On binlerce esnaf kepenk kapatacak

GÜNDEM 09.07.2020 - 13:40, Güncelleme: 07.12.2020 - 14:05
 

On binlerce esnaf kepenk kapatacak

Gece saat 22.00’den sonra alkollü içki satışı yapan esnafa 65 bin ile 320 bin TL arasında ceza kesilmesini öngören yasa teklifine Birleşik Esnaf Derneği Başkanı Ataçer tepki gösterdi: “Market zincirleriyle rekabet edemez durumda olan tekel esnafı bu yasanın geçmesi durumunda mağdur olacak. Pandeminin etkisiyle de on binlerce esnaf kepenk kapatacak”

haberimizvar.net- Bir grup AKP milletvekilinin hazırladığı yasa teklifine göre, gece saat 22.00 ile sabah saat 06.00 saatleri arasında alkollü içki satışı yapan bakkal, market, bayi ve benzeri iş yerlerine 65 bin lira ila 320 bin lira arasında değişen tutarlarda para cezası kesilecek. Ancak on binlerce tekel esnafı yaşadıkları baskı ve zorluk nedeniyle kepenk kapatmak üzere. Birleşik Esnaf Derneği Başkanı Hüseyin Ataçer ve dernek üyesi Mehmet Yılmaz BirGün gazetesini ziyaret etti. Ataçer ve Yılmaz, hem tekel esnafı üzerindeki baskıyı hem de pandemi döneminde esnafın yaşadığı sorunları aktardı. Ataçer, yasa teklifinin kanunlaşması halinde saat 22.00’den sonra alkollü içecek satışı yapılması halinde 65 bin TL ila 320 bin TL arasında ceza alacağını, üç kez tekrarlanması halinde ise ruhsat iptali geleceğini hatırlattı: “Geçen günlerde Hendek’te meydana gelen kazadan sonra öğrendik ki o fabrikada 11 yılda 5 kaza gerçekleşmiş. O fabrika sahibine bu patlamalar sonucunda ne kadar ceza verilmiş merak ediyorum. Zaten büyük market zincirleriyle rekabet edemez durumda olan tekel esnafı bu yasanın geçmesi durumunda tamamen mağdur durumda olacak. Bir arkadaşımız iki kere yasağı ihlal ettiği için 100 bin liraya yakın ceza aldı. Bunu ödemek için bankadan kredi çekti. Bankaya 140 bin TL’ye yakın ödeme yapacak. Elimiz kolumuz bağlı.” Devletten destek göremedik Büyük market zincirlerinin çalışma saatlerinin düzenlenmesi gerektiğini ifade eden Ataçer “Bize ‘22.00’den sonra alkollü içecek satışı yapmayın’ diyorlarsa onların çalışma saatlerini düzenlesinler ki esnaf da satış yapabilsin. Eğer onlar çalışma saatlerini 19.00’a 20.00’ye çekerlerse küçük esnaf da satış yapabilecek” dedi. Pandemi döneminde yaşadıkları sorunlara da değinen Ataçer şu ifadeleri kullandı: “Birçok arkadaşımız batmak üzere. Devletten bu dönemde hiçbir destek göremedik. Tek verdikleri kredi desteği. Bu esnafı kurtarmaz. Tam tersine borçlandırıyor. Geçen yıl 414 bin 997 esnaf kepenk kapattı. Bu yıl pandeminin de etkisiyle bu daha da artacak. Bakın kahveciler iş yapamıyor. Lokantalar iş yapamıyor. Bizim mutlaka kira desteğine ihtiyacımız var ve kira stopajının da kaldırılmasını istiyoruz. Özetle Türkiye’de işçi sınıfının talepleriyle, demokrasi güçlerinin talepleriyle küçük esnafın talepleri ortaktır. Hepimizin kurtuluşu ortaktır.” *** İçki satış yasağı kaldırılmalı Ataçer küçük esnafın taleplerini ise şöyle sıraladı: ► Herkesin gelirine göre eşit, adil, bir vergi düzeni getirilmeli. Kira stopajlarının harç ve fon kesintileri kaldırılmalı. ► Pandemi boyunca zarara uğrayan esnafa kira desteği verilmeli. ► Esnafın ticari kredi ve kredi kartı borçlarının faizi durdurulmalı. ► Orantısız idari para cezaları makul seviyeye çekilmeli. ► 22.00’den sonra alkol satış yasağı kaldırılmalı. ► Küçük esnafı koruyucu önlemler alınmalı. ► AVM’lerin şehir dışına taşınmasına ilişkin yasal düzenleme yapılmalı. BirGün Gazetesi- Mustafa Kömüş
Gece saat 22.00’den sonra alkollü içki satışı yapan esnafa 65 bin ile 320 bin TL arasında ceza kesilmesini öngören yasa teklifine Birleşik Esnaf Derneği Başkanı Ataçer tepki gösterdi: “Market zincirleriyle rekabet edemez durumda olan tekel esnafı bu yasanın geçmesi durumunda mağdur olacak. Pandeminin etkisiyle de on binlerce esnaf kepenk kapatacak”

haberimizvar.net- Bir grup AKP milletvekilinin hazırladığı yasa teklifine göre, gece saat 22.00 ile sabah saat 06.00 saatleri arasında alkollü içki satışı yapan bakkal, market, bayi ve benzeri iş yerlerine 65 bin lira ila 320 bin lira arasında değişen tutarlarda para cezası kesilecek. Ancak on binlerce tekel esnafı yaşadıkları baskı ve zorluk nedeniyle kepenk kapatmak üzere.


Birleşik Esnaf Derneği Başkanı Hüseyin Ataçer ve dernek üyesi Mehmet Yılmaz BirGün gazetesini ziyaret etti. Ataçer ve Yılmaz, hem tekel esnafı üzerindeki baskıyı hem de pandemi döneminde esnafın yaşadığı sorunları aktardı.

Ataçer, yasa teklifinin kanunlaşması halinde saat 22.00’den sonra alkollü içecek satışı yapılması halinde 65 bin TL ila 320 bin TL arasında ceza alacağını, üç kez tekrarlanması halinde ise ruhsat iptali geleceğini hatırlattı: “Geçen günlerde Hendek’te meydana gelen kazadan sonra öğrendik ki o fabrikada 11 yılda 5 kaza gerçekleşmiş. O fabrika sahibine bu patlamalar sonucunda ne kadar ceza verilmiş merak ediyorum. Zaten büyük market zincirleriyle rekabet edemez durumda olan tekel esnafı bu yasanın geçmesi durumunda tamamen mağdur durumda olacak. Bir arkadaşımız iki kere yasağı ihlal ettiği için 100 bin liraya yakın ceza aldı. Bunu ödemek için bankadan kredi çekti. Bankaya 140 bin TL’ye yakın ödeme yapacak. Elimiz kolumuz bağlı.”

Devletten destek göremedik

Büyük market zincirlerinin çalışma saatlerinin düzenlenmesi gerektiğini ifade eden Ataçer “Bize ‘22.00’den sonra alkollü içecek satışı yapmayın’ diyorlarsa onların çalışma saatlerini düzenlesinler ki esnaf da satış yapabilsin. Eğer onlar çalışma saatlerini 19.00’a 20.00’ye çekerlerse küçük esnaf da satış yapabilecek” dedi.

Pandemi döneminde yaşadıkları sorunlara da değinen Ataçer şu ifadeleri kullandı: “Birçok arkadaşımız batmak üzere. Devletten bu dönemde hiçbir destek göremedik. Tek verdikleri kredi desteği. Bu esnafı kurtarmaz. Tam tersine borçlandırıyor. Geçen yıl 414 bin 997 esnaf kepenk kapattı. Bu yıl pandeminin de etkisiyle bu daha da artacak. Bakın kahveciler iş yapamıyor. Lokantalar iş yapamıyor. Bizim mutlaka kira desteğine ihtiyacımız var ve kira stopajının da kaldırılmasını istiyoruz. Özetle Türkiye’de işçi sınıfının talepleriyle, demokrasi güçlerinin talepleriyle küçük esnafın talepleri ortaktır. Hepimizin kurtuluşu ortaktır.”

***

İçki satış yasağı kaldırılmalı

Ataçer küçük esnafın taleplerini ise şöyle sıraladı:
► Herkesin gelirine göre eşit, adil, bir vergi düzeni getirilmeli. Kira stopajlarının harç ve fon kesintileri kaldırılmalı.
► Pandemi boyunca zarara uğrayan esnafa kira desteği verilmeli.
► Esnafın ticari kredi ve kredi kartı borçlarının faizi durdurulmalı.
► Orantısız idari para cezaları makul seviyeye çekilmeli.
► 22.00’den sonra alkol satış yasağı kaldırılmalı.
► Küçük esnafı koruyucu önlemler alınmalı.
► AVM’lerin şehir dışına taşınmasına ilişkin yasal düzenleme yapılmalı.

BirGün Gazetesi- Mustafa Kömüş

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.