“Sosyal olmayan konut projesi”

GÜNDEM 17.09.2022 - 13:02, Güncelleme: 17.09.2022 - 13:02
 

“Sosyal olmayan konut projesi”

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkan Mehmet Balık, sosyal konut projesiyle ilgili olarak yazılı açıklama yaptı.

haberimizvar.net- Balık açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Ekonomik koşulların zorlaşması ve ücretlerdeki yetersizlikten kaynaklı ev almak yurttaşlar nezdinde artık hayal olmaya başladı. AKP hükümeti seçim yatırımı olarak sosyal konut projeleri ile binlerce aileyi ev sahibi yapmayı planlıyor. Ancak; 18-16 bin liradan az aile geliri olan ailelere sağlanacak sosyal konutların taksitleri asgari ücretin yarısından fazla taksitlerle sunulacağı açıklandı. 2+1 dairelerin bedeli 608 bin TL idi. Aylık taksitler ise 240 ay vade ile 2 bin 280 TL olarak belirlendi. 3+1 dairelerin fiyatının ise 851 bin TL olduğu projede, bu dairelere de aylık taksit 3 bin 187 TL olarak belirlenmişti. Ancak; resmi açıklama ile değiştirilen taksit tutarlarına her sene iki defa zam yapılacağı duyuruldu. Yüksek enflasyon koşullarında yapılacak zamlarla yirmi yıl içerisinde katlanarak artacak ve belirtilen fiyatların milyonlarca lira üstüne yurttaşlara mal olmasına sebep olacaktır. Bugün 5.500 lira ile ev geçindirip kira ödeyen dar gelirli ailelerin hem kira hem peşinat hem de taksit ödemesi mümkün değildir. Bakan Kurum’un ise bu konuya verdiği “biraz dişlerini sıkacaklar” açıklaması projenin ne kadar özensiz ve seçim kaybetme korkusu ile üzerinde hiç düşünülmeden hazırlandığının en açık göstergesidir. Ayrıca; Hiç de sosyal gibi gözükmeyen konut projesi nasıl finanse edileceği henüz belli olmayıp, eğer vergilerle finanse edilirse projeden yararlanan yurttaşların mağdur olacağı gibi projeden yararlanmayan yurttaşlarımıza da ağır vergi yükü altına girerek mağdur edilecektir. Tartışma yaratan bir diğer husus; AKP iktidarının daha önce sözünü verdiği ve yıllardır peşinat ve taksitlerini ödettirdiği yurttaşlara halen evlerini teslim etmediği gibi, çok uzun yıllar ve yüksek maliyetlere yapılacak bu konutların zamanında teslim edileceğinin bir garantisi olmayışıdır. Seçimlerin yaklaşması ile akıl dışı projeler üretmeye başlayan AKP iktidarı, yine yurttaşlara hayal ürünü olmaktan ileriye gitmeyecek gibi gözüken bu projeler, ilerisi için ülke ekonomisinde büyük yaralar açacağı çok açık bir şekilde bugünden gözükmektedir. Gerçekleşmesi pek mümkün gözükmeyen ve halen şartları hususunda şaibeler bulunan sosyal konut projesinin finansmanının nasıl sağlanacağı, bu yükün kimlere yükleneceği sorularının cevabı verilmelidir. Ayrıca; projeden yararlanacak yurttaşların yılda iki defa yapılacak zam oranını sabitlenmesi, yurttaşların ne kadar maliyetle ev sahibi olacağını bilmesi açısından önem taşımaktadır.”        
Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkan Mehmet Balık, sosyal konut projesiyle ilgili olarak yazılı açıklama yaptı.

haberimizvar.net- Balık açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Ekonomik koşulların zorlaşması ve ücretlerdeki yetersizlikten kaynaklı ev almak yurttaşlar nezdinde artık hayal olmaya başladı. AKP hükümeti seçim yatırımı olarak sosyal konut projeleri ile binlerce aileyi ev sahibi yapmayı planlıyor. Ancak; 18-16 bin liradan az aile geliri olan ailelere sağlanacak sosyal konutların taksitleri asgari ücretin yarısından fazla taksitlerle sunulacağı açıklandı.

2+1 dairelerin bedeli 608 bin TL idi. Aylık taksitler ise 240 ay vade ile 2 bin 280 TL olarak belirlendi. 3+1 dairelerin fiyatının ise 851 bin TL olduğu projede, bu dairelere de aylık taksit 3 bin 187 TL olarak belirlenmişti.

Ancak; resmi açıklama ile değiştirilen taksit tutarlarına her sene iki defa zam yapılacağı duyuruldu. Yüksek enflasyon koşullarında yapılacak zamlarla yirmi yıl içerisinde katlanarak artacak ve belirtilen fiyatların milyonlarca lira üstüne yurttaşlara mal olmasına sebep olacaktır.

Bugün 5.500 lira ile ev geçindirip kira ödeyen dar gelirli ailelerin hem kira hem peşinat hem de taksit ödemesi mümkün değildir. Bakan Kurum’un ise bu konuya verdiği “biraz dişlerini sıkacaklar” açıklaması projenin ne kadar özensiz ve seçim kaybetme korkusu ile üzerinde hiç düşünülmeden hazırlandığının en açık göstergesidir.

Ayrıca; Hiç de sosyal gibi gözükmeyen konut projesi nasıl finanse edileceği henüz belli olmayıp, eğer vergilerle finanse edilirse projeden yararlanan yurttaşların mağdur olacağı gibi projeden yararlanmayan yurttaşlarımıza da ağır vergi yükü altına girerek mağdur edilecektir. Tartışma yaratan bir diğer husus; AKP iktidarının daha önce sözünü verdiği ve yıllardır peşinat ve taksitlerini ödettirdiği yurttaşlara halen evlerini teslim etmediği gibi, çok uzun yıllar ve yüksek maliyetlere yapılacak bu konutların zamanında teslim edileceğinin bir garantisi olmayışıdır.

Seçimlerin yaklaşması ile akıl dışı projeler üretmeye başlayan AKP iktidarı, yine yurttaşlara hayal ürünü olmaktan ileriye gitmeyecek gibi gözüken bu projeler, ilerisi için ülke ekonomisinde büyük yaralar açacağı çok açık bir şekilde bugünden gözükmektedir. Gerçekleşmesi pek mümkün gözükmeyen ve halen şartları hususunda şaibeler bulunan sosyal konut projesinin finansmanının nasıl sağlanacağı, bu yükün kimlere yükleneceği sorularının cevabı verilmelidir. Ayrıca; projeden yararlanacak yurttaşların yılda iki defa yapılacak zam oranını sabitlenmesi, yurttaşların ne kadar maliyetle ev sahibi olacağını bilmesi açısından önem taşımaktadır.”

 

 

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.