Oyun hamuru şikâyetleri arttı

YAŞAM (DHA) - Demirören Haber Ajansı | 28.02.2021 - 10:44, Güncelleme: 28.02.2021 - 10:44
 

Oyun hamuru şikâyetleri arttı

Çocukların hem eğlenmesi hem de yaratıcılıklarını geliştirmesi için sıkça kullanılan renk renk oyun hamurları tehlike saçıyor. Bir sosyal medya kullanıcısının iddiasına göre zincir marketten alınan oyun hamuruyla oynayan çocuğunun eline boya bulaştı ve günlerce çıkmadı. Benzer şikâyetler birçok aileden de iletildi.

haberimizvar.net- Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Romatoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kenan Barut, “Yiyeceğimiz ne kadar sağlıklı, kaliteli olmak durumundaysa çocuklarımıza aldığımız oyuncaklar, giysiler, oyun hamurları da aynı şekilde kaliteli olmak durumunda” uyarısında bulundu.   Oyun hamurlarının çeşitli kimyasallar barındırdığını söyleyen Doç. Dr. Barut, şöyle konuştu: “Uygun koşullarda yapılmayan, içinde ne olduğunu bilmediğimiz ürünler piyasada var. Aileler CE belgesi olmayan herhangi bir ürün almamalılar. En başta görülen zararlar deriyi boyaması, koku oluşturması, tahriş etmesi, ve alerji yapması. Bunlar kısa vadede gördüğümüz zararları. Görünen etkilerinin yanı sıra uzun vadede ortaya çıkacak etkiler var. Kimyasallara bağlı olarak astım, çeşitli nörolojik problemler olabilir.” TAMAMEN KİMYASAL Kimya Yüksek Mühendisi Serkan Küçük de oyun hamuru üreticisi firmaların etikette içerisinde bulunan kimyasallara yer verilmesi gerektiğinin altını çizdi: “Kimyasalın tek başına sağlık açısından zararlılığının yanı sıra hangi dozda kullanılması gerektiği belirlenmiş. Bu dozların aşılmaması lazım. Bunlara renk vermesi için kullanılan boyalar ve şekil alması için wax esaslı, başka bazlarda yağlar var. Dolayısıyla oyun hamuru dediğimiz şey tamamen kimyasal maddelerden oluşan bir bileşim” dedi.  
Çocukların hem eğlenmesi hem de yaratıcılıklarını geliştirmesi için sıkça kullanılan renk renk oyun hamurları tehlike saçıyor. Bir sosyal medya kullanıcısının iddiasına göre zincir marketten alınan oyun hamuruyla oynayan çocuğunun eline boya bulaştı ve günlerce çıkmadı. Benzer şikâyetler birçok aileden de iletildi.

haberimizvar.net- Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Romatoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kenan Barut, “Yiyeceğimiz ne kadar sağlıklı, kaliteli olmak durumundaysa çocuklarımıza aldığımız oyuncaklar, giysiler, oyun hamurları da aynı şekilde kaliteli olmak durumunda” uyarısında bulundu.

 

Oyun hamurlarının çeşitli kimyasallar barındırdığını söyleyen Doç. Dr. Barut, şöyle konuştu: “Uygun koşullarda yapılmayan, içinde ne olduğunu bilmediğimiz ürünler piyasada var. Aileler CE belgesi olmayan herhangi bir ürün almamalılar. En başta görülen zararlar deriyi boyaması, koku oluşturması, tahriş etmesi, ve alerji yapması. Bunlar kısa vadede gördüğümüz zararları. Görünen etkilerinin yanı sıra uzun vadede ortaya çıkacak etkiler var. Kimyasallara bağlı olarak astım, çeşitli nörolojik problemler olabilir.”

TAMAMEN KİMYASAL

Kimya Yüksek Mühendisi Serkan Küçük de oyun hamuru üreticisi firmaların etikette içerisinde bulunan kimyasallara yer verilmesi gerektiğinin altını çizdi: “Kimyasalın tek başına sağlık açısından zararlılığının yanı sıra hangi dozda kullanılması gerektiği belirlenmiş. Bu dozların aşılmaması lazım. Bunlara renk vermesi için kullanılan boyalar ve şekil alması için wax esaslı, başka bazlarda yağlar var. Dolayısıyla oyun hamuru dediğimiz şey tamamen kimyasal maddelerden oluşan bir bileşim” dedi.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.