Otizmde en önemli şey eğitim

GÜNDEM 23.11.2019 - 14:18, Güncelleme: 07.12.2020 - 14:04
 

Otizmde en önemli şey eğitim

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Down Sendromu, Otizm ve Diğer Gelişim Bozuklukları Araştırma Komisyonu Başkanı ve AK Parti Antalya Milletvekili Kemal Çelik, komisyon üyelerinin büyük kısmının otizm ve down sendromlu ailelerden oluştuğunu belirterek, “Bizim çocuğumuz da olmasa belki biz bu işin farkında değildik. 59 doğumdan birisi otizmli çıkabiliyor. Burada en önemli şey eğitim” dedi

haberimizvar.net AK Parti Antalya Milletvekili Kemal Çelik başkanlığında 12 milletvekilinden oluşan Türkiye Büyük Meclisi Araştırma Komisyonu üyeleri, Kayseri’deki bir otelde düzenlenen toplantıda bir araya geldi. Toplantıya, Kayseri Valisi Şehmus Günaydın, AK Parti Kayseri Milletvekili ve Enerji ve Tabi Kaynaklar eski Bakanı Taner Yıldız, komisyon üyelerinden AK Parti Milletvekili Hülya Nergis ve CHP Milletvekili Çetin Arık ile Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile aileler katıldı. AMAÇ FARKINDALIK OLUŞTURMAK Komisyon üyelerinin büyük kısmının otizm ve down sendromlu ailelerden oluştuğunu belirten Kemal Çelik, şöyle dedi: “Komisyon daha önce kuruldu ancak erken seçim olduğu için komisyon bize kısmet oldu. Biz de, bilim insanları, bakanlık temsilcilerini, sivil toplum örgütlerini, mağdur aileleri dinledik. Bu konuda çok etkili bir sivil toplum örgütü var. Komisyondaki arkadaşlarımızın büyük çoğunluğu da aile. Benim de aynı şekilde bir oğlum var. O da bugün Kayseri’de sizlerle birlikte. Bizim çocuğumuz olmasa belki biz bu işin farkında değildik. Toplantımızın amacı da farkındalık oluşturmak.” ORAN GİDEREK ARTIYOR Türkiye’de otizmli çocukların oranının arttığına da vurgu yapan Başkan Çelik, şöyle devam etti: “59 doğumdan birisi otizmli çıkabiliyor. Olay bu kadar hassas. 59’da 1’e düşmüş. Burada en önemli şey eğitim. Erken tanı, erken müdahale ve erken eğitim. Bu çocuğu erkenden eğitime başlatırsanız, çözebiliyorsunuz. Onun için ailelere ve kurumlara çok önemli görevler düşüyor. Milli Eğitim ve tüm eğitimcilerimize çok önemli görevler yükleniyor. Tabi, bir de  eğitimci sorunumuz var. Bu tespiti açık açık Milli Eğitim Bakanımıza da söyledik. Kendisi bu konuda çalışmalar yaptığını belirtti. Ama, bir an önce bu konuyu çözmemiz gerekiyor. Bir de koordinasyon merkezi sorunumuz var. Uygulanabilir bir çözüm merkezi getirmemiz lazım. STK’larımız çok güzel çözüm önerileri buldular. Bazı pilot bölgelerimizde uygulamalarımız olacak. Bugün bizim çocuklarımızda bu hastalıklar olmayabilir ama, Allah göstermesin torunlarımızda ortaya çıkabilir. Onun için hepimiz bu işe, başımıza gelemeden önce eğilmemiz lazım. Bu konuda hassas olmayan bir kişi bile yoktur. Çünkü o kadar ciddi bir konu. Gelişmiş ülkelerde ne varsa ülkemizde de o olacak. Sağlıkta çok ciddi noktalara geldik. Bu işi hep beraber başaracağız.” Aralarında otizmli öğrencilerin de bulunduğu 42 özel eğitim öğrencisinin eğitim gördüğü Aksaray’daki Mehmetçik İlkokulu’nda veliler, kasım ayı başında otizmli öğrencilerin sınıflarının kapatılmasını talep etmiş, okulun çıkış saatinde bir araya gelerek otizmli çocukları yuhalamıştı. Olayın açığa çıkması üzerine açığa alınan okul müdürü ve yardımcısı ise görevden alınmıştı.  
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Down Sendromu, Otizm ve Diğer Gelişim Bozuklukları Araştırma Komisyonu Başkanı ve AK Parti Antalya Milletvekili Kemal Çelik, komisyon üyelerinin büyük kısmının otizm ve down sendromlu ailelerden oluştuğunu belirterek, “Bizim çocuğumuz da olmasa belki biz bu işin farkında değildik. 59 doğumdan birisi otizmli çıkabiliyor. Burada en önemli şey eğitim” dedi

