280 kişi bakanlığa bildirildi

GÜNDEM 23.08.2019 - 13:33, Güncelleme: 07.12.2020 - 14:04
 

280 kişi bakanlığa bildirildi

İş bulamadığı için KYK borcunu ödeyemeyen üniversite mezunları, yasal işlem yapılması için Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bildiriliyor. Aldıkları düşük ücretlerle öğrenim kredisi borcunu ödeyemeyen mezunların da maaşlarına haciz geliyor. Yeni kayıt yaptıranlar ise kapasite yetersizliği olan devlet yurtlarına nasıl yerleşebileceğini düşünüyor

haberimizvar.net Birgün’den Mustafa Mert Bildircin’in haberine göre, genç işsizlik oranının resmi verilere göre yüzde 26,7’ye ulaştığı Türkiye’de, KYK borcunu ödeyemeyen öğrencilerin sayısı 5 milyona ulaştı. Üniversite öğrencileri, devlet yurtlarının kapasite yetersizliği nedeniyle barınma problemi yaşarken işsiz üniversite mezunları da KYK borçları nedeniyle isyan etti. Borç vadesi dolan 280 bin üniversite mezunu, yasal işlem yapılması için Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bildirildi. Düşük ücretlerle iş bulabilen öğrenim kredisi borçlusu üniversite mezunlarının en büyük korkusu ise maaşlarına haciz uygulanması oldu. FAZİLER BORÇLARI ARTTIRDI Borcunu zamanında ödeyemeyen öğrencilere Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) dikkate alınarak uygulanan faiz, borçların giderek büyümesine yol açtı. ÜFE’nin Mayıs 2018- Mayıs 2019 arasında yüzde 28,7 artması nedeniyle, öğrenim kredisi borçları içinden çıkılamaz tutarlara ulaştı. Öğrenim kredisi başvurusu sırasında 16 bin TL’ye imza atan bazı öğrencilerin borçları, zaman içinde uygulanan faizle birlikte 22 bin TL’ye kadar çıktı. Borcunu ödeyemediği için banka hesaplarına haciz gelen Gökhan Y. BirGün’e konuştu. Vergi memurunun, hesapları üzerindeki haciz işlemin kaldırılması için kendisiyle pazarlık yaptığını söyleyen Gökhan Y., yaşadıklarını şöyle anlattı: “Bir sabah bankadan, ‘Bankamıza ulaşan e-haciz bildirimine istinaden hesaplarınıza bloke konulmuştur’ mesajı geldi. Veraset ve Harçlar Dairesi’ne gittim. Banka dökümlerime baktılar. Memur bana, ‘Durumun iyi görünmüyor’ dedi. Bütün faizlerle birlikte toplam borcun yüzde 30’unu peşin ödemem durumunda haczin kaldırılacağını söyledi. Beş bin lira ödeyemeyeceğimi söyleyince, ‘Dört bin lira ver o zaman’ yanıtını aldım. O tutarı da karşılayamayacağımı öğrendiğinde, “Bari üç olsun’ dedi. Cebimde 500 lira olduğunu söylediğimde ise ‘O kabul edilmez’ diyerek beni gönderdi.” BOŞ YATAK TALEBİN ALTINDA Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın verilerine göre, 2018-2019 eğitim öğretim döneminde devlet yurdu için başvuran 427 bin 152 adaydan yalnızca 381 bin 852’si yurda yerleşebildi. YÖK’ün verilerine göre sayıları 7 milyonu aşan üniversite öğrencisine karşın KYK’nin yurt kapasitesi 671 bin 508’de kaldı. Devlet yurtlarında mevcut boş yatakların kapasitesinin ise talebin çok altında olması dikkati çekti. Kredi ve Yurtlar Kurumu, yeni dönem için 244 bin 743 boş yatak bulunduğunu açıkladı. BARINMA TELAŞI Mezun üniversiteliler öğrenim kredisi borcuyla uğraşırken üniversiteye yeni başlayacak olanlar da barınma problemini çözme telaşına düştü. 26 Ağustos’ta sona erecek yurt başvuruları için e-devlet üzerinden işlemlerini gerçekleştiren öğrenciler, devlet yurtlarının kapasite yetersizliği nedeniyle açıkta kalma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.
İş bulamadığı için KYK borcunu ödeyemeyen üniversite mezunları, yasal işlem yapılması için Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bildiriliyor. Aldıkları düşük ücretlerle öğrenim kredisi borcunu ödeyemeyen mezunların da maaşlarına haciz geliyor. Yeni kayıt yaptıranlar ise kapasite yetersizliği olan devlet yurtlarına nasıl yerleşebileceğini düşünüyor

