Patara'da nefesler tutuldu!

YEREL (DHA) - Demirören Haber Ajansı | 24.04.2024 - 12:05, Güncelleme: 24.04.2024 - 12:11
 

Patara'da nefesler tutuldu!

Antalya'nın Kaş ilçesinde tarihi, kültürel ve doğal değerler nedeniyle arkeolojik ve doğal sit alanı olarak tanımlanan Likya Uygarlığı'nın başkenti Patara Antik Kenti'nde kaçak inşa edilen 800'ü aşkın villa ve yazlığın bulunduğu alanda yapılaşmayı yasal hale getirecek imar planının iptali için açılanın davanın bilirkişi heyeti, 25 Nisan Perşembe günü (yarın) inceleme yapacak. Kaş Çevre ve Kültür Derneği Başkanı Ahmet Murat Aksoy, kaçak villa ve yazlıkları yasal hale geçirmeyi amaçlayan planın kamu yararı ve vicdanına aykırı olduğunu söyledi.

haberimizvar.net- Antalya'nın Kaş ilçesinde barındırdığı tarihi, kültürel ve doğal değerler nedeniyle arkeolojik ve doğal sit olarak tanımlanan, 1990 yılında da Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edilen Likya Uygarlığı'nın başkenti Patara'da, 1/25 binlik imar planının iptali için açılan davanın bilirkişi heyeti, inceleme yapacak. Nesli tükenme tehlikesi altında olan caretta caretta deniz kaplumbağalarının da Akdeniz'deki en önemli yuvalama alanlarından biri olan Patara'da, 1/25 binlik imar planı kapsamındaki arazilerde 800'ün üzerinde kaçak villa ve yapı bulunuyor. İPTALİ İÇİN DAVA AÇILDI Patara 1/25 binlik Özel Çevre Koruma Bölgesi Planı, Kaş'ta 18 Mart 2022 ve 25 Ocak 2023 tarihlerinde askıya çıkartıldı, itirazlar sonucu indirildi. En son 12 Mayıs 2023 tarihinde onaylanan, 5 Haziran 2023 tarihinde tekrar askıya çıkarılan planın iptali için Doğal Hayatı Koruma Vakfı'nın da desteği ile Kaş Çevre ve Kültür Derneği, TMMOB Mimarlar Odası Antalya Şubesi, TMMOB Peyzaj Mimarları Odası tarafından dava açıldı. 25 NİSAN KEŞİF GÜNÜ Dava kapsamında mahkeme tarafından atanan bilirkişi heyetinin keşfi, 15 Mart'tan 25 Nisan'a ertelendi. Kaş Çevre ve Kültür Derneği Başkanı Ahmet Murat Aksoy, "Patara Özel Çevre Koruma Bölgesi 1/25 binlik Nazım İmar Planı'na açtığımız davaya istinaden bilirkişi keşfine karar verilmiş, bilirkişi heyetine yaptığımız itiraz sonucu heyet 7 kişiye çıkarılmış, keşif tarihi ise 25 Nisan'a ertelenmişti. Perşembe günü keşif yapılacak" dedi. 'MEVCUT PLAN İPTAL EDİLMELİ' Mevcut planın iptal edilmesi çağrısında bulunan Aksoy, "Kaçak yapılaşmalar tasfiye edilmeli, 7 yıl süren bir çalışmanın sonucu ortaya çıkarılan Gelemiş Koruma Amaçlı İmar Planı uygulanmalıdır. Üç farklı koruma statüsü olan bu özel ekosistem üzerinde yükselen villaları yasallaştıracak ve bir o kadarının inşa edilmesine sebep olacak bu planlama yanlışından kesinlikle vazgeçilmelidir" diye konuştu. 'KAMU YARARI VE VİCDANINA AYKIRI' Aksoy, yıllarca dava konusu olan, mevzuata aykırı ve yıkım kararı bulunan kooperatif villalarının, hakkaniyet ilkesine aykırı olarak ödüllendirildiğini, 'Ticaret-Turizm- Konut Karma Kullanım Alanı (TTKKKA)' olarak planlanmasının bilimsel ve çağdaş planlama anlayışına, şehircilik ilkeleri ve planlama esasları ile kamu yararı ve vicdanına aykırı olduğunu kaydetti. DÜNYA MİRASI LİSTESİNE ADAY Daha fazla yapılaşmaya yönelik çevresel sorunları artıracak şekilde planlanan alanların 'ekolojik etkilenme bölgesi' olduğuna da vurgu yapan Aksoy, "Bu alanların ikinci konut/villa yapımına dönük planlanması, biyolojik, ekolojik, tarihi ve tarımsal değerlerin üzerinde baskı yaratacak, eşsiz ekosistemin geri dönüşü olamayacak şekilde beton altına alınıp, tahrip edilmesine neden olacaktır. Bu durum, Türkiye Cumhuriyeti'nin Patara'nın Dünya Mirası Listesi'ne alınması yönündeki çabalarına zıtlık teşkil etmektedir" diye konuştu.
Antalya'nın Kaş ilçesinde tarihi, kültürel ve doğal değerler nedeniyle arkeolojik ve doğal sit alanı olarak tanımlanan Likya Uygarlığı'nın başkenti Patara Antik Kenti'nde kaçak inşa edilen 800'ü aşkın villa ve yazlığın bulunduğu alanda yapılaşmayı yasal hale getirecek imar planının iptali için açılanın davanın bilirkişi heyeti, 25 Nisan Perşembe günü (yarın) inceleme yapacak. Kaş Çevre ve Kültür Derneği Başkanı Ahmet Murat Aksoy, kaçak villa ve yazlıkları yasal hale geçirmeyi amaçlayan planın kamu yararı ve vicdanına aykırı olduğunu söyledi.

