Sputnik çalışanları şikayete gitti, gözaltına alındı

GÜNDEM 01.03.2020 - 14:18, Güncelleme: 07.12.2020 - 14:05
 

Sputnik çalışanları şikayete gitti, gözaltına alındı

Bir grup saldırganın evlerine saldırı girişiminde bulunduğu Sputnik çalışanı 3 gazeteci, şikayet için gittikleri karakolda gözaltına alındı. Gözaltı gerekçesinin “Çalıntı eyalet: Hatay 80 yıl önce neden Fransa tarafından Türkiye’ye verildi” başlıklı haber olduğu belirtildi.

haberimizvar.net- – Rus haber ajansı Sputnik’in Türkiye servisinde çalışan 3 gazeteci hem tehdit edildi, hem de gözaltına alındı. Gözaltına ilişkin henüz resmi bir açıklama yapılmadı. Ancak, Sputnik’in Ankara servisinde çalışan 3 gazetecinin, “Çalıntı eyalet: Hatay 80 yıl önce neden Fransa tarafından Türkiye’ye verildi” başlıklı yazı nedeniyle gözaltına alındığı belirtiliyor. Gazetecilerin, evlerine saldırı girişimi sonrası şikayet için gittikleri karakolda gözaltına alındıkları öğrenildi.   GÖZALTI GEREKÇESİ ‘HATAY’ YAZISI Eski milletvekili ve gazeteci Barış Yarkadaş, gazetecilerin gözaltına alındıktan sonra Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldüklerini, bugün de adliyeye sevk edildikleri bilgisini paylaştı. Gözaltı gerekçesi yapılan yazı ise Sputnik’in İngilizce sitesi Sputnik International yayımlanmıştı. Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) da gözaltılarla ilgili açıklama yaptı. TGS açıklamasında “Türkiye servisinde çalışan gazetecilerin evlerine saldırı girişiminde bulunulması ve ardından üç meslektaşımızın gözaltına alınması kabul edilemez. Devletler arası gerilimin bedeli gazetecilere ödetilemez” ifadeleri kullanıldı. RUSYA DIŞİŞLERİ’NDEN AÇIKLAMA Rusya Dışişleri Bakanlığı gazetecilerin gözaltına alınması üzerine açıklama yayınladı. Bakanlık gözaltıların gazetecilik haklarının ihlali olduğunu belirtirken, Ankara’ya duruma müdahale etme çağrısında bulundu. Bakanlık açıklamasında, “Sputnik uluslararası haber ajansının Türkiye ofisi çalışanlarına yönelik gerçekleştirilen saldırı ve çalışanların gözaltına alınması, gazetecilik haklarının en kaba biçimde ihlali. Türkiye yönetimini duruma müdahale edip, Rus basın kuruluşlarının temsilcilerinin güvenliklerini sağlamaya ve olanlarla ilgili ayrıntıların açığa kavuşmasına yardımcı olmaya çağırıyoruz” denildi. GAZETECİLERE YÖNELİK BASKILAR Türkiye’de şubat ayında 2 gazeteci tutuklandı, toplam 12 gazeteci gözaltına alındı, 119 basın mensubu ise hâkim karşısına çıktı. 4 gazeteci 10 yıl 3 ay 22 gün hapis cezası aldı. 7 televizyon kanalına para cezası verildi. 2 gazeteciye dava açıldı, 2 gazeteci hakkında soruşturma başlatıldı.  3 haber, 1 internet sitesi, 1 karikatür ve 1 haber sitesi erişime engellendi. EVLERİNE GİRİLMEYE ÇALIŞILMIŞTI Ankara’da Sputnik çalışanı 3 gazetecinin evine dün akşam da saldırı olmuştu. Dün saat 22.30 civarında üç gazetecinin Çankaya’da bulunan evlerine giden 15-20 kişilik grup,  gazetecilerin isim ve soy isimlerini söyleyerek, “Şehitlere karşı propaganda yaptın mı?” şeklinde soru sormuştu. “Şehitler ölmez, vatan bölünmez” sloganları atan saldırganlar, Sputnik’te çalışan gazetecileri tehdit etmişti. Gazetecileri ise karakola giderek, saldırganlar hakkında şikâyetçi olmuştu. Saldırgan grubun, gazetecilerin adreslerini nereden bildiği ise sorusu yöneltilirken, Rusya’dan, ‘olayın hızlı bir şekilde soruşturularak, sorumluların cezalandırılması’ çağrısı yapılmıştı. 
Bir grup saldırganın evlerine saldırı girişiminde bulunduğu Sputnik çalışanı 3 gazeteci, şikayet için gittikleri karakolda gözaltına alındı. Gözaltı gerekçesinin “Çalıntı eyalet: Hatay 80 yıl önce neden Fransa tarafından Türkiye’ye verildi” başlıklı haber olduğu belirtildi.

