Randevu alanlar aşı bulamıyor!

GÜNDEM 10.02.2021 - 11:59, Güncelleme: 10.02.2021 - 11:59
 

Randevu alanlar aşı bulamıyor!

Covid-19 aşısı yaptırmak için randevu alarak ASM’lere giden yurttaşlar, aşı yaptıramadan geri dönüyor. ATO Başkanı Karakoç, “İl sağlık müdürlükleri ASM’lere az sayıda aşı gönderdiği için aşılar yapılamıyor. Bu durum sağlıkta şiddeti körükleyecek” dedi.

haberimizvar.net-Grip aşısında yaşanan kaos şimdi de Covid-19 aşısında yaşanıyor. Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) veya ALO 182’den aile sağlığı merkezinde (ASM) Covid-19 aşısı olmak için randevu alan birçok yurttaş aşı olamadı. ASM’lerdeki sağlıkçılar ise il ve ilçe sağlık müdürlüklerinin az sayıda aşı gönderdiğini ve ellerindeki aşının bitmesine rağmen sistem üzerinden Covid-19 aşısı için randevu verilmeye devam edildiğini ifade ediyor.   AŞILAMA HIZI DÜŞÜYOR Ankara Tabip Odası Başkanı Dr. Ali Karakoç, Ankara İl Sağlık Müdürlüğü’nden defalarca randevu talep etmelerine rağmen kendilerine bir dönüş yapılmadığını belirterek, “Son dönemlerde aldığımız bilgilere göre, ASM’lere az sayıda aşı gönderiliyor. Randevu alan yurttaşlar aşı olamadan geri dönüyor. Yurttaşlar ASM’lere gittiğinde sağlıkçı arkadaşlarımız, ‘İl sağlık müdürlüğü bize aşı iletmedi’ diyor. Bu durum da sağlıkçılar ile vatandaşlar arasında gerginliğe neden olduğundan sağlıkta şiddeti körükleyecektir. Son günlerde vaka sayılarıyla beraber hastaneye yatan Covid-19 hasta sayısında da bir artış var ama bu duruma rağmen aşılama hızı her geçen gün düşüyor” diye konuştu. DÖRTTEN FAZLA AŞI YAPMAYIN “İlk aşamada getirilen üç milyon doz aşı bitmek üzere ve daha sonra getirilen aşıların da analizleri bitmediği içi illere aşı gönderilmedi” diyen Türk Tabipleri Birliği (TTB) Aile Hekimliği Kolu Sekreteri Dr. Sibel Uyan, “Bazı illerde aşının tükendiğini biliyoruz ve vatandaşları oyalıyorlar. İl sağlık müdürlüğü aşı göndermiyor. Bazı ilçe sağlık müdürlükleri de ‘Günde dört taneden fazla aşı yapmayın’ diyor. Vatandaşlar, ‘Ben zar zor randevu aldım, ne demek aşı yok?’ diye bizimle kavga ediyor. Aşı yapamadığımız vatandaşların daha sonra yeniden randevu alması da gerekiyor” dedi. BAKANLIK KULAĞINI TIKIYOR “Sağlık Bakanlığı, taleplerimiz karşısında kulağını tıkıyor” diyen Dr. Uyan sözlerini şöyle tamamladı: “İl ve ilçe sağlık müdürlükleri, bazı ASM’lere ‘gelin aşınızı alın’ diyor. Gidip alabilecek aile hekimi var, alamayacak olan aile hekimi var. Aşı dağıtımında sorunlar, sıkıntılar yaşanıyor. Aşılamada adalet sağlanmalı. En fazla yoksul mahallelerde pandemi etkili, en azından aşı herkese adil olsun, aşıya herkes ulaşabilsin istiyoruz.” *** Karantina süresine uzatma Sağlık Bakanlığı, Koronavirüs Bilim Kurulu tarafından hazırlanan Temaslı Takibi, Salgın Yönetimi, Evde Hasta İzlemi ve Filyasyon Rehberi’ni güncellediğini açıkladı. Güncellemeye göre mutasyona uğrayan virüse yakalananlar ile temaslıların karantina süreleri en az 10 gün olacak.
Covid-19 aşısı yaptırmak için randevu alarak ASM’lere giden yurttaşlar, aşı yaptıramadan geri dönüyor. ATO Başkanı Karakoç, “İl sağlık müdürlükleri ASM’lere az sayıda aşı gönderdiği için aşılar yapılamıyor. Bu durum sağlıkta şiddeti körükleyecek” dedi.