haberimizvar.net AK Parti Antalya Milletvekili Kemal Çelik başkanlığında 12 milletvekilinden oluşan Türkiye Büyük Meclisi Araştırma Komisyonu üyeleri, Kayseri’deki bir otelde düzenlenen toplantıda bir araya geldi. Toplantıya, Kayseri Valisi Şehmus Günaydın, AK Parti Kayseri Milletvekili ve Enerji ve Tabi Kaynaklar eski Bakanı Taner Yıldız, komisyon üyelerinden AK Parti Milletvekili Hülya Nergis ve CHP Milletvekili Çetin Arık ile Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile aileler katıldı.

AMAÇ FARKINDALIK OLUŞTURMAK

Komisyon üyelerinin büyük kısmının otizm ve down sendromlu ailelerden oluştuğunu belirten Kemal Çelik, şöyle dedi: “Komisyon daha önce kuruldu ancak erken seçim olduğu için komisyon bize kısmet oldu. Biz de, bilim insanları, bakanlık temsilcilerini, sivil toplum örgütlerini, mağdur aileleri dinledik. Bu konuda çok etkili bir sivil toplum örgütü var. Komisyondaki arkadaşlarımızın büyük çoğunluğu da aile. Benim de aynı şekilde bir oğlum var. O da bugün Kayseri’de sizlerle birlikte. Bizim çocuğumuz olmasa belki biz bu işin farkında değildik. Toplantımızın amacı da farkındalık oluşturmak.”

ORAN GİDEREK ARTIYOR

Türkiye’de otizmli çocukların oranının arttığına da vurgu yapan Başkan Çelik, şöyle devam etti: “59 doğumdan birisi otizmli çıkabiliyor. Olay bu kadar hassas. 59’da 1’e düşmüş. Burada en önemli şey eğitim. Erken tanı, erken müdahale ve erken eğitim. Bu çocuğu erkenden eğitime başlatırsanız, çözebiliyorsunuz. Onun için ailelere ve kurumlara çok önemli görevler düşüyor. Milli Eğitim ve tüm eğitimcilerimize çok önemli görevler yükleniyor. Tabi, bir de  eğitimci sorunumuz var. Bu tespiti açık açık Milli Eğitim Bakanımıza da söyledik. Kendisi bu konuda çalışmalar yaptığını belirtti. Ama, bir an önce bu konuyu çözmemiz gerekiyor. Bir de koordinasyon merkezi sorunumuz var. Uygulanabilir bir çözüm merkezi getirmemiz lazım. STK’larımız çok güzel çözüm önerileri buldular. Bazı pilot bölgelerimizde uygulamalarımız olacak. Bugün bizim çocuklarımızda bu hastalıklar olmayabilir ama, Allah göstermesin torunlarımızda ortaya çıkabilir. Onun için hepimiz bu işe, başımıza gelemeden önce eğilmemiz lazım. Bu konuda hassas olmayan bir kişi bile yoktur. Çünkü o kadar ciddi bir konu. Gelişmiş ülkelerde ne varsa ülkemizde de o olacak. Sağlıkta çok ciddi noktalara geldik. Bu işi hep beraber başaracağız.” Aralarında otizmli öğrencilerin de bulunduğu 42 özel eğitim öğrencisinin eğitim gördüğü Aksaray’daki Mehmetçik İlkokulu’nda veliler, kasım ayı başında otizmli öğrencilerin sınıflarının kapatılmasını talep etmiş, okulun çıkış saatinde bir araya gelerek otizmli çocukları yuhalamıştı. Olayın açığa çıkması üzerine açığa alınan okul müdürü ve yardımcısı ise görevden alınmıştı.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.