AİHM, Kılıçdaroğlu'nu Erdoğan'a karşı haklı buldu

SİYASET 27.10.2020 - 14:32, Güncelleme: 07.12.2020 - 14:06
 

AİHM, Kılıçdaroğlu'nu Erdoğan'a karşı haklı buldu

AİHM, CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun Erdoğan'ın açtığı tazminat davalarıyla ilgili şikayetini haklı buldu. Türkiye Kılıçdaroğlu'na tazminat ödeyecek.

haberimizvar.net- Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kendisi aleyhine açtığı iki davada tazminata mahkum edilmesi ile ilgili yaptığı şikayetini haklı buldu. AİHM, Erdoğan'ın Türkiye'de açtığı davalar yüzünden para cezasına mahkum olan Kılıçdaroğlu’nun avukatı Celal Çelik’in yaptığı başvuruda, Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) ifade özgürlüğü hakkının korunmasıyla ilgili 10. maddesinin ihlal ettiğine hükmetti. AİHM kararı gereği Türkiye, Kılıçdaroğlu’na yaklaşık 13 bin avro tazminat ödeyecek. Karar 1’e karşı 6 oyla alındı. Tek muhalif oy Türk yargıç Saadet Yüksel’den geldi. AİHM’in Türk yargıcı Saadet Yüksel, karara ek olarak yayımladığı karşıt görüşte, siyasilerin "kendilerine muhalif diğer siyasilere karşı kaba, aşağılayıcı, küçük düşürücü ve hor görücü dil kullanmaktan kaçınmaları gerektiğini" savundu. Kılıçdaroğlu için hükmedilen tazminat kararına da karşı olduğunu bildirdi. Kılıçdaroğlu, 31 Ocak ve 7 Şubat 2012 tarihlerinde partisinin TBMM’deki grup toplantısında Tortum hidroelektrik santralini protesto edenlerle ilgili mahkeme kararı, Deniz Feneri davası ve Uludere ile ilgili yaptığı konuşmalarda Erdoğan’ı eleştirmişti. Erdoğan’ın açtığı tazminat davaları, “kişilik haklarına yönelik saldırı yapıldığı” gerekçesiyle Kılıçdaroğlu’nun maddi tazminat cezası ödemeye mahkum edilmesiyle sonuçlanmıştı.  
AİHM, CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun Erdoğan'ın açtığı tazminat davalarıyla ilgili şikayetini haklı buldu. Türkiye Kılıçdaroğlu'na tazminat ödeyecek.

haberimizvar.net- Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kendisi aleyhine açtığı iki davada tazminata mahkum edilmesi ile ilgili yaptığı şikayetini haklı buldu.

AİHM, Erdoğan'ın Türkiye'de açtığı davalar yüzünden para cezasına mahkum olan Kılıçdaroğlu’nun avukatı Celal Çelik’in yaptığı başvuruda, Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) ifade özgürlüğü hakkının korunmasıyla ilgili 10. maddesinin ihlal ettiğine hükmetti. AİHM kararı gereği Türkiye, Kılıçdaroğlu’na yaklaşık 13 bin avro tazminat ödeyecek.

Karar 1’e karşı 6 oyla alındı. Tek muhalif oy Türk yargıç Saadet Yüksel’den geldi. AİHM’in Türk yargıcı Saadet Yüksel, karara ek olarak yayımladığı karşıt görüşte, siyasilerin "kendilerine muhalif diğer siyasilere karşı kaba, aşağılayıcı, küçük düşürücü ve hor görücü dil kullanmaktan kaçınmaları gerektiğini" savundu. Kılıçdaroğlu için hükmedilen tazminat kararına da karşı olduğunu bildirdi.

Kılıçdaroğlu, 31 Ocak ve 7 Şubat 2012 tarihlerinde partisinin TBMM’deki grup toplantısında Tortum hidroelektrik santralini protesto edenlerle ilgili mahkeme kararı, Deniz Feneri davası ve Uludere ile ilgili yaptığı konuşmalarda Erdoğan’ı eleştirmişti.

Erdoğan’ın açtığı tazminat davaları, “kişilik haklarına yönelik saldırı yapıldığı” gerekçesiyle Kılıçdaroğlu’nun maddi tazminat cezası ödemeye mahkum edilmesiyle sonuçlanmıştı.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.