haberimizvar.net- Antalya'nın Kaş ilçesinde barındırdığı tarihi, kültürel ve doğal değerler nedeniyle arkeolojik ve doğal sit olarak tanımlanan, 1990 yılında da Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edilen Likya Uygarlığı'nın başkenti Patara'da, 1/25 binlik imar planının iptali için açılan davanın bilirkişi heyeti, inceleme yapacak. Nesli tükenme tehlikesi altında olan caretta caretta deniz kaplumbağalarının da Akdeniz'deki en önemli yuvalama alanlarından biri olan Patara'da, 1/25 binlik imar planı kapsamındaki arazilerde 800'ün üzerinde kaçak villa ve yapı bulunuyor.

İPTALİ İÇİN DAVA AÇILDI

Patara 1/25 binlik Özel Çevre Koruma Bölgesi Planı, Kaş'ta 18 Mart 2022 ve 25 Ocak 2023 tarihlerinde askıya çıkartıldı, itirazlar sonucu indirildi. En son 12 Mayıs 2023 tarihinde onaylanan, 5 Haziran 2023 tarihinde tekrar askıya çıkarılan planın iptali için Doğal Hayatı Koruma Vakfı'nın da desteği ile Kaş Çevre ve Kültür Derneği, TMMOB Mimarlar Odası Antalya Şubesi, TMMOB Peyzaj Mimarları Odası tarafından dava açıldı.

25 NİSAN KEŞİF GÜNÜ

Dava kapsamında mahkeme tarafından atanan bilirkişi heyetinin keşfi, 15 Mart'tan 25 Nisan'a ertelendi. Kaş Çevre ve Kültür Derneği Başkanı Ahmet Murat Aksoy, "Patara Özel Çevre Koruma Bölgesi 1/25 binlik Nazım İmar Planı'na açtığımız davaya istinaden bilirkişi keşfine karar verilmiş, bilirkişi heyetine yaptığımız itiraz sonucu heyet 7 kişiye çıkarılmış, keşif tarihi ise 25 Nisan'a ertelenmişti. Perşembe günü keşif yapılacak" dedi.

'MEVCUT PLAN İPTAL EDİLMELİ'

Mevcut planın iptal edilmesi çağrısında bulunan Aksoy, "Kaçak yapılaşmalar tasfiye edilmeli, 7 yıl süren bir çalışmanın sonucu ortaya çıkarılan Gelemiş Koruma Amaçlı İmar Planı uygulanmalıdır. Üç farklı koruma statüsü olan bu özel ekosistem üzerinde yükselen villaları yasallaştıracak ve bir o kadarının inşa edilmesine sebep olacak bu planlama yanlışından kesinlikle vazgeçilmelidir" diye konuştu.

'KAMU YARARI VE VİCDANINA AYKIRI'

Aksoy, yıllarca dava konusu olan, mevzuata aykırı ve yıkım kararı bulunan kooperatif villalarının, hakkaniyet ilkesine aykırı olarak ödüllendirildiğini, 'Ticaret-Turizm- Konut Karma Kullanım Alanı (TTKKKA)' olarak planlanmasının bilimsel ve çağdaş planlama anlayışına, şehircilik ilkeleri ve planlama esasları ile kamu yararı ve vicdanına aykırı olduğunu kaydetti.

DÜNYA MİRASI LİSTESİNE ADAY

Daha fazla yapılaşmaya yönelik çevresel sorunları artıracak şekilde planlanan alanların 'ekolojik etkilenme bölgesi' olduğuna da vurgu yapan Aksoy, "Bu alanların ikinci konut/villa yapımına dönük planlanması, biyolojik, ekolojik, tarihi ve tarımsal değerlerin üzerinde baskı yaratacak, eşsiz ekosistemin geri dönüşü olamayacak şekilde beton altına alınıp, tahrip edilmesine neden olacaktır. Bu durum, Türkiye Cumhuriyeti'nin Patara'nın Dünya Mirası Listesi'ne alınması yönündeki çabalarına zıtlık teşkil etmektedir" diye konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.