Turizmcilerden vergi raporu

TURİZM 08.11.2019 - 11:59, Güncelleme: 07.12.2020 - 14:04
 

Turizmcilerden vergi raporu

Konaklama sektöründeki derneklerin temsilcileri, getirilmek istenen konaklama vergisiyle ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı'na rapor sundu

haberimizvar.net Ankara'da iki bakanlığı ziyaret eden TÜROFED, TTYD, TÜROB ve TÜSİAD, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'ndan geçerek TBMM'ye sevk edilen önümüzdeki hafta genel kurulda görüşülmesi beklenen konaklama vergisiyle ilgili hazırladıkları raporu iki bakanlığa da sundu. ''2021 SEZONUNDA DEVREYE GİRSİN'' Hürriyet'ten Ceren Deniz'in haberine göre TÜROFED Başkanı Osman Ayık, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Gelir İdaresi Başkanı Bekir Bayrakdar’a hazırladıkları raporda yer alan talepleri aktardıklarını söyledi. Konaklama Vergisi’nin Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan geçtiği haliyle yasallaşmasının sakıncalarını ilettiklerini söyleyen Ayık, kanunun yürürlüğe giriş tarihinin ertelenmesini ve uygulamanın 2021 sezonunu kapsamasını önerdiklerini ifade etti. ''FİYAT DEĞİŞİKLİĞİNİ MÜŞTERİYE ANLATAMAYIZ'' Ayık, “Özellikle kıyı bölgelerindeki işletmelerin 2020’ye ait tüm anlaşmalarını tamamladıklarını, kanunun bu yıl devreye girmesi halinde sektöre ilave bir yük olacağını anlattık. Vergi nedeniyle yapmamız gereken fiyat değişikliğini müşteriye anlatamayacağımızı ve bunun birtakım kanuni sıkıntıları beraberinde getireceğini açıkladık. Tatilcilere yansıtamayacağımız bu yükün nihai sorumlu olan işletmelerin üzerinde kalmasının söz konusu olacağını söyledik” dedi. ''0,5 - 0,75 ARALIĞINDA OLMALI'' Ayık, sundukları raporun detaylarıyla ilgili ise şöyle bilgi verdi: “Adaletli bir sistemin uygulanmasını istedik. Maktu vergi oranları, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildiği haliyle bölgesel farklılıkları içermediği için adaletsiz olur. Haksızlıkların yaşanmaması için düzenlemenin bölgelere göre detaylandırılmasını ve sabit rakamlardan orana dönmesini istedik. Ayrıca rakamların daha sembolik seviyelere düşürülerek yüzde 1’in altında 0.50 – 0.75 aralığında bir oranla uygulanmasını, sonraki yıllarda işlerin seyrine göre tekrar gözden geçirilip kademeli bir şekilde yükseltilmesini önerdik. Türkiye ekonomisinin taşıyıcısı olan bu sektörün rekabet şansının ortadan kaldırılmaması bizim için çok önemli. Kararı yüce meclisimizin takdirlerine bırakıyoruz.”  
Konaklama sektöründeki derneklerin temsilcileri, getirilmek istenen konaklama vergisiyle ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı'na rapor sundu

haberimizvar.net Ankara'da iki bakanlığı ziyaret eden TÜROFED, TTYD, TÜROB ve TÜSİAD, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'ndan geçerek TBMM'ye sevk edilen önümüzdeki hafta genel kurulda görüşülmesi beklenen konaklama vergisiyle ilgili hazırladıkları raporu iki bakanlığa da sundu.

''2021 SEZONUNDA DEVREYE GİRSİN''

Hürriyet'ten Ceren Deniz'in haberine göre TÜROFED Başkanı Osman Ayık, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Gelir İdaresi Başkanı Bekir Bayrakdar’a hazırladıkları raporda yer alan talepleri aktardıklarını söyledi. Konaklama Vergisi’nin Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan geçtiği haliyle yasallaşmasının sakıncalarını ilettiklerini söyleyen Ayık, kanunun yürürlüğe giriş tarihinin ertelenmesini ve uygulamanın 2021 sezonunu kapsamasını önerdiklerini ifade etti.

''FİYAT DEĞİŞİKLİĞİNİ MÜŞTERİYE ANLATAMAYIZ''

Ayık, “Özellikle kıyı bölgelerindeki işletmelerin 2020’ye ait tüm anlaşmalarını tamamladıklarını, kanunun bu yıl devreye girmesi halinde sektöre ilave bir yük olacağını anlattık. Vergi nedeniyle yapmamız gereken fiyat değişikliğini müşteriye anlatamayacağımızı ve bunun birtakım kanuni sıkıntıları beraberinde getireceğini açıkladık. Tatilcilere yansıtamayacağımız bu yükün nihai sorumlu olan işletmelerin üzerinde kalmasının söz konusu olacağını söyledik” dedi.

''0,5 - 0,75 ARALIĞINDA OLMALI''

Ayık, sundukları raporun detaylarıyla ilgili ise şöyle bilgi verdi: “Adaletli bir sistemin uygulanmasını istedik. Maktu vergi oranları, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildiği haliyle bölgesel farklılıkları içermediği için adaletsiz olur. Haksızlıkların yaşanmaması için düzenlemenin bölgelere göre detaylandırılmasını ve sabit rakamlardan orana dönmesini istedik. Ayrıca rakamların daha sembolik seviyelere düşürülerek yüzde 1’in altında 0.50 – 0.75 aralığında bir oranla uygulanmasını, sonraki yıllarda işlerin seyrine göre tekrar gözden geçirilip kademeli bir şekilde yükseltilmesini önerdik. Türkiye ekonomisinin taşıyıcısı olan bu sektörün rekabet şansının ortadan kaldırılmaması bizim için çok önemli. Kararı yüce meclisimizin takdirlerine bırakıyoruz.”

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.