Turizm şirketlerine önemli uyarı: Beyanname ‘elektronik’ olacak

TURİZM 12.10.2019 - 14:29, Güncelleme: 07.12.2020 - 14:04
 

Turizm şirketlerine önemli uyarı: Beyanname ‘elektronik’ olacak

Temmuz ayında kanunla kurulan Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı'na işletmelerin ödeyeceği paylarla ilgili yükümlülükler 1 Ekim itibariyle başladı. Tanıtım Ajansı’na pay ödeyecek işletmelerin beyannamelerini elektronik ortamda vermeleri zorunlu oldu

haberimizvar.net Gelir İdaresi Başkanlığı; Tanıtım Ajansı’na ödenecek Tanıtım Ajansı paylarıyla ilgili esasları belirledi. Buna göre, paya ilişkin beyannamelerin aylık ya da üç aylık periyotlar halinde elektronik ortamda verilmesi zorunlu olacak. BEYANNAMELER ELEKTRONİK ORTAMDA VERİLECEK Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan tebliğe göre, kurumlar vergisi mükellefleri aylık, diğerleri için üç aylık olarak belirlenen beyan dönemlerinde, beyannamelerin elektronik ortamda verilmesi zorunlu olacak. Turizm payına ilişkin beyan süresi beyan dönemini takip eden ayın son günü olarak belirlenirken, aynı süre içinde söz konusu payın ödemesi de yapılacak. Beyan dönemi içinde satışı veya kira geliri olmayan işletmeler de beyanname vermekle yükümlü olacak ancak beyannameye, ‘beyan edilecek turizm payı bulunmamaktadır’ seçeneğini işaretleyerek gönderecek. ÖDEMEYENLERDEN FAİZİYLE ALINACAK Beyannamenin son teslim gününe kadar Ajans payını ödemeyen işletmeler, söz konusu payı faiziyle ödeyecek. Yanlış veya eksik beyanname verenlerse, yeni bir beyanname hazırlayacak. İlk beyannamede fazla para ödendiğinin anlaşılması durumunda, o fazlalık işletmeye iade edilecek. Ajans payı yükümlülüğü sona erenler, bir ay içinde durumu bağlı bulundukları vergi dairesine bildirecek. BEYANNAMEDEN ÖNCE YÜKÜMLÜLÜK BAŞVURUSU Tanıtım Ajansı’na pay ödemekle yükümlü mükellefler, ilk beyannameyi göndermeden önce, bu konuda yükümlü olduklarına dair İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden başvuru yapacak veya vergi dairesine müracaat edecek. TEMMUZ AYINDA KANUN ÇIKMIŞTI Temmuz ayında çıkarılan Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı Hakkında Kanun kapsamında kurulan Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı’na; Bakanlık belgeli yeme-içme tesisleri ile oteller ve deniz turizm araçları binde 7,5, uçak bileti satışı hariç, acentelerden on binde 7,5, hava yolu şirketlerinden on binde 7,5 ve özel havalimanı işletmelerinden binde 2 oranında ‘Ajans Payı’ ödeyecek.
Temmuz ayında kanunla kurulan Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı'na işletmelerin ödeyeceği paylarla ilgili yükümlülükler 1 Ekim itibariyle başladı. Tanıtım Ajansı’na pay ödeyecek işletmelerin beyannamelerini elektronik ortamda vermeleri zorunlu oldu

haberimizvar.net Gelir İdaresi Başkanlığı; Tanıtım Ajansı’na ödenecek Tanıtım Ajansı paylarıyla ilgili esasları belirledi. Buna göre, paya ilişkin beyannamelerin aylık ya da üç aylık periyotlar halinde elektronik ortamda verilmesi zorunlu olacak.

BEYANNAMELER ELEKTRONİK ORTAMDA VERİLECEK

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan tebliğe göre, kurumlar vergisi mükellefleri aylık, diğerleri için üç aylık olarak belirlenen beyan dönemlerinde, beyannamelerin elektronik ortamda verilmesi zorunlu olacak. Turizm payına ilişkin beyan süresi beyan dönemini takip eden ayın son günü olarak belirlenirken, aynı süre içinde söz konusu payın ödemesi de yapılacak. Beyan dönemi içinde satışı veya kira geliri olmayan işletmeler de beyanname vermekle yükümlü olacak ancak beyannameye, ‘beyan edilecek turizm payı bulunmamaktadır’ seçeneğini işaretleyerek gönderecek.

ÖDEMEYENLERDEN FAİZİYLE ALINACAK

Beyannamenin son teslim gününe kadar Ajans payını ödemeyen işletmeler, söz konusu payı faiziyle ödeyecek. Yanlış veya eksik beyanname verenlerse, yeni bir beyanname hazırlayacak. İlk beyannamede fazla para ödendiğinin anlaşılması durumunda, o fazlalık işletmeye iade edilecek. Ajans payı yükümlülüğü sona erenler, bir ay içinde durumu bağlı bulundukları vergi dairesine bildirecek.

BEYANNAMEDEN ÖNCE YÜKÜMLÜLÜK BAŞVURUSU

Tanıtım Ajansı’na pay ödemekle yükümlü mükellefler, ilk beyannameyi göndermeden önce, bu konuda yükümlü olduklarına dair İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden başvuru yapacak veya vergi dairesine müracaat edecek.

TEMMUZ AYINDA KANUN ÇIKMIŞTI

Temmuz ayında çıkarılan Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı Hakkında Kanun kapsamında kurulan Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı’na; Bakanlık belgeli yeme-içme tesisleri ile oteller ve deniz turizm araçları binde 7,5, uçak bileti satışı hariç, acentelerden on binde 7,5, hava yolu şirketlerinden on binde 7,5 ve özel havalimanı işletmelerinden binde 2 oranında ‘Ajans Payı’ ödeyecek.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.