haberimizvar.net- – Rus haber ajansı Sputnik’in Türkiye servisinde çalışan 3 gazeteci hem tehdit edildi, hem de gözaltına alındı. Gözaltına ilişkin henüz resmi bir açıklama yapılmadı. Ancak, Sputnik’in Ankara servisinde çalışan 3 gazetecinin, “Çalıntı eyalet: Hatay 80 yıl önce neden Fransa tarafından Türkiye’ye verildi” başlıklı yazı nedeniyle gözaltına alındığı belirtiliyor. Gazetecilerin, evlerine saldırı girişimi sonrası şikayet için gittikleri karakolda gözaltına alındıkları öğrenildi.

 

GÖZALTI GEREKÇESİ ‘HATAY’ YAZISI

Eski milletvekili ve gazeteci Barış Yarkadaş, gazetecilerin gözaltına alındıktan sonra Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldüklerini, bugün de adliyeye sevk edildikleri bilgisini paylaştı. Gözaltı gerekçesi yapılan yazı ise Sputnik’in İngilizce sitesi Sputnik International yayımlanmıştı. Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) da gözaltılarla ilgili açıklama yaptı. TGS açıklamasında “Türkiye servisinde çalışan gazetecilerin evlerine saldırı girişiminde bulunulması ve ardından üç meslektaşımızın gözaltına alınması kabul edilemez. Devletler arası gerilimin bedeli gazetecilere ödetilemez” ifadeleri kullanıldı.

RUSYA DIŞİŞLERİ’NDEN AÇIKLAMA

Rusya Dışişleri Bakanlığı gazetecilerin gözaltına alınması üzerine açıklama yayınladı. Bakanlık gözaltıların gazetecilik haklarının ihlali olduğunu belirtirken, Ankara’ya duruma müdahale etme çağrısında bulundu. Bakanlık açıklamasında, “Sputnik uluslararası haber ajansının Türkiye ofisi çalışanlarına yönelik gerçekleştirilen saldırı ve çalışanların gözaltına alınması, gazetecilik haklarının en kaba biçimde ihlali. Türkiye yönetimini duruma müdahale edip, Rus basın kuruluşlarının temsilcilerinin güvenliklerini sağlamaya ve olanlarla ilgili ayrıntıların açığa kavuşmasına yardımcı olmaya çağırıyoruz” denildi.

GAZETECİLERE YÖNELİK BASKILAR

Türkiye’de şubat ayında 2 gazeteci tutuklandı, toplam 12 gazeteci gözaltına alındı, 119 basın mensubu ise hâkim karşısına çıktı. 4 gazeteci 10 yıl 3 ay 22 gün hapis cezası aldı. 7 televizyon kanalına para cezası verildi. 2 gazeteciye dava açıldı, 2 gazeteci hakkında soruşturma başlatıldı.  3 haber, 1 internet sitesi, 1 karikatür ve 1 haber sitesi erişime engellendi.

EVLERİNE GİRİLMEYE ÇALIŞILMIŞTI

Ankara’da Sputnik çalışanı 3 gazetecinin evine dün akşam da saldırı olmuştu. Dün saat 22.30 civarında üç gazetecinin Çankaya’da bulunan evlerine giden 15-20 kişilik grup,  gazetecilerin isim ve soy isimlerini söyleyerek, “Şehitlere karşı propaganda yaptın mı?” şeklinde soru sormuştu. “Şehitler ölmez, vatan bölünmez” sloganları atan saldırganlar, Sputnik’te çalışan gazetecileri tehdit etmişti. Gazetecileri ise karakola giderek, saldırganlar hakkında şikâyetçi olmuştu. Saldırgan grubun, gazetecilerin adreslerini nereden bildiği ise sorusu yöneltilirken, Rusya’dan, ‘olayın hızlı bir şekilde soruşturularak, sorumluların cezalandırılması’ çağrısı yapılmıştı. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.