Önemli klima uyarısı!

GÜNDEM 06.09.2019 - 12:40, Güncelleme: 07.12.2020 - 14:04
 

Önemli klima uyarısı!

Tmmob Makina Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ayşen Hamamcıoğlu, bilinçsiz klima kullanımının hem enerji tüketimini artıracağını hem de hastalıklara yol açabileceğini belirterek uyarılarda bulundu

haberimizvar.net Ayşen Hamamcıoğlu, klimaların mevsim geçişlerinde ve mevsim ortasında bakımının yapılması gerektiğinin altını çizerken, hava filtrelerinin de haftada en az bir kez temizlenmesi gerektiğini ifade etti. Başkan Hamamcıoğlu, klima satın alma, montaj ve kullanım süreçlerinde dikkat edilmesi gerekenleri ise şöyle sıraladı: - Klimayı yanlış kullanımda cihazdan gerekli soğutma veya ısıtma verimi alınamadığı gibi gereksiz ve aşırı hava akımı insanları rahatsız ve hasta edebilir. - Klima cihazlarının fanları, iç aksamı ve filtreleri toz tutar ve zamanla kirlenir. Bu tozlar çalışma esnasında birçok hastalığa neden olabilir. Klimalar içinde mikrop ya da bakteri barındırabilir. Bu nedenle klima cihazı yaz-kış kullanılıyorsa en az her geçiş mevsiminde, sadece yazın kullanılıyorsa her kullanma dönemi öncesi en az bir kez yetkili servisler tarafından temizlenmeli ve periyodik bakım yapılmalıdır. - Bakımı yapılmayan ve temizlenmeyen klimalar, sağlık riskleri oluşturur ve enerjinin verimsiz kullanımına neden olur. Periyodik bakım sırasında cihaz içerisindeki soğutucu gazın işletme basıncında mevsime göre düzeltme de yapılmalıdır. Bakımı ve mevsim ayarlaması yapılmayan klimaların verimi düşecek, enerji sarfiyatı artacaktır. - Klimaları durdurmadan cihazlara müdahale edilmemeli ya da temizlik yapılmamalıdır. Çalışırken cihaza dokunulması durumunda yaralanma riski yüksektir. Temizlik yapılacağı zaman cihaz çalışmıyor durumda olmalıdır. Cihazların bakım ve derin temizliği ise yetkili servislerce ya da konunun uzmanı olan kişilerce yapılmalıdır. - Klima cihazlarının kumandasından istenilen oda sıcaklığının, sıcak havalarda normal dinlenme ve çalışma alanlarında 23-26 derece arasında ayarlanması yeterlidir. Kış şartlarında ısıtılan hacimlerde önerilen ayar değeri ise 20-24 derece aralığıdır. - Klima iç ünitesi, hava sirkülasyonunu sağlayacağı yere montaj edilmeli, iç ünitenin montaj yeri aşırı güneş almayacağı, mahaldeki insanları rahatsız etmeyeceği ve doğrudan üflemeyeceği bir noktada seçilmelidir. - Klima soğutma modunda çalışırken diğer elektrikli aletleri kullanmamaya dikkat edilmelidir. - Uzun süre klima cihazının karşısında ve hava akımında durmak, oturmak, soğuk hava akımı içerisinde kalmak sağlık açısından sakıncalıdır. - Klima dış üniteleri güneş ve yağmura karşı korunmalıdır. Bu önlem dış ünite ömrünü uzatacaktır.
Tmmob Makina Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ayşen Hamamcıoğlu, bilinçsiz klima kullanımının hem enerji tüketimini artıracağını hem de hastalıklara yol açabileceğini belirterek uyarılarda bulundu

haberimizvar.net Ayşen Hamamcıoğlu, klimaların mevsim geçişlerinde ve mevsim ortasında bakımının yapılması gerektiğinin altını çizerken, hava filtrelerinin de haftada en az bir kez temizlenmesi gerektiğini ifade etti. Başkan Hamamcıoğlu, klima satın alma, montaj ve kullanım süreçlerinde dikkat edilmesi gerekenleri ise şöyle sıraladı:

- Klimayı yanlış kullanımda cihazdan gerekli soğutma veya ısıtma verimi alınamadığı gibi gereksiz ve aşırı hava akımı insanları rahatsız ve hasta edebilir.

- Klima cihazlarının fanları, iç aksamı ve filtreleri toz tutar ve zamanla kirlenir. Bu tozlar çalışma esnasında birçok hastalığa neden olabilir. Klimalar içinde mikrop ya da bakteri barındırabilir. Bu nedenle klima cihazı yaz-kış kullanılıyorsa en az her geçiş mevsiminde, sadece yazın kullanılıyorsa her kullanma dönemi öncesi en az bir kez yetkili servisler tarafından temizlenmeli ve periyodik bakım yapılmalıdır.

- Bakımı yapılmayan ve temizlenmeyen klimalar, sağlık riskleri oluşturur ve enerjinin verimsiz kullanımına neden olur. Periyodik bakım sırasında cihaz içerisindeki soğutucu gazın işletme basıncında mevsime göre düzeltme de yapılmalıdır. Bakımı ve mevsim ayarlaması yapılmayan klimaların verimi düşecek, enerji sarfiyatı artacaktır.

- Klimaları durdurmadan cihazlara müdahale edilmemeli ya da temizlik yapılmamalıdır. Çalışırken cihaza dokunulması durumunda yaralanma riski yüksektir. Temizlik yapılacağı zaman cihaz çalışmıyor durumda olmalıdır. Cihazların bakım ve derin temizliği ise yetkili servislerce ya da konunun uzmanı olan kişilerce yapılmalıdır.

- Klima cihazlarının kumandasından istenilen oda sıcaklığının, sıcak havalarda normal dinlenme ve çalışma alanlarında 23-26 derece arasında ayarlanması yeterlidir. Kış şartlarında ısıtılan hacimlerde önerilen ayar değeri ise 20-24 derece aralığıdır.

- Klima iç ünitesi, hava sirkülasyonunu sağlayacağı yere montaj edilmeli, iç ünitenin montaj yeri aşırı güneş almayacağı, mahaldeki insanları rahatsız etmeyeceği ve doğrudan üflemeyeceği bir noktada seçilmelidir.

- Klima soğutma modunda çalışırken diğer elektrikli aletleri kullanmamaya dikkat edilmelidir.

- Uzun süre klima cihazının karşısında ve hava akımında durmak, oturmak, soğuk hava akımı içerisinde kalmak sağlık açısından sakıncalıdır.

- Klima dış üniteleri güneş ve yağmura karşı korunmalıdır. Bu önlem dış ünite ömrünü uzatacaktır.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.