Naula antik kentinde tahribat

GÜNDEM 17.07.2021 - 17:04, Güncelleme: 17.07.2021 - 17:04
 

Naula antik kentinde tahribat

Alanya’da Bizans döneminden kalan Naula Antik Kenti, kimliği belirsiz kişilerce duvarlarına sprey boyayla yazı yazılarak, tahrip edildi. Alanya Belediyesi antik kenti kültür turizmine kazandırmak için Bakanlıktan tahsis talebinde bulundu.

haberimizvar.ent- Antalya’nın Alanya ilçesindeki Bizans dönemine ait tapınaklar, kiliseler ve antik tiyatroyu içinde barındıran Naula Antik Kenti, kimliği belirsiz kişilerce duvarlarına sprey boyayla yazı yazılarak, tahrip edildi. Surlarla çevrili olan ve denize 300 metre uzaklıkta bulunan sit alanındaki antik kentin birçok yeri yıkık. Endemik bitkilerin de yer aldığı kent, yerleşim yerlerinin tam ortasında kalırken, kimliği belirsiz kişiler, buradaki tarihi alanı tahrip ediyor. Sit alanında piknik yapıp çöplerini bırakanlar, şimdi de yüzlerce yıllık duvarlara sprey boyayla yazılar yazarak, antik kentin doğal görünümünü bozdu. BİZANS’TAN KALMA ANTİK KENT Alanya’nın Mahmutlar Mahallesi’nde bulunan ve içindeki eserlerin tümü Bizans dönemine tarihlendirilen, 33 dönüm üzerine kurulu Naula Antik Kenti’nde 6 tapınak, 2 kilise ve 1 antik tiyatro yer alıyor. Henüz restorasyon çalışmaları başlamayan bölgenin geldiği son halden büyük üzüntü duyduğunu belirten Mahmutlar Mahallesi’nin muhtarı Ahmet Top, “Duvarlara yazılar yazmışlar, zarar veriyorlar. Maalesef biz tarihimize sahip çıkmıyoruz. Burada Bizanslılardan kalma bir tarih yatıyor. Değerini bilelim” dedi.  ALANYA BELEDİYESİ TALEP ETTİ Kültür ve Turizm Bakanlığı’na tahsisli alan olduğu öğrenilen kentte haritalandırma çalışmalarının devam ettiği, restorasyon çalışmalarına henüz başlanmadığı, öncelikle tamamlanması gereken çalışmalar olduğu kaydedildi. Ayrıca Alanya Belediyesi Kültür Müdürlüğü’nün, Naula Antik Kenti’nin çevre düzenlemesi yapılarak kültür turizmine kazandırılabilmesi için tahsis talebinde bulunduğu, bakanlık ile ortak çalışma yapılacağı öğrenildi.
Alanya’da Bizans döneminden kalan Naula Antik Kenti, kimliği belirsiz kişilerce duvarlarına sprey boyayla yazı yazılarak, tahrip edildi. Alanya Belediyesi antik kenti kültür turizmine kazandırmak için Bakanlıktan tahsis talebinde bulundu.

haberimizvar.ent- Antalya’nın Alanya ilçesindeki Bizans dönemine ait tapınaklar, kiliseler ve antik tiyatroyu içinde barındıran Naula Antik Kenti, kimliği belirsiz kişilerce duvarlarına sprey boyayla yazı yazılarak, tahrip edildi. Surlarla çevrili olan ve denize 300 metre uzaklıkta bulunan sit alanındaki antik kentin birçok yeri yıkık. Endemik bitkilerin de yer aldığı kent, yerleşim yerlerinin tam ortasında kalırken, kimliği belirsiz kişiler, buradaki tarihi alanı tahrip ediyor. Sit alanında piknik yapıp çöplerini bırakanlar, şimdi de yüzlerce yıllık duvarlara sprey boyayla yazılar yazarak, antik kentin doğal görünümünü bozdu.

BİZANS’TAN KALMA ANTİK KENT

Alanya’nın Mahmutlar Mahallesi’nde bulunan ve içindeki eserlerin tümü Bizans dönemine tarihlendirilen, 33 dönüm üzerine kurulu Naula Antik Kenti’nde 6 tapınak, 2 kilise ve 1 antik tiyatro yer alıyor. Henüz restorasyon çalışmaları başlamayan bölgenin geldiği son halden büyük üzüntü duyduğunu belirten Mahmutlar Mahallesi’nin muhtarı Ahmet Top, “Duvarlara yazılar yazmışlar, zarar veriyorlar. Maalesef biz tarihimize sahip çıkmıyoruz. Burada Bizanslılardan kalma bir tarih yatıyor. Değerini bilelim” dedi. 

ALANYA BELEDİYESİ TALEP ETTİ

Kültür ve Turizm Bakanlığı’na tahsisli alan olduğu öğrenilen kentte haritalandırma çalışmalarının devam ettiği, restorasyon çalışmalarına henüz başlanmadığı, öncelikle tamamlanması gereken çalışmalar olduğu kaydedildi. Ayrıca Alanya Belediyesi Kültür Müdürlüğü’nün, Naula Antik Kenti’nin çevre düzenlemesi yapılarak kültür turizmine kazandırılabilmesi için tahsis talebinde bulunduğu, bakanlık ile ortak çalışma yapılacağı öğrenildi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.