Ebru Küçükaydın
Köşe Yazarı
Ebru Küçükaydın
 

Hacıarifoğlu görevinin başında

Antalya gündemini sarsan gelişmeleri hepimiz takip ediyoruz. 17 Ağustos tarihinden itibaren hastanede tedavi gören Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in vekalet bıraktığı Antalya Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Mehmet Hacıarifoğlu’nun yerine Oktay Başaran’ın atandığına ilişkin resmi yazıyla birlikte dün akşam saatlerinde ortalık karıştı. Hasta yatağında e-imza ile imzalanan resmi yazı ile başlayan tartışmalara hukukçular da dahil oldu. Hukuk, uzman görüşü, bilirkişi, mevzuat, yasa ne der diyerek, başladık araştırmaya… Öncelikli olarak bir kentte aynı anda iki başkan olamaz. Başkan Böcek, hasta yatağındayken iş başı yapmadığı sürece başkan vekilliği yasa gereği Mehmet Hacıarifoğlu’ndadır. Hacıarifoğlu bu süreç zarfında başkanın tüm yetkilerine sahiptir. Her ne kadar rapor alındı, taburcu edildi iddiaları bulunsa da yattığı yataktan kalkıp makamına oturmadığı sürece imzalayacağı hiçbir yazının geçerliliği yoktur. Çünkü kendisi bırakın hasta olmayı, izinli bile olsa yetki kendisinde değildir. Ancak işbaşı yaptığı taktirde başkan vekilinin yetkisi sona erer, yetki Başkan Böcek’e geçer. Başkan Böcek ancak ondan sonra başkan vekilliğine seçilmiş meclis üyeleri arasında kime isterse verebilir. Bu durumun her adımı da resmi yazılarla yasallaştırılır. Ancak dün akşamdan itibaren yaşadığımız süreç böyle olmadı! İzinde ya da hasta olan biri imza atamayacağı gibi hukuksal ve bürokratik atılan imza geçersizdir. Vekalet değişimi hukuksuz bir uygulamadır. Kaldı ki, Başkan Böcek’in e-imzalı yazısının başında da  “Hastalık izninde olmam nedeni ile” ifadesi kullanılarak işinin başında olmadığı vurgulanmıştır.   Hukuk ve yasalar çerçevesinde devlette devamlılık esastır. Bu nedenle makamlar boş durmaz. Resmi evrakta sahtecilikle de devletin devamlılığı kesintiye uğratılamaz. Bu gerçeklikle Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekilliği Mehmet Hacıarifoğlu’ndadır. Tartışmaya açık e-imzalı yazıya rağmen Haciarifoğlu’nun ne vekaleti alınmıştır ne de vekaleti iade edilmiştir. Bir usül hatası yapılmıştır ve söz konusu yazı yok hükmünde kabul edilecektir. Pazartesi günü Hacıarifoğlu Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili olarak görevini sürdürecek, Salı günü de Büyükşehir Meclisi’ne başkanlık yapacaktır. Tarihte bir örneği olmayan ve Antalya’da kara leke olarak üzerimize kalacak bu kirli siyasetin bir daha yaşanmaması dileğiyle…
Ekleme Tarihi: 08 Aralık 2020 - Salı

Hacıarifoğlu görevinin başında

Antalya gündemini sarsan gelişmeleri hepimiz takip ediyoruz. 17 Ağustos tarihinden itibaren hastanede tedavi gören Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in vekalet bıraktığı Antalya Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Mehmet Hacıarifoğlu’nun yerine Oktay Başaran’ın atandığına ilişkin resmi yazıyla birlikte dün akşam saatlerinde ortalık karıştı.

Hasta yatağında e-imza ile imzalanan resmi yazı ile başlayan tartışmalara hukukçular da dahil oldu. Hukuk, uzman görüşü, bilirkişi, mevzuat, yasa ne der diyerek, başladık araştırmaya…

Öncelikli olarak bir kentte aynı anda iki başkan olamaz. Başkan Böcek, hasta yatağındayken iş başı yapmadığı sürece başkan vekilliği yasa gereği Mehmet Hacıarifoğlu’ndadır. Hacıarifoğlu bu süreç zarfında başkanın tüm yetkilerine sahiptir. Her ne kadar rapor alındı, taburcu edildi iddiaları bulunsa da yattığı yataktan kalkıp makamına oturmadığı sürece imzalayacağı hiçbir yazının geçerliliği yoktur. Çünkü kendisi bırakın hasta olmayı, izinli bile olsa yetki kendisinde değildir. Ancak işbaşı yaptığı taktirde başkan vekilinin yetkisi sona erer, yetki Başkan Böcek’e geçer. Başkan Böcek ancak ondan sonra başkan vekilliğine seçilmiş meclis üyeleri arasında kime isterse verebilir. Bu durumun her adımı da resmi yazılarla yasallaştırılır.

Ancak dün akşamdan itibaren yaşadığımız süreç böyle olmadı!
İzinde ya da hasta olan biri imza atamayacağı gibi hukuksal ve bürokratik atılan imza geçersizdir. Vekalet değişimi hukuksuz bir uygulamadır. Kaldı ki, Başkan Böcek’in e-imzalı yazısının başında da  “Hastalık izninde olmam nedeni ile” ifadesi kullanılarak işinin başında olmadığı vurgulanmıştır.  

Hukuk ve yasalar çerçevesinde devlette devamlılık esastır. Bu nedenle makamlar boş durmaz. Resmi evrakta sahtecilikle de devletin devamlılığı kesintiye uğratılamaz. Bu gerçeklikle Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekilliği Mehmet Hacıarifoğlu’ndadır. Tartışmaya açık e-imzalı yazıya rağmen Haciarifoğlu’nun ne vekaleti alınmıştır ne de vekaleti iade edilmiştir. Bir usül hatası yapılmıştır ve söz konusu yazı yok hükmünde kabul edilecektir. Pazartesi günü Hacıarifoğlu Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili olarak görevini sürdürecek, Salı günü de Büyükşehir Meclisi’ne başkanlık yapacaktır.
Tarihte bir örneği olmayan ve Antalya’da kara leke olarak üzerimize kalacak bu kirli siyasetin bir daha yaşanmaması dileğiyle…

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.