haberimizvar.net Birgün’den Mustafa Mert Bildircin’in haberine göre, genç işsizlik oranının resmi verilere göre yüzde 26,7’ye ulaştığı Türkiye’de, KYK borcunu ödeyemeyen öğrencilerin sayısı 5 milyona ulaştı. Üniversite öğrencileri, devlet yurtlarının kapasite yetersizliği nedeniyle barınma problemi yaşarken işsiz üniversite mezunları da KYK borçları nedeniyle isyan etti. Borç vadesi dolan 280 bin üniversite mezunu, yasal işlem yapılması için Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bildirildi. Düşük ücretlerle iş bulabilen öğrenim kredisi borçlusu üniversite mezunlarının en büyük korkusu ise maaşlarına haciz uygulanması oldu.

FAZİLER BORÇLARI ARTTIRDI

Borcunu zamanında ödeyemeyen öğrencilere Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) dikkate alınarak uygulanan faiz, borçların giderek büyümesine yol açtı. ÜFE’nin Mayıs 2018- Mayıs 2019 arasında yüzde 28,7 artması nedeniyle, öğrenim kredisi borçları içinden çıkılamaz tutarlara ulaştı. Öğrenim kredisi başvurusu sırasında 16 bin TL’ye imza atan bazı öğrencilerin borçları, zaman içinde uygulanan faizle birlikte 22 bin TL’ye kadar çıktı. Borcunu ödeyemediği için banka hesaplarına haciz gelen Gökhan Y. BirGün’e konuştu. Vergi memurunun, hesapları üzerindeki haciz işlemin kaldırılması için kendisiyle pazarlık yaptığını söyleyen Gökhan Y., yaşadıklarını şöyle anlattı:

“Bir sabah bankadan, ‘Bankamıza ulaşan e-haciz bildirimine istinaden hesaplarınıza bloke konulmuştur’ mesajı geldi. Veraset ve Harçlar Dairesi’ne gittim. Banka dökümlerime baktılar. Memur bana, ‘Durumun iyi görünmüyor’ dedi. Bütün faizlerle birlikte toplam borcun yüzde 30’unu peşin ödemem durumunda haczin kaldırılacağını söyledi. Beş bin lira ödeyemeyeceğimi söyleyince, ‘Dört bin lira ver o zaman’ yanıtını aldım. O tutarı da karşılayamayacağımı öğrendiğinde, “Bari üç olsun’ dedi. Cebimde 500 lira olduğunu söylediğimde ise ‘O kabul edilmez’ diyerek beni gönderdi.”

BOŞ YATAK TALEBİN ALTINDA

Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın verilerine göre, 2018-2019 eğitim öğretim döneminde devlet yurdu için başvuran 427 bin 152 adaydan yalnızca 381 bin 852’si yurda yerleşebildi. YÖK’ün verilerine göre sayıları 7 milyonu aşan üniversite öğrencisine karşın KYK’nin yurt kapasitesi 671 bin 508’de kaldı. Devlet yurtlarında mevcut boş yatakların kapasitesinin ise talebin çok altında olması dikkati çekti. Kredi ve Yurtlar Kurumu, yeni dönem için 244 bin 743 boş yatak bulunduğunu açıkladı.

BARINMA TELAŞI

Mezun üniversiteliler öğrenim kredisi borcuyla uğraşırken üniversiteye yeni başlayacak olanlar da barınma problemini çözme telaşına düştü. 26 Ağustos’ta sona erecek yurt başvuruları için e-devlet üzerinden işlemlerini gerçekleştiren öğrenciler, devlet yurtlarının kapasite yetersizliği nedeniyle açıkta kalma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.