haberimizvar.net-Grip aşısında yaşanan kaos şimdi de Covid-19 aşısında yaşanıyor. Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) veya ALO 182’den aile sağlığı merkezinde (ASM) Covid-19 aşısı olmak için randevu alan birçok yurttaş aşı olamadı. ASM’lerdeki sağlıkçılar ise il ve ilçe sağlık müdürlüklerinin az sayıda aşı gönderdiğini ve ellerindeki aşının bitmesine rağmen sistem üzerinden Covid-19 aşısı için randevu verilmeye devam edildiğini ifade ediyor.

 

AŞILAMA HIZI DÜŞÜYOR

Ankara Tabip Odası Başkanı Dr. Ali Karakoç, Ankara İl Sağlık Müdürlüğü’nden defalarca randevu talep etmelerine rağmen kendilerine bir dönüş yapılmadığını belirterek, “Son dönemlerde aldığımız bilgilere göre, ASM’lere az sayıda aşı gönderiliyor. Randevu alan yurttaşlar aşı olamadan geri dönüyor. Yurttaşlar ASM’lere gittiğinde sağlıkçı arkadaşlarımız, ‘İl sağlık müdürlüğü bize aşı iletmedi’ diyor. Bu durum da sağlıkçılar ile vatandaşlar arasında gerginliğe neden olduğundan sağlıkta şiddeti körükleyecektir. Son günlerde vaka sayılarıyla beraber hastaneye yatan Covid-19 hasta sayısında da bir artış var ama bu duruma rağmen aşılama hızı her geçen gün düşüyor” diye konuştu.

DÖRTTEN FAZLA AŞI YAPMAYIN

“İlk aşamada getirilen üç milyon doz aşı bitmek üzere ve daha sonra getirilen aşıların da analizleri bitmediği içi illere aşı gönderilmedi” diyen Türk Tabipleri Birliği (TTB) Aile Hekimliği Kolu Sekreteri Dr. Sibel Uyan, “Bazı illerde aşının tükendiğini biliyoruz ve vatandaşları oyalıyorlar. İl sağlık müdürlüğü aşı göndermiyor. Bazı ilçe sağlık müdürlükleri de ‘Günde dört taneden fazla aşı yapmayın’ diyor. Vatandaşlar, ‘Ben zar zor randevu aldım, ne demek aşı yok?’ diye bizimle kavga ediyor. Aşı yapamadığımız vatandaşların daha sonra yeniden randevu alması da gerekiyor” dedi.

BAKANLIK KULAĞINI TIKIYOR

Sağlık Bakanlığı, taleplerimiz karşısında kulağını tıkıyor” diyen Dr. Uyan sözlerini şöyle tamamladı: “İl ve ilçe sağlık müdürlükleri, bazı ASM’lere ‘gelin aşınızı alın’ diyor. Gidip alabilecek aile hekimi var, alamayacak olan aile hekimi var. Aşı dağıtımında sorunlar, sıkıntılar yaşanıyor. Aşılamada adalet sağlanmalı. En fazla yoksul mahallelerde pandemi etkili, en azından aşı herkese adil olsun, aşıya herkes ulaşabilsin istiyoruz.”

***


Karantina süresine uzatma

Sağlık Bakanlığı, Koronavirüs Bilim Kurulu tarafından hazırlanan Temaslı Takibi, Salgın Yönetimi, Evde Hasta İzlemi ve Filyasyon Rehberi’ni güncellediğini açıkladı. Güncellemeye göre mutasyona uğrayan virüse yakalananlar ile temaslıların karantina süreleri en az 10 gün olacak.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.