Nitrat kirliliğine ilişkin yönetmelikte sorunlar var

22.09.2019 - 17:34, Güncelleme: 07.12.2020 - 14:04
 

Nitrat kirliliğine ilişkin yönetmelikte sorunlar var

Aşırı azotlu kimyasal gübrelerin başrolünü oynadığı nitrat kirliliğinin önlenmesine ilişkin bakanlık, çalışmaları Meclise taşındı. Nitratın aşırı miktarda birikmesi sonucu kanserojen etkisi olduğunu vurgulayan CHP’li Özer, Bakan Pakdemirli’ye “Bakanlığınız nitrat kirliliğine karşı üzerine düşen hangi görev ve sorumluluğu yerine getirmektedir?” sorusunu yöneltti.

Türkiye’nin çevre sorunlarından biri olan yanlış ve bilinçsiz gübreleme ve sulamanın etkili olduğu nitrat kirliliği, sanayi atıkları ve diğer atıklarla sularda ötrofikasyon adı verilen kirliliğe neden oluyor. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın nitrat kirliliğine karşı bir yönetmelikle yapılacak çalışmaları belirlerken CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer yönetmeliğin uygulanmasında bazı sorunlar olduğunu belirtti. Konuyla ilgili bir soru önergesi veren Özer, Bakan Bekir Pakdemirli’ye, “Türkiye’nin nitrat kirliliği açısından bölgesel ve detaylı ölçümlerle durumunu gösteren bir çalışmanız var mıdır? Varsa verileri açıklar mısınız? Bir çalışmanız yoksa bunun nedeni nedir?” diye sordu.   KANSEROJEN ETKİSİ BULUNUYOR  CHP’li çiftçi vekil Aydın Özer konuyla ilgili yaptığı açıklamada son yıllarda Türkiye’deki ekili tarım alanlarındaki azalmaya değinerek “Tarım alanı azalıyor ama kimyevi gübre ve tarım ilaçlarının kullanımında artış görülüyor. Bu, nitrat kirliliğinin artması demek. Bilinçli çiftçimiz toprağına nasıl ve ne kadar gübre kullanması gerektiğini bilir. Bununla birlikte toprak analizlerinin belli aralıklarla devlet tarafından yapılması çiftçiyi önemli bir dertten kurtaracaktır” diye konuştu. Aşırı nitratın sularda, toprakta ve bitkilerde fazla miktarlarda birikmesi ve tüketimle insana geçmesi sonucu kanserojen etkisi olduğunu ve hafife alınmaması gerektiğini belirten CHP’li Özer Bakanlığın ilgili yönetmeliğine de dikkat çekerek, “Nitrata hassas bölgelerin iki yılda bir tebliğ edilmesi yönetmelikte var ama uygulamada yok” dedi.   NİTRATA HASSAS BÖLGELER GİZLENİYOR MU?  CHP’li Özer’in Bakan Pakdemirli’ye yönelttiği sorular ise şöyle: ·         Yönetmeliğin 6’ncı maddesi kapsamında iki yılda bir yayımlanması gereken nitrata hassas bölgeler bugüne kadar kaç kez tebliğ edilmiştir? Eğer hiç tebliğ yapılmadıysa, nitrata hassas bölgeler neden gizlenmektedir? ·         Nitrata hassas bölgeler nezdinde bugüne kadar hangi çalışmalar yapılmış, hangi eylem planları hayata geçirilmiştir? ·         Türkiye’nin nitrat kirliliği açısından bölgesel ve detaylı ölçümlerle durumunu gösteren bir çalışmanız var mıdır? Varsa verileri açıklar mısınız? Bir çalışmanız yoksa bunun nedeni nedir? ·         Bakanlığınız nitrat kirliliğine karşı üzerine düşen hangi görev ve sorumluluğu yerine getirmektedir? Bugüne kadar ‘Türk Tarım Sistemini Avrupa Yeşil Tarım Kurallarına Yakınlaştırmak İçin Kapasite Oluşturulması ve AB Nitrat Direktifinin Uygulanmasının Geliştirilmesi Projesi’ kapsamındaki faaliyetler için ayrılan ve harcanan kaynak kaç milyon Euro’dur?  
Aşırı azotlu kimyasal gübrelerin başrolünü oynadığı nitrat kirliliğinin önlenmesine ilişkin bakanlık, çalışmaları Meclise taşındı. Nitratın aşırı miktarda birikmesi sonucu kanserojen etkisi olduğunu vurgulayan CHP’li Özer, Bakan Pakdemirli’ye “Bakanlığınız nitrat kirliliğine karşı üzerine düşen hangi görev ve sorumluluğu yerine getirmektedir?” sorusunu yöneltti.

Türkiye’nin çevre sorunlarından biri olan yanlış ve bilinçsiz gübreleme ve sulamanın etkili olduğu nitrat kirliliği, sanayi atıkları ve diğer atıklarla sularda ötrofikasyon adı verilen kirliliğe neden oluyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın nitrat kirliliğine karşı bir yönetmelikle yapılacak çalışmaları belirlerken CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer yönetmeliğin uygulanmasında bazı sorunlar olduğunu belirtti. Konuyla ilgili bir soru önergesi veren Özer, Bakan Bekir Pakdemirli’ye, “Türkiye’nin nitrat kirliliği açısından bölgesel ve detaylı ölçümlerle durumunu gösteren bir çalışmanız var mıdır? Varsa verileri açıklar mısınız? Bir çalışmanız yoksa bunun nedeni nedir?” diye sordu.

 

KANSEROJEN ETKİSİ BULUNUYOR

 CHP’li çiftçi vekil Aydın Özer konuyla ilgili yaptığı açıklamada son yıllarda Türkiye’deki ekili tarım alanlarındaki azalmaya değinerek “Tarım alanı azalıyor ama kimyevi gübre ve tarım ilaçlarının kullanımında artış görülüyor. Bu, nitrat kirliliğinin artması demek. Bilinçli çiftçimiz toprağına nasıl ve ne kadar gübre kullanması gerektiğini bilir. Bununla birlikte toprak analizlerinin belli aralıklarla devlet tarafından yapılması çiftçiyi önemli bir dertten kurtaracaktır” diye konuştu.

Aşırı nitratın sularda, toprakta ve bitkilerde fazla miktarlarda birikmesi ve tüketimle insana geçmesi sonucu kanserojen etkisi olduğunu ve hafife alınmaması gerektiğini belirten CHP’li Özer Bakanlığın ilgili yönetmeliğine de dikkat çekerek, “Nitrata hassas bölgelerin iki yılda bir tebliğ edilmesi yönetmelikte var ama uygulamada yok” dedi.

 

NİTRATA HASSAS BÖLGELER GİZLENİYOR MU?

 CHP’li Özer’in Bakan Pakdemirli’ye yönelttiği sorular ise şöyle:

·         Yönetmeliğin 6’ncı maddesi kapsamında iki yılda bir yayımlanması gereken nitrata hassas bölgeler bugüne kadar kaç kez tebliğ edilmiştir? Eğer hiç tebliğ yapılmadıysa, nitrata hassas bölgeler neden gizlenmektedir?

·         Nitrata hassas bölgeler nezdinde bugüne kadar hangi çalışmalar yapılmış, hangi eylem planları hayata geçirilmiştir?

·         Türkiye’nin nitrat kirliliği açısından bölgesel ve detaylı ölçümlerle durumunu gösteren bir çalışmanız var mıdır? Varsa verileri açıklar mısınız? Bir çalışmanız yoksa bunun nedeni nedir?

·         Bakanlığınız nitrat kirliliğine karşı üzerine düşen hangi görev ve sorumluluğu yerine getirmektedir? Bugüne kadar ‘Türk Tarım Sistemini Avrupa Yeşil Tarım Kurallarına Yakınlaştırmak İçin Kapasite Oluşturulması ve AB Nitrat Direktifinin Uygulanmasının Geliştirilmesi Projesi’ kapsamındaki faaliyetler için ayrılan ve harcanan kaynak kaç milyon Euro’dur?

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.