hatırlatan Zeybek, “Geçtiğimiz yıl yaşanan tartışmalar sonucunda THK, Bakan Pakdemirli tarafından hedef tahtasına konulmuştu ancak bakanlık bu yıl ihale için kurumun envanterindeki uçakların su taşıma kapasitesinin üzerinde bir şartname yayınladı ve THK bu yılda yangınla mücadeleden uzak tutuldu. Türkiye’nin doğal mirası ormanlarından da sorumlu olan bakanın yangınla mücadelede yerli ve milli THK yerine, Rus şirketlerine ve Rus pilotlarına görev vereceği iddiası sektörü yakından takip edenler tarafından gündeme getirilmektedir.” dedi. ANTALYA LİSTENİN BAŞINDA Havaların ısınması ile birlikte orman yangınlarından en çok zarar gören illerin başında Antalya’nın da olduğunu belirten Zeybek, “Antalya Orman Bölge Müdürlüğü’nün 2008-2018 yılları arasında çıkan yangınlara dair verisinde toplamda 25872,7 (HA) alanın zarar gördüğünü bilmekteyiz, coğrafyanın müdahaleye el vermediği yangınlarda havadan yangın söndürme çalışmalarının önemini tüm kamuoyu bilmekte ve önemsemektedir. THK’nın yangın söndürme uçaklarının kendi ülkesinde kullanılmaması ama başarı ile yurtdışındaki yangınlara müdahale etmesi ve takdir alması karşısında bakanlık, THK’yı yok sayan bir ihale sürecine girmemelidir.” dedi. THK’nın içinden geçtiği zorlu sürecin biran önce sonlandırılması ve THK’nın kendi bünyesinde emek veren kişilerin iradeleri ile yönetilmesi gerektiğini belirten Zeybek, kuruma siyaset bulaştırmaya çalışılmasının kimseye faydası olamayacağını ve zararı Türkiye’nin göreceğini belirtti.   
CHP Antalya Milletvekili Rafet Zeybek, Türk Hava Kurumu’na atanan kayyumun yangın söndürme uçaklarını satışını, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2020 yılı yangın söndürme ihalesini Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın cevaplaması istemiyle verdiği soru önergesi ile TBMM’ye taşıdı.

haberimizvar.net-Milletvekili Zeybek verdiği soru önergesinde 1925 yılında Atatürk’ün talimatıyla kurulan ve ülkemizde sivil havacılığın gelişmesine katkı sağlayan Türk Hava Kurumu’nda son yıllarda yaşananları sorduğu soru önergesinde, kuruma atanan kayyum heyetinin 13 Nisan 2020 tarihinde yapılacak ihale ile satışa çıkardığı kuruma ait 11 adet M-18A/B Dromader uçağını ve kurumun taşınmazlarının tüzüğe aykırı şekilde satıldığı iddialarını gündeme getirdi. Orman yangını sezonun yaklaştığını ve yangınlar nedeniyle ormanlarımızın yok olma tehdidi yaşadığı bir süreçte kurumun yok sayılmasının yangınla mücadelede zafiyet yaşatacağını belirten Zeybek, “Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2019 yılı yangınla mücadele ihalesine katılamayan THK’nın 1985 yılından bu yana yaptığı ve başarı ile sürdürdüğü yangınla mücadele işinden kendi ülkesinde uzak tutulması ama yurtdışındaki yangınlarda başarı ile mücadele etmesi ortada bir hata yanlışlık olduğunu gösterir, bu yanlışın sorumluları hem bakanlık, hem de kurumun kayyum heyetidir. THK’da yaşananların kurumu itibarsızlaştırmak ve işlevsizleştirmek için yapıldığı algısı, kuruma yıllarca emek veren ve yardım eden vatandaşlarımızda oluşmaktadır.” ifadesini kullandı.

TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI YANGINLA MÜCADELEDE NE YAPIYOR?

2019 yılında yangın söndürme ihalesine katılamayan THK’nın yokluğunda yaşanan İzmir yangının günlerce söndürülememesini hatırlatan Zeybek, “Geçtiğimiz yıl yaşanan tartışmalar sonucunda THK, Bakan Pakdemirli tarafından hedef tahtasına konulmuştu ancak bakanlık bu yıl ihale için kurumun envanterindeki uçakların su taşıma kapasitesinin üzerinde bir şartname yayınladı ve THK bu yılda yangınla mücadeleden uzak tutuldu. Türkiye’nin doğal mirası ormanlarından da sorumlu olan bakanın yangınla mücadelede yerli ve milli THK yerine, Rus şirketlerine ve Rus pilotlarına görev vereceği iddiası sektörü yakından takip edenler tarafından gündeme getirilmektedir.” dedi.

ANTALYA LİSTENİN BAŞINDA

Havaların ısınması ile birlikte orman yangınlarından en çok zarar gören illerin başında Antalya’nın da olduğunu belirten Zeybek, “Antalya Orman Bölge Müdürlüğü’nün 2008-2018 yılları arasında çıkan yangınlara dair verisinde toplamda 25872,7 (HA) alanın zarar gördüğünü bilmekteyiz, coğrafyanın müdahaleye el vermediği yangınlarda havadan yangın söndürme çalışmalarının önemini tüm kamuoyu bilmekte ve önemsemektedir. THK’nın yangın söndürme uçaklarının kendi ülkesinde kullanılmaması ama başarı ile yurtdışındaki yangınlara müdahale etmesi ve takdir alması karşısında bakanlık, THK’yı yok sayan bir ihale sürecine girmemelidir.” dedi. THK’nın içinden geçtiği zorlu sürecin biran önce sonlandırılması ve THK’nın kendi bünyesinde emek veren kişilerin iradeleri ile yönetilmesi gerektiğini belirten Zeybek, kuruma siyaset bulaştırmaya çalışılmasının kimseye faydası olamayacağını ve zararı Türkiye’nin göreceğini belirtti.   

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.