Orman yangını sonrası 70 milyar liralık rant

GÜNDEM 07.11.2021 - 11:23, Güncelleme: 07.11.2021 - 11:23
 

Orman yangını sonrası 70 milyar liralık rant

Ege ve Akdeniz'de yaz aylarında çıkan yangın sonrası ağaç kesim işi, anayasa aykırı olarak özel şirketlere verildi.

haberimizvar.net-  Antalya, Muğla, Denizli, Aydın ve Isparta’daki yangınlardan etkilenen orman alanlarındaki zarar görmüş ağaçların kesim işi, anayasaya göre orman köylüleri ve onların kurduğu kooperatiflerce yapılması gerekirken özel şirketlere verildi. Tarım Orman- İş Genel Başkanı Şükrü Durmuş, Orman Genel Müdürlüğü’nün (OGM) bu kesimden elde ettiği odunu, ucuz fiyatlarla çok uluslu şirketlere sattığını belirterek, “Esas sorun bundan sonra başlıyor. Çok uluslu bir firma, dikili satış fiyatıyla metreküpü 155 TL’den aldığı tomrukları, sadece kabuklarını soyarak yurtdışına 1 metreküpü 730 eurodan satıyor. Vurgunun büyüklüğü, 730 euro yaklaşık 10 milyon metreküp tomrukla çarpıldığında 7 milyar 300 milyon euroluk (70 milyar lirayı aşkın) bir rakam olarak ortaya çıkıyor” dedi.  Cumhuriyet'ten Sarp Sağkal'ın haberine göre, orman yangınlarından sonra Türkiye genelinde odun üretiminin durdurulması gerekirken bunun da yapılmadığını belirten Durmuş, “Orman Genel Müdürlüğü, yangınlar sonucu ülke genelinde tüm üretimin durdurulduğunu söylemişti ama durmadı. Ülkenin her yerinde son hızıyla devam ediyor. Bunun sonucu, telafisiz bir yıkım olacak” dedi. Yangında zarar gören orman köylülerinin de hiçbir destek alamadığını aktaran Durmuş, Tarım ve Orman Bakanlığı yetkililerine şu soruları yöneltti: “Yangınları çıkaranlar belli değil, faili meçhul olarak kayıtlara geçmiştir. Neden? Yanan alanlardan kimler çıkar elde etmiştir? Yangınlar bir tercih midir?” 
Ege ve Akdeniz'de yaz aylarında çıkan yangın sonrası ağaç kesim işi, anayasa aykırı olarak özel şirketlere verildi.

haberimizvar.net-  Antalya, Muğla, Denizli, Aydın ve Isparta’daki yangınlardan etkilenen orman alanlarındaki zarar görmüş ağaçların kesim işi, anayasaya göre orman köylüleri ve onların kurduğu kooperatiflerce yapılması gerekirken özel şirketlere verildi. Tarım Orman- İş Genel Başkanı Şükrü Durmuş, Orman Genel Müdürlüğü’nün (OGM) bu kesimden elde ettiği odunu, ucuz fiyatlarla çok uluslu şirketlere sattığını belirterek, “Esas sorun bundan sonra başlıyor. Çok uluslu bir firma, dikili satış fiyatıyla metreküpü 155 TL’den aldığı tomrukları, sadece kabuklarını soyarak yurtdışına 1 metreküpü 730 eurodan satıyor. Vurgunun büyüklüğü, 730 euro yaklaşık 10 milyon metreküp tomrukla çarpıldığında 7 milyar 300 milyon euroluk (70 milyar lirayı aşkın) bir rakam olarak ortaya çıkıyor” dedi.

 Cumhuriyet'ten Sarp Sağkal'ın haberine göre, orman yangınlarından sonra Türkiye genelinde odun üretiminin durdurulması gerekirken bunun da yapılmadığını belirten Durmuş, “Orman Genel Müdürlüğü, yangınlar sonucu ülke genelinde tüm üretimin durdurulduğunu söylemişti ama durmadı. Ülkenin her yerinde son hızıyla devam ediyor. Bunun sonucu, telafisiz bir yıkım olacak” dedi.

Yangında zarar gören orman köylülerinin de hiçbir destek alamadığını aktaran Durmuş, Tarım ve Orman Bakanlığı yetkililerine şu soruları yöneltti:

“Yangınları çıkaranlar belli değil, faili meçhul olarak kayıtlara geçmiştir. Neden? Yanan alanlardan kimler çıkar elde etmiştir? Yangınlar bir tercih midir?” 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.