Türkiye’yi ithalat cenneti yaptılar !

GÜNDEM 11.07.2020 - 12:59, Güncelleme: 07.12.2020 - 14:05
 

Türkiye’yi ithalat cenneti yaptılar !

CHP Antalya Milletvekili Budak, iktidarın pandemi sürecinde aldığı her önlemin ters teptiğini öne sürerek, “Türkiye’yi ithalat cenneti yaptılar. Şimdi güya sanayiciyi korumak için ek vergi getirdiler. Üretim maliyetini artırarak sanayiciyi nasıl koruyacaksınız” dedi.

haberimizvar.net-CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, haziran ayında ithalatta yaşanan artışı Meclis gündemine taşıdı. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın yanıtlaması talebiyle soru önergesi veren Budak, “Nisan ve mayıs aylarında birçok nihai ürün ve ara malına ithalatı azaltmak, yerli sanayiciyi korumak gerekçesiyle ilave gümrük vergileri getirildi. Buna rağmen haziran ayında ithalat geçen yıl haziran ayına göre yüzde 8, geçen aya göre yüzde 21 arttı. İlave gümrük vergileri hem sanayiciyi hem de tüketiciyi vuruyor” dedi.   HER ÖNLEMLERİ TERS TEPİYOR Pandemi döneminde iktidarın aldığı her önlemin ters teptiğini vurgulayan Budak, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Hangi düzenlemeyi yapsalar ellerine yüzlerine bulaştırıyorlar. İthalatı azaltmak için ilave gümrük vergisi getirdiler, ithalat sadece bir ayda yüzde 21 arttı. İktidarları boyunca ülkeyi ithalat cenneti yaptılar, sanayiyi ithalat yapmadan üretemez hale getirdiler. Şimdi güya sanayiciyi korumak için ek vergi getirdiler. Üretim maliyetlerini artırarak, sanayiciyi nasıl koruyacaksınız? 51 ülkeden yapılacak ithalat bu vergilerden muaf. İthalatın vergiden muaf ülkelere kaymasını önleyecek bir mekanizma geliştirmediler. Ara malı ithalatına bile vergi koydular. Bu vergiler ihracatçı sektörlerimizin maliyetlerini artırmak dışında hiçbir işe yaramıyor.”   VERGİLER DERHAL KALDIRILMALI “Attıkları taş ürküttükleri kurbağaya değmiyor. Tüketim mallarına getirilen vergilerin tek sonucu enflasyonun artması olacak. Bir yandan enflasyonu tek haneye indireceğiz diye propaganda yapıyorlar. Diğer yandan enflasyonu artıracak şekilde ham madde ve ara mallara ilave gümrük vergisi getiriyorlar. Ekonomi yönetimi sonuçları hesaplamadan ‘ya tutarsa’ anlayışıyla çalışıyor. Bir an evvel hem ihracatçımızın hem tüketicilerimizin sırtına yük olan bu vergiler kaldırılmalıdır.”   İTHALATTA YAŞANAN ARTIŞ Budak, önergesinde şu sorulara yanıt istedi: “İthalatı sınırlamak adına ilave gümrük vergileri getirilmesine rağmen son bir ayda ithalatta yaşanan yüzde 21’lik artışın nedenleri nelerdir? Cumhurbaşkanı kararlarına göre, Gümrük Birliği üyesi ülkeler, İngiltere ve serbest ticaret antlaşmamız bulunan toplamda 51 ülke getirilen vergilerden muaf tutulacak. İlave gümrük vergilerinin getirildiği ülkelerden yapılan ithalatın ilave vergilerin uygulanmadığı ülkelere kaymasını engellemek için ne gibi önlemler aldınız? Cumhurbaşkanı kararları, ülkemizde üretimi yapılan ve ihracata katkı sunan nihai üründe kullanılan ara malları da kapsamaktadır. Ara mallara uygulanan vergilerin Türkiye imalat sanayiinin üretim kapasitesine yapacağı olumsuz etkiler hesaplanmış mıdır?  Tüketim mallarına getirilen ilave gümrük vergilerinin, ülke içi enflasyona etkisi hesaplanmış mıdır?”  
CHP Antalya Milletvekili Budak, iktidarın pandemi sürecinde aldığı her önlemin ters teptiğini öne sürerek, “Türkiye’yi ithalat cenneti yaptılar. Şimdi güya sanayiciyi korumak için ek vergi getirdiler. Üretim maliyetini artırarak sanayiciyi nasıl koruyacaksınız” dedi.

haberimizvar.net-CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, haziran ayında ithalatta yaşanan artışı Meclis gündemine taşıdı. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın yanıtlaması talebiyle soru önergesi veren Budak, “Nisan ve mayıs aylarında birçok nihai ürün ve ara malına ithalatı azaltmak, yerli sanayiciyi korumak gerekçesiyle ilave gümrük vergileri getirildi. Buna rağmen haziran ayında ithalat geçen yıl haziran ayına göre yüzde 8, geçen aya göre yüzde 21 arttı. İlave gümrük vergileri hem sanayiciyi hem de tüketiciyi vuruyor” dedi.

 

HER ÖNLEMLERİ TERS TEPİYOR

Pandemi döneminde iktidarın aldığı her önlemin ters teptiğini vurgulayan Budak, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Hangi düzenlemeyi yapsalar ellerine yüzlerine bulaştırıyorlar. İthalatı azaltmak için ilave gümrük vergisi getirdiler, ithalat sadece bir ayda yüzde 21 arttı. İktidarları boyunca ülkeyi ithalat cenneti yaptılar, sanayiyi ithalat yapmadan üretemez hale getirdiler. Şimdi güya sanayiciyi korumak için ek vergi getirdiler. Üretim maliyetlerini artırarak, sanayiciyi nasıl koruyacaksınız? 51 ülkeden yapılacak ithalat bu vergilerden muaf. İthalatın vergiden muaf ülkelere kaymasını önleyecek bir mekanizma geliştirmediler. Ara malı ithalatına bile vergi koydular. Bu vergiler ihracatçı sektörlerimizin maliyetlerini artırmak dışında hiçbir işe yaramıyor.”

 

VERGİLER DERHAL KALDIRILMALI

“Attıkları taş ürküttükleri kurbağaya değmiyor. Tüketim mallarına getirilen vergilerin tek sonucu enflasyonun artması olacak. Bir yandan enflasyonu tek haneye indireceğiz diye propaganda yapıyorlar. Diğer yandan enflasyonu artıracak şekilde ham madde ve ara mallara ilave gümrük vergisi getiriyorlar. Ekonomi yönetimi sonuçları hesaplamadan ‘ya tutarsa’ anlayışıyla çalışıyor. Bir an evvel hem ihracatçımızın hem tüketicilerimizin sırtına yük olan bu vergiler kaldırılmalıdır.”

 

İTHALATTA YAŞANAN ARTIŞ

Budak, önergesinde şu sorulara yanıt istedi: “İthalatı sınırlamak adına ilave gümrük vergileri getirilmesine rağmen son bir ayda ithalatta yaşanan yüzde 21’lik artışın nedenleri nelerdir? Cumhurbaşkanı kararlarına göre, Gümrük Birliği üyesi ülkeler, İngiltere ve serbest ticaret antlaşmamız bulunan toplamda 51 ülke getirilen vergilerden muaf tutulacak. İlave gümrük vergilerinin getirildiği ülkelerden yapılan ithalatın ilave vergilerin uygulanmadığı ülkelere kaymasını engellemek için ne gibi önlemler aldınız? Cumhurbaşkanı kararları, ülkemizde üretimi yapılan ve ihracata katkı sunan nihai üründe kullanılan ara malları da kapsamaktadır. Ara mallara uygulanan vergilerin Türkiye imalat sanayiinin üretim kapasitesine yapacağı olumsuz etkiler hesaplanmış mıdır?  Tüketim mallarına getirilen ilave gümrük vergilerinin, ülke içi enflasyona etkisi hesaplanmış mıdır?